Parancsra tettük

2020. március 12. 17:28

Ilyen főszerkesztő újságnál nincs, legfeljebb az Origónál.

2020. március 12. 17:28
Gomperz Tamás
hvg.hu

„A keresztény értékrendet valló kormánymédia Origo nevű üzemegységének vezetője azt állítja, hogy nem tudja, ki írta és ki hagyta jóvá a Donáth Annát megrágalmazó és a bírósági eljárásban hazugnak bizonyuló cikket. Ez a sajtótörténeti és neurológiai szempontból is figyelemreméltó közlés nyilván nincsen összhangban a Tízparancsolat idevágó előírásával, de amúgy erkölcsi és szakmai szempontból mindegy, ki a szerző, hiszen egy főszerkesztő azért főszerkesztő, mert végső soron neki kell(ene) vállalnia a felelősséget a megjelent híranyagok tartalmáért.

Viszont vegyük észre azt is, hogy a különös amnézia borongós ködén át halványan felcsillan a morál sápadt visszfénye: ha körletparancsnokként rámutatott volna valamelyik közlegényre, hogy ő volt a bűnös egy személyben, akkor újfent hamisan vádol meg valakit. Ezúttal nem a kormány által kijelölt célpontot, hanem az e tekintetben ártatlan kollégáját. Úgy döntött tehát, hogy inkább galaktikus méretű hülyének tetteti magát, de nem viteti el a balhét mással.

Az önfeláldozás nemes tett. Aminél csupán az lett volna hasznosabb, ha elmondja az igazságot: Tisztelt Bíróság, a revolversajtó működtetésében mi csak újságírónak látszó tárgyak vagyunk, az efféle cikkeket nem mi állítjuk elő, hanem e-mailben kapjuk, a tényleges elkövető nem a mi szervezeti egységünkben dolgozik, ezért nem tudom megnevezni, hanem a propagandaminisztériumban, jóváhagyni pedig én nem szoktam semmit, már a feltételezés is felér egy felségsértéssel, ilyen joggal kizárólag nemzetünk pocakos főszerkesztője rendelkezik. Az elődeink kifejezésével élve: parancsra tettük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2020. március 14. 17:54
Az önmagáért beszél, hogy ezek után az érintett orgánum első embere még a helyén van. (Helyén van?)
brabant89
2020. március 13. 23:02
Fideszbirkák, ti elhiszitek, hogy az Origónál senki nem tudja, hogy ki írta, és ki engedélyezte a hazug lejárató írást?
T. Péter
2020. március 13. 21:12
Egymás után felidéztél két esetet, megpróbálva kontrasztba állítani ezzel az itt tárgyalt esettel. Csakhogy ott a felelős, mindkét esetben, nyilvánosan vállalta is a felelősséget. Itt pedig nem.
catalina9
2020. március 13. 16:42
Gomperz elvtárs figyeljen! A Tilos Rádió Bádogdob című műsorában beszélt először Gavra Gábor a bajai videó körüli botrányról. A hvg.hu volt főszerkesztője szakmai hibasorozatnak nevezte a bajai videóbotrányt. Gavra szerint a hibákban közrejátszott a nagyarcúság és a kiégés is. A volt főszerkesztő elmondta, hogy sem ő, sem a rovatvezető nem nézte végig a videót: csődöt mondott az ellenőrzési rendszer. Gavra úgy érzi, hogy fél évet késett a lemondással. A közel másfél órás beszélgetés alatt a hvg.hu volt főszerkesztője leginkább mivel a hibákat részletesen egy holnap megjelenő interjúban fejti ki az Átlátszó.hu-n, amely portál keretein belül egyébként tevékenykedni fog a jövőben a szakmai, etikai tanulságokról beszélt,."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!