Peti áll a ház előtt

2019. november 18. 11:25

A legfiatalabb nemzedéknek már nem mond semmit az, hogy „Gyurcsányék alatt milyen volt”. Az érdekli őket, mi van most és mire számíthatnak a jövőben.

2019. november 18. 11:25

Az utóbbi egy hónapban számtalan kormánypárti rendezvényen, fórumon és műsorban próbálta a Fidesz-KDNP pártszövetség és a jobboldali holdudvar kielemezni az önkormányzati választások eredményét, annak kisebb sikereit és sokkal nagyobb kudarcait. Az ellenzéki tetszhalott ugyanis felkelt és erősödik – részben a Fidesz-KDNP kárára.

A kudarc megfejtése közben sokan emelték ki a kommunikációt és annak csatornáit, mások a napról-napra erősödő Momentum által megszólított fiatal generációkban látják a jövőt – a Fidesz azonban nem tudja megragadni a fiatalságot, és ennek számos oka van. Lehet dobni kígyót, békát a mai fiatal generációra, mondván, hogy tanulatlanok, tapasztalatlanok, jó dolgukban azt se tudják, mit csináljanak; de abban az országban, ahol a társadalmi mobilitás és a középosztály anyagi kiszolgáltatottsága az OECD-országok utolsó harmadában van,

balgaság lenne ilyen okokra fogni az igencsak elhanyagolhatatlan okozatot. 

Hadd mutassam be most Péter és Gergő történetét!

Péter lassan betölti a huszadik életévét, idén kezdte meg egyetemi tanulmányait. Édesanyja a helyi önkormányzatban dolgozik ügyintézőként, édesapja a kisvárosuktól tíz kilométerre lévő benzinkúton keresi kenyerét. Mindketten becsületesen dolgoznak, édesapja sokszor éjszakázik a benzinkúton, kétévente pedig a karácsonyt sem tudja otthon tölteni. Péter édesanyja felsőfokú végzettséggel rendelkezik, a ’90-es években szerezte főiskolai diplomáját. A család bevételein a szülőkön és Péteren kívül még a család legfiatalabb tagja, Gergő osztozik. A nagypapa öt évvel ezelőtt halt meg rákban, a nagymama egyedül él, mostanában betegeskedik, a dráguló gyógyszerek és az egyre szűkösebb egészségbiztosítás miatt gyakran szorul anyagi segítségre. 

Péter a család jól tanuló, egykor a városi gimnáziumba járó gyermekeként egy budapesti egyetemen folytatja tanulmányait, azonban a kollégiumba nem veszik fel, mert a pontjai nem alakulnak túl jól – figyelembe véve, hogy éppen nem esik bele a szociálisan rászoruló kategóriába. Az egyetemtől fél órára találnak Péter szülei albérletet, egy szűkös szobát egy nagyobb garzonban havi 60 ezer plusz rezsiért. Sebaj, majd édesapa túlórázik néha a benzinkúton.

Peti lakhatása és budapesti élete a dráguló árszínvonal mellett igencsak megcsappantja a családi kasszát,

a szülei bére azonban nem követik az árszínvonalat. Egy kiló paradicsom öt éve feleannyiba került, mint most, a vacsorát tökéletesen kiegészítő TV-paprika kilója 1200 forint – mondhatni, luxustermék. Péter az egyetemen nagyon jó lehetőségeket talál és jól is tanul, belefektetve a munkát, ami gyümölcsöző ösztöndíjat hoz neki, havi 8.652 Ft formájában – ennyi lenne? Ezek után nem csoda, hogy Péter este elmegy egy körúti kocsmába és a barátokkal hamar leissza az összeget, hiszen másra nem nagyon jó. 

Eközben a helyzet otthon sem fényes, Gergő a szomszéd kisváros szakközépiskolájába jár, elektronikát tanul, hiszen az a jövőben jól jövedelmező szakma lehet. A szakközépiskolából azonban hirtelen szakgimnázium lesz, és bő két év leforgása alatt Gergőnek úgy kell érettségiznie a rendes és a szakmai tárgyakból, hogy a tanrendet és tananyagot számtalanszor megváltoztatva, szakirányos tanárok és kiszámítható számonkérés híján a kilátások nem túl jók. Gergő édesanyja el is megy a féléves szülőire, ahol a több ismerősével közösen számon kérik az osztályfőnököt a nagy fejetlenség miatt, amire az széttárja a karját: „ez van, én sem tudok mit csinálni”. Gergő jövője kiszámíthatatlan, közben a nagymama kórházba kerül, elesett és eltörött a felső combcsontja, a boríték a sürgős és veszélyes műtét miatt sok tízezer forinttal a helyi kórház sebészorvosa zsebében landol. 

