Index: Orbán új irányt akar a külpolitikában, Szijjártó mehet

2015. február 23. 11:33

Szijjártó Péter távozásához is vezethet, hogy Orbán Viktor rádöbbent: Magyarország tényleg elszigetelődött, és új irányra van szükség a külpolitikában – írja az Index. A portál szerint a klasszikus atlantista fideszeseket vezető Németh Zsoltnak semmi esélye a külügyminiszteri posztra, ám szóba kerülhet Prőhle Gergely volt berlini nagykövet, helyettes államtitkár és Takács Szabolcs uniós ügyekért felelős államtitkár neve is.

2015. február 23. 11:33

Az előző egy hónapban jött rá Orbán Viktor arra, hogy Magyarország elszigetelődik a keleti nyitás miatt, így új külpolitikai irányvonal érvényesülhet majd, ami Szijjártó Péter leváltásához is vezethet – írja az Index a keleti nyitás levezénylésének hátterét bemutató riportjában

 
Az Index forrásai szerint Orbán Viktor az előző egy hónapban jött rá, hogy az ukrán válság felülírta a keleti nyitás doktrínáját. Ugyanakkor Orbán mindig is tisztában volt vele, hogy Putyinnak csak az érdekek számítanak, és a putyini rendszer sem volt számára sohasem szimpatikus, egyszerűen a gazdasági bővítését várta a szorosabb orosz-magyar kapcsolatoktól. 
 
Orbán szeme előtt a hírportál értesülései szerint inkább a közép-európai együttműködés képe lebegett, ám a cseh-osztrák-szlovák együttműködés és a lengyelek német-francia orientációja miatt ez háttérbe szorult. 
 
A miniszterelnök keleti politikáját már Martonyi Jánosék is megpróbálták korrigálni és igyekeztek kármentést végezni, ám végül az atlantista vonalnak távoznia kellett. Szijjártó Péter csapata pedig az Index forrásai szerint nem ismeri saját pártja, a Fidesz külpolitikai múltját és figyelmen kívül hagyja annak külügyi műhelyeit, amely főleg atlantistákból és a határon túli ügyek szakértőiből áll. Ez a „Martonyi–Németh-féle”, „100-200 fős összeszokott network”, a „visegrádista nemzeti érzelműek” és a „moderált atlantisták” váltak a kirúgások első áldozataivá.
 
A portál értesülései szerint most azonban mindennek vége: Orbán maga kezdte el a korrigálást Putyin látogatása kapcsán, ennek volt egy része a varsói tárgyalás, ahol nyilvánvalóvá vált elszigetelődésünk. 
 
Az Index úgy tudja, a külképviseleti vezetőket március elejére hazarendelték, Szijjártó ugyanis nagyköveti értekezletet hívott össze, várhatóan itt kapnak majd egy fejtágítást arról, mi lesz az oroszbarát vonalat felváltó „új irány”. Az is lehet, hogy Szijjártónak távoznia kell: kettébontják minisztériumát, és ő kapja meg a külgazdasági tárcát – ilyen amúgy is létezett már az Antall-kormány idején.
 
Az Index szerint arra nincs esély, hogy „a klasszikus fideszes atlantista tábor vezetését átvevő Németh Zsolt” kapja meg a külügyi tárcát, viszont logikus választás volna a volt berlini nagykövet, az EMMI helyettes államtitkára, Prőhle Gergely, és jó esélyei vannak még a nagy tudású szakembernek tartott Takács Szabolcsnak, akit nemrég vitt át Lázár János a Miniszterelnökségre uniós ügyekért felelős államtitkárnak, amikor a Szijjártó-féle külügytől elvették az európai integrációs területeket.

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2015. február 23. 23:49
Nekem speciel az égvilágon semmi bajom nincs a Szijjártó munkájával. (Egy kicsit a villájával azért van.) De ha már váltás lesz, akkor a feldobott nevek közül Prőhle Gergely lenne a nyerő - ez egyértelmű. Régóta figyelem ezt a nyugodt, halk szavú, de vérprofi és ízig-vérig diplomata, amúgy szuperintelligens embert. Én már Martonyi után is őt szerettem volna. Mondjuk egyházunk (ev.) világi elnöki posztjáról valószínűleg így lemondana - ezt viszont sajnálnám...
Ouroboros
2015. február 23. 20:19
Mert biztos Lubbentroppal volt itt a gond :DDD Nem azt csinálta véletlen se az a nyomorult seggtörlő, amit utasításba kapott, legyen szó keleti nyitásról vagy dunakeszi házvásárlásról... Sztálin nertárs azt gondolja, hogy ha leváltja Molotov nertársat, akkor rögtön nem lesz elszigetelődve? :DDDDDDDDDD
Akitlosz
2015. február 23. 20:11
Mintha a külügyminiszter találná ki az ország külpolitikáját. A külügyminiszter csak a miniszterelnök beosztottja és azt teszi, olyan politikát folytat és olyan politikát képvisel, amilyenre a főnöke utasítja. Szijjártó éppen most akar háborúzni az Iszlám Állammal. Nyilván nem saját kútfőből találta ki, tehát nem lehet ráfogni, hogy ne támogatná kellően lelkesen az atlantizmust. Amely ideológiának megfelelni akarás Magyarország szuverenitását rendkívüli módon korlátozza.
=nessuno=
2015. február 23. 20:09
Petike viszi el a balhét a futszal csapattal.... Nem is OV találta ki ezt az idióta külpolitikát?? Ráerőszakolták biztos. Keleti zárás jön. :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!