Magyarország jogállamisági segítséget ad Törökországnak

2018. november 02. 09:43

Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint hazánk segítséget ad Törökországnak a jogállamiság és az igazságszolgáltatás megreformálásához.

2018. november 02. 09:43

Magyarország kész minden segítséget megadni Törökországnak a jogállamiság és az igazságszolgáltatás megreformálásához – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter csütörtökön Ankarában az MTI-nek, miután török kollégájával, Abdulhamit Güllel tárgyalt.

A török igazságügyi reformcsomag decemberben jelenik meg – közölte a miniszter, hangsúlyozva, hogy Magyarország kész véleményt nyilvánítani, és akár közös projektet is indítani Ankarával a reform ügyében. A reform kidolgozásáért felelős munkacsoportot Abdulhamit Gül vezeti.

Szakértelem

Magyarország rendelkezik azzal a szakértelemmel, amellyel segítséget nyújthat az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom megerősítéséhez, és kész átadni az új bírósági eljárási kódexek bevezetésével kapcsolatos tapasztalatait – mondta Trócsányi László. Kiemelte: török kollégája részéről nagyfokú nyitottságot érzett a reformcsomagra vonatkozó együttműködést illetően.

Gül a magyar felajánlást nagy örömmel elfogadta, és jelezte, jövő tavasszal Budapestre kíván látogatni – tette hozzá.

Trócsányi László Törökország európai uniós csatlakozási folyamatáról azt mondta, hogy az igazságszolgáltatásról szóló 23-as fejezet megnyitásának a tervezett jogszabályok elfogadása és végrehajtása az előfeltétele. A török igazságügyi reform legfontosabb célkitűzése a hatékony igazságszolgáltatás megteremtése, a perek észszerű határidőre való befejezése, a digitalizáció, valamint a permegelőzés, illetve a meditáció kérdése is – mondta a miniszter.

Trócsányi kijelentette, hogy a közigazgatási bíráskodásról szóló magyar törvénytervezetet kedden nyújtják be az Országgyűlésnek. A közigazgatási bíráskodás, amely Törökországban is a rendes bíróságoktól elkülönülten működik, olyan hozzáadott érték, amely a jogállamiságot erősíti – mondta.

Közös érdekek

A magyar és a török igazságügyi miniszter egyeztetett a migrációról és a terrorizmusról is. A felek megállapították azt, hogy a terrorizmus elleni küzdelem alapvető közös érdeke Európának és Törökországnak. A tárgyaláson szó volt arról is, hogy milyen viták zajlottak Törökország kapcsán a jogállamiság ügyében.

Trócsányi László elmondta: a polgárok jogainak biztosítása a jogállamiság alapvető követelménye, felhívta a figyelmet a magyar Alaptörvény azon rendelkezésére, amely szerint a jogok gyakorlása felelőséggel is együtt jár.  A két miniszter áttekintette a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság előtti eljárások tapasztalatait.

Trócsányi László csütörtökön látogatást tett még a török alkotmánybíróság elnökénél, Zühtü Arslannál is. Arslannal a törvényhozó, a végrehajtó és a bírói hatalom közötti párbeszéd formáiról beszélgetett. A miniszter pénteken a Hacettepe Egyetemen Jogi Karán tart előadást Magyarország helye és szerepe az Európai Unióban címmel.

(MTI)

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2018. november 03. 02:56
Na, az szép lesz!
a hun
2018. november 02. 16:30
Remélhetően a törökök nem veszik át a fölháborítóan enyhe magyar bírói ítélkezés gyakorlatát. Talán inkább nekünk kellene igazodnunk az elfogadhatóan szigorú török gyakorlathoz...
Pierre
2018. november 02. 14:51
epp most keszul M.o-on a kozigazgatasi birosag intezmenye, ami egy ujabb nagy lepes lesz a jogallamisag teljes felszamolasaban. Szoval valamifele Erdogannak kedves "szakertelem" tenyleg van. https://merce.hu/2018/10/31/igy-oli-ki-a-felhaborodasunk-a-politikai-onvedelem-lehetoseget-is/ Egyebkent meg mar certifikacioja is van a magyar kormanynak a jogallamisaghoz valo viszonyarol. Ideznem: "Magyarországon rendszerszintű fenyegetés éri a demokráciát, a jogállamot és az alapvető jogokat, illetve súlyosan megsértik az Európai Unió alapértékeit."
VakzKommondor
2018. november 02. 14:13
Most írja a riposzt hogy a gaz muszlim vona gábor isztambulba utazik hallottak napján, ami egy kereszteny város és török muszlimok a vona baratai tették tönkre. Arról elfelejt említést tenni hogy a dagadt az erdogán faszát szopja és egy hóditó török emlekművet újíttat fel közpénz milliardokért miközben az miszlim erdogan strómanjával magángépen járja az országot. Tényleg ez az egész már olyan mintha real time a kretén magazin sztoria lenne az ország története. De nem ez a szomorú, hanem hogy a nertársak zabalják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!