A család felmerülő kiadásai miatt – bár Péter Budapesten tehetségesen rendezi az életét, minden idejét, tapasztalatát és tudását a tanulásba ölve – otthonról szólnak neki, hogy nem biztos, hogy így fognak menni a dolgok, mint eddig. Péter a helyi diákszervezet segítségével egy belvárosi hotel recepcióján kezd dolgozni, ahol sokszor éjfélig húzódik a műszak. Másnap reggel szeminárium. Péter napirendjében a kutatás és tanulás idejét lassan meghódítja a munka, ami most mindenképpen jól jön, hiszen a főbérlő az ingatlanpiac változásai miatt megemelte egy tízessel az albérletet.

Péter egyetemi karrierje a végtelen munka miatt lassan elsikkad,

átlagos tanulmányokkal és teljesítménnyel pedig csakis átlagos bérszínvonalat lehet elérni. Péter a diplomája után egy elővárosi KKV-ben tevékenykedik, fizetéséből éppen fedezni tudja a barátnőjével közösen bérelt lakásukat – sajátról nem is mernek álmodni. Otthon közben Gergő leérettségizett, ám a budapesti élet nehézségei miatt inkább egy megyei nagyváros főiskolájára ment.

És, hogy miért kellett ezen a kis történeten átrágnunk magunkat? A gazdasági fejlődés, az 5%-os GDP növekedés és a 70% alatt lévő államadósság Péternek és Gergőnek nem segített: ők nem éreznek belőle semmit, vagy ha igen, az sem számottevő. Az árak növekednek, a bérek lassabban emelkednek utánuk, a nyugdíjhelyzet pedig ilyen körülmények között egyre rosszabb lesz, ahogyan

a lakhatási válság egyre nagyobb tömeget érint.

Természetesen nem arról van szó, hogy mindent az emberek alá kell tolni, de a lehetőségnek nyitva kell állnia. Magyarország társadalmi mobilitása Kína és India szintjénél jár, Argentína és Chile már megelőz minket. Középosztály és fejlődő társadalom nélkül pedig nagyon nehéz lesz polgári Magyarországot építeni.

Az emelkedő ingatlanárak miatt a középosztály kiszolgáltatottsága nagy mértékben növekedik, és bár azt látjuk, hogy emberek tízezrei járnak a Balatonra nyaralni és költik a pénzüket moziban, piacon, fesztiválon; azt elfelejtjük, hogy a lecsúszás veszélye akár egyetlen apró változással bekövetkezhet – legyen az munkahelyváltás, egy hozzátartozó lerokkanása vagy halála. A fiatalok előtti jövő sem túl fényes, hiszen a magyar társadalom a jövedelmi mobilitás szintjén az utolsó helyen áll az OECD-országok rangsorában. Ha a jövedelmi csoport szintjén nézzük a magyar középosztályt, akkor a számok nem állnak rosszul, azonban e társadalmi osztály utánpótlása aligha biztosított a megfelelő mértékben, hiszen kevesebb lehetőség áll számukra rendelkezésre, illetve a fent említett hirtelen változások hamar kettétörhetnek egy egyetemi karriert vagy életet.

Magyarországon a középosztály 60%-a sebezhető, ami közel sem megnyugtató a jövő szempontjából.

Péternek és Gergőnek nem mond semmit az, hogy „Gyurcsányék alatt milyen volt”,

mivel őket nem érdekli Gyurcsány, akkor még kisgyerekek voltak. Kilenc év után nem lehet visszamutogatni a kétezres évek közepére akkor, amikor már az emberek nem a Gyurcsány-érához, hanem a körülöttünk lévő országokban – és főleg a Nyugat-Európában – tapasztalható életszínvonalhoz hasonlítják az életüket. És teszik mindezt teljesen jogosan. A jelen és a jövő választásain pedig mindezen percepcióik alapján fognak döntéseket hozni.

