Az ő harca

2020. február 13. 20:28

Meggyőződésük, hogy ők testesítik meg természetes joguknál fogva a nemzetet.

2020. február 13. 20:28
Gomperz Tamás
hvg.hu

„Eleinte próbálkoztak egyes népi írókkal is, akik ígéretes módon nem bírták a zsidókat utasították el a liberalizmust, de ez a vonzalom addig tartott, amíg véletlenül bele nem olvastak valamelyik írásukba, amelyből kiderült, hogy ők a Horthy-rendszert is utálták. Mára teljesen elfelejtették őket. Ezután megkísérelték átráncigálni Kertészt a táborukba, aki viszont annyira nem volt keresztény, hogy egyenesen zsidó volt. Ami momentán bocsánatos bűn, de a Jobbik régi szavazóinak átcsábításához nem kifejezetten optimális pedigré, ki is ejtették az alaptantervből.

Frusztráló helyzet. Meggyőződésük, hogy ők testesítik meg természetes joguknál fogva a nemzetet, a parlamentben kétharmaddal rendelkeznek, övék minden a földektől a budai Várig, ugyanakkor az irodalmi kánon saját képükre formálásában annyi eredményt sem tudtak felmutatni mint Mészáros Lőrinc a nemzetközi piacon.

A művészi tehetség nem szükségszerűen társul baloldali, liberális vagy konzervatív elköteleződéssel, senki sem állította az ellenkezőjét. Megkerülhetetlen, esetenként lenyűgöző életművet hoztak létre olyan személyek is, akik politikai értelemben a szélsőjobboldalhoz tartoztak. Magyarországon valami miatt nem, aminek nem tudni az okát. Így alakult. Mivel a Fideszben uralkodó világnézeti vákuumba a szélsőjobboldali ideológia nyomult be már réges-régen, a kultúra területén is ehhez igazodva keresi identitásának megalapozását. Megkérdőjelezhetetlen nagyságú hazai alkotók híján ez nem egyszerű feladat.

Mostanra végre sikerült előásniuk három olyan írót, aki egyrészt nem bírta a zsidókat dicsérte Mussolinit, másrészt a felsorolt kritériumoknak is megfelel, miközben nem állított elő olvashatatlan szövegeket. Kisebb nehézséget jelent egyelőre, hogy a háromból kettőről a törzsszavazók még nem hallottak soha, de pont arra jó az alaptanterv és a propagandaminisztérium, hogy a jövőben ez megváltozzon.

Lábjegyzet 3: a kultúrharc pedig arra, hogy ami a hatalmat illeti, minden ugyanígy maradjon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2020. február 14. 14:52
Ha jól foglalom össze Imre Kertész fő művét, társasutazás keretében 17 évesen eljutott Ausvuciba, ahol is szinte végig munkaképtelen volt, ezzel szemben egyszer sem gázosították el, de 14x volt kórházban. A végén bőven kapott kárpótlást, +1 nóbel díjat. Békés öregkorát (+ a valag pénzt) meg pont Berlinben költötte el.
gacsat
2020. február 14. 14:44
Gombperec hidegló megírta. :-)
hegyivadász
2020. február 14. 13:22
"Mostanra végre sikerült előásniuk három olyan írót, aki ... nem állított elő olvashatatlan szövegeket. Kisebb nehézséget jelent egyelőre, hogy a háromból kettőről a törzsszavazók még nem hallottak soha, de pont arra jó az alaptanterv és a propagandaminisztérium, hogy a jövőben ez megváltozzon." Na, itt bújik ki a szög a zsákból! Az a probléma, hogy a korábban a cucilizmus idején gondoskodtak róla, hogy bizonyos írók műveiről ne lehessen hallani, azokat ne lehessen még csak olvasni sem, mert kényelmetlen kérdéseket feszegettek a kommenista nemzetköziség szempontjából. Most meg itt a gaz Fidesz, aki felhívja a figyelmet rájuk is. Na, ezt nem szabad hagyni, ugye?!
Emmanuel Goldstein
2020. február 14. 10:10
Az orbánista NAT-ból nem lesz semmi. A pedagógusszakma és a szülők nagy ellenzi, szakmaiatlan, elavult, gyerekellenes. Az országos sztrájk nyomán vissza fogják vonni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!