Különbözünk, tehát vagyunk

2020. február 20. 16:03

Az állami propagandahivatal különböző üzemegységei nem szerkesztőségek.

2020. február 20. 16:03
Gomperz Tamás
hvg.hu

„A kormányzati propaganda kiszervezett munkatársai nem újságírók. A propaganda tartalmának előállítása, sokszorosítása és terjesztése nem újságírás. Éppen ezért a különféle propagandaminisztériumi alakulatok (ezt hívják kormánymédiának) által közpénzből folytatott kommunikációs aktivitás semmilyen módon nem kapcsolódik a sajtószabadság fogalmához.

Azt fel lehet vetni, hogy a momentumos fiatalok egykori üzemlátogatása megzavarta az állami hivatalban folyó munkát. A főpolgármester mostani elhatározása értelmezhető egy állami szerv által kért adatközlés megtagadásaként. Egyik sem korlátozza a sajtó szabadságát.

Más lenne a helyzet, ha egy valódi kormánypárti szerkesztőséget akarna bojkottálni valamelyik megválasztott ellenzéki politikus. Az nem volna helyes. Kormánypárti alatt azt értjük hagyományosan, hogy a szakmájuk szabályait tiszteletben tartó újságírók a tevékenységük során támogatóan viszonyulnak a hozzájuk világnézetileg közel álló kormányzathoz, de ezt egyrészt szabad akaratukból teszik, másrészt nem minisztériumi eligazításokat követnek, végül nem állami pénzből működnek.

Ezzel a szerepfelfogással én nem azonosulok, mert ahhoz a kormányhoz (vagy ellenzéki párthoz) sem szeretnék támogatóan viszonyulni, amelyik világnézetileg közelebb áll hozzám, de ettől még a felvállalt kormánypártiságot lehet tisztességesen művelni a fenti feltételek teljesülése esetén. Mindebből látható, hogy a kormánypárti sajtó semmiképpen sem keverendő össze a kormányhű-, még kevésbé a kormánysajtóval. Utóbbiak csak a külsőségek szintjén hasonlítanak a valódi sajtóra, lásd trükkös csalás, de a jelmez csupán a megtévesztésre szolgál. Papírra nyomtatják, mint az igazi újságot, olvasható a monitoron, mint egy igazi hírportál, de csak azért, amiért a betörő csőfogót tart a kezében.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lemez
2020. február 21. 11:53
Azt rémes nem propaganda újságokat,zömében külföldröl tartják el.444 -et soros alapitotta,indexet soros és az unio támogatja,a migránsok betelepitését kell reklámozni,24-et szintén.A többi mint pártújság.Miröl beszélsz te majom.,független újságirásról?.
gacsat
2020. február 21. 01:12
Ha legalább úgy jegyezné a cikkeit, hogy Gombperec hidegló.
Hannibal
2020. február 20. 23:06
Ez a Gombperec, a hídlakó tényleg egy rejtői alak... Humoros.
zakar zoltán béla
2020. február 20. 22:18
Mivagyte?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!