Összesen 441 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ondiabind
2019. november 21. 04:15
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Learten
2019. november 19. 17:18
@EMM195 Ja és visszatérve az albérletre. Még a kollégiumokban sem ritka a 4+ ággyal rendelkező szoba, fürdőszoba a folyósó végén (tapasztalat)... Nos egy albérlet árát ennek fényében lehet símán néggyel is osztani.
zsinny86
2019. november 19. 13:19
"Amelyik nemzet elfelejti történelmét, arra ítéltetik, hogy újraélje azt." (ism.) 2006 őszén 20 éves voltam, másodéves főiskolás. Azon generáció tagja vagyok, amely még emlékszik a Gyurcsány éra reformjaira, és egy részét éreztem közvetlenül a bőrömön is. 8 évfolyamos gimnáziumban érettségiztem, így nem volt kérdés hogy továbbtanulok, bár nem voltam kitűnő tanuló, de ahhoz elég, hogy az érdeklődésemnek megfelelően felvegyenek egy vidéki egyetemre. Azt, hogy a politika mindannyiunk életét befolyásolja, akár a hétköznapokban is, már jóval 2006 előtt érzékeltem. Először is a Magyar Bálint- féle oktatási reformnak köszönhetően, amikor a regnáló kormány SZDSZ-es oktatási minisztere bevezette a kétszintű érettségit, de olyan fejetlenség és kidolgozatlanság mellett, hogy hiába volt 2 év a bevezetésig, az érettségink évében se tudta megmondani, se szaktanár se az igazgatóság, hogy milyen hatással lesz a felvételi pontok változására az új érettségi rendszer, és kell e, szükséges e az emelt szint, vagy sem. ... senki nem tudott semmit... pedig voltak rendkívüli szülői értekezletek, ahol mi diákok is ott voltunk, és mi is azt a választ kaptuk, hogy még nincs egyértelmű válasz, gyakorlatilag egy kérdésre sem. Mindezek után újra kellett írnom a matekérettségit, mert szintén a jól szervezettségnek köszönhetően kiszivárgott a kérdés és feladatsora, és az volt a központi utasítás hogy újrázni kell, vagy az évvégi jegy kerül a bizonyítványba, de az nem számít felvételikor érettséginek... bár nekem nem kellett, akkor perpill, olyan nincs, hogy nincs matekérettségim, így hát a nemszeretem vizsgát ismételtem, egy jóval nehezebb feladatsorral, hiszen elvileg csak a matekkal felvételizők újráztak. ...hmmm.... pech. Elkezdtem a főiskolát osztatlan képzésben, hiszen lehetett tudni, hogy a képzések is szét lesznek szedve, alap és mesterdiplomára, én biztosra mentem, egybe akartam letudni. Koleszos voltam, és akkoriban a város önkormányzata komoly támogatást nyújtott az egyetemistáknak, így tényleg szinte ingyen használtuk a tömegközlekedést. 2006 után a 75%-os utazási támogatás 50%-ra csökkent, a dotáció lekerült a helyi bérletről, és a kollégium havidíja is közel duplája lett. Mint főiskolás nem engem érintett közvetlenül, hanem a szüleimet, nem én dolgoztam meg érte. viszonylag jól tanultam, volt h inkább elmentem javítóvizsgát tenni, hogy feltornázzam az átlagom, ha elsőre nem úgy sikerült, a lényeg, hogy 6-9 ezer forint közt kaptam ösztöndíjat. Dolgoztam a suli mellett, babaysitterkedtem, voltam gyárban is, még "divat" is volt egy időben, baráti körök alakultak ki arra alapozva h ki melyik műszakba, hova járt dolgozni. Ez azért nem volt tragédia... amikor nem volt reggel óránk, be tudtuk vállalni a délelőtti műszakot, igaz nagyon korán kellett kelni, de amikor megkaptuk a fizetést amit nyugodt szívvel költhetett az ember szükségtelen dolgokra, akkor értelmet nyert. Vizsgaidőszakban, illetve amikor elkezdődtek a ZH-k és beadandók ideje, vagy egyáltalán vagy csak kevesebb munkát vállaltunk be. Be lehetett osztani, nappalisként igenis belefért. Voltak olyan csoporttársaim akik diákhitelből éltek, de akkoriban (az eredetileg az Orbán kormány által életre hívott diékhitel kamata nem haladhatta meg a jegybanki alapkamatot csak maximum 1 százalákkal, de ehelyett, a 2005-2010 közötti időszakban biztosan, de lehet hogy már előbb 10-12% közt volt a diákhitel kamata (a jegybanki alapkamat 6,5 % volt)... nagyon nem érte meg felvenni, mégis sokan voltak rákényszerítve, akik most, amikor családot alapítanának még a törlesztéssel küszködnek. Összehasonlításként: 2017 január óta a tandíjra fordított diákhitel2 0%-os hitellel vehető igénybe, ezzel elősegítve a másoddiplomát szerzőket, a szabadon felhasználható diákhitel jelenlegi kamata 2,5%... de előtte is 2%os volt a tandíjra és 3,5-4 % a szabadon felhasználható kamata... A kolesz lehetősége nem csak szociális helyzettől függ, ez a cikk szerzőjének csúsztatása, erősen függ a tanulmányi átlagtól. Barátnőm aki a BME-n végzett, sokkal jobb szociális háttérrel rendelkezik mint én, mégis 4 évig volt kollégista, onnantól kezdve hogy nem a háttér (1 év) hanem a tanulmányi eredmény számított. Továbbá a pesti egyetemeken rengeteg ösztöndíj lehetőség van, így ha egy tényleg jól tanuló egyetemista a példa, akkor mindezek a problémák csak álproblémák, és abszurd az ösztöndíj összege is. valóban albérletben lakni Pesten elég nagy kihívás, de nem is egyedül vagy ketten szoktak lakni, hanem 4-5en... így megoszlik a költség. Lehet hogy a mostani generáció már nem emