Bese Gergő: Nem ciki letiltani a gyereket a kütyükről

2019. december 21. 12:11

FankaDeli és Bese Gergő a fiatalokról beszélgetetett a Credoban.

2019. december 21. 12:11

A fiatalokat érintő problémákról és a szülők felelősségéről adott szókimondó interjút a HírTV Credo című műsorának Bese Gergő atya – a 777 csapatának tagja – és Kőházy Ferenc, azaz FankaDeli.

A Credoban tabuk és mellébeszélés nélkül beszélgetett a két meghívott vendég a fiatalok jelenlegi helyzetéről, az őket érintő problémákról. Mind Gergő atya, mind FankaDeli véleménye az volt, hogy egy nagyon mély kommunikációs szakadék van a szülők és gyermekeik között. A hiphop énekes ennél is továbbment, szerinte generációk nőnek fel gyakorlatilag szüleik nélkül:

„Most olyan generációk vannak körülöttünk, – alattunk és felettünk – akiket elhagytak a szüleik: a munkában, az önmegvalósításban és karrierépítésben. Most már nem kulccsal rohangálnak a gyerekek a telepen, hanem kütyüvel. Lehet, hogy ez kívülről nézve jól néz ki, de az igazság az, hogy senki nem foglalkozik ezekkel a fiatalokkal” – mondta  FankaDeli.

Bese Gergő budaörsi iskolalelkész rámutatott: nem ciki a 14-15 éves gyermekkel foglalkozni. „Nem ciki az ágy szélére odaülni, nem ciki informatikust hívni és este 9 után letiltatni az IP-címeket, vagy szűrőt állítani az interneten. Az sem ciki, ha az étkezéskor azt mondjuk neki, hogy a két szép szemedet szeretném látni.”

FankaDeli arra is kitért, hogy nem elég csak a családokat segítő intézkedéscsomag, ha a fiatalok lelkiségével nem foglalkozik senki közben:

“A családalapítás támogatása és annak gazdasági megteremtése egy hatalmas zöld pipa, de azt érzem, hogy egyszerűen nem vagyunk hajlandóak társadalmi szinten foglalkozni a fiatalok lelkiségével. Ajánlhatunk mi bármilyen  anyagi feltételeket és technikai körülményeket, ők mégis ott tartanak, hogy eszük ágában sincsen abban gondolkodni, hogy valamikor családjuk legyen, a fiatal lányok sem abban gondolkodnak, hogy majd egyszer anyák legyenek. Mert a Született feleségeken és a Szex és New York-on nevelkedtek.”

Bese hozzátette:

„Egyre több közösség próbál kiutat találni: nekem az a tervem, hogy egy munkacsoportban olyan szakembereket ültetünk le, akik megpróbálnak kiutat találni a szülőknek. De ne várják, hogy egy külső szervezés lesz a megoldás: minőségi, együtt eltöltött idő, őszinteség, bátor beszélgetés, hiteles felvilágosító szavak minél korábban – ezekre van szükség.” 

A Bese Gergő atyával készült, megrázó interjúnkat itt olvashatják.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2019. december 22. 16:31
Szülö legyen a talpán aki annyi érdekeset, izgalmasat, számára fontosat tud a gyerekének nyújtani mint a mai internet. Ezzel nem azt mondom, hogy a szülö ne adjon iránytüt a csemetéjének és ne foglalkozzon minél többet vele -pláne, ha az ideje is megengedi-, de a tiltás nem reális megoldás szerintem.
ráadás-éve
2019. december 21. 20:48
Tiltsák le. A tiltott gyümölcs mindig a legédesebb.
duzur
2019. december 21. 16:13
Cseppet se ciki ! Csak lehetetlen. A mai világ már annyira "átszött" digitálisan, hogy az ilyen szándék nemigen keresztülvihetö. És miközben én is tisztában vagyok az ezzel kapcsolatos veszélyekkel -még felnöttek számára is-, azt is tudom, hogy ezek az eszközök milyen sok könnyebbséget és lehetöséget is nyújtanak mindnyájunknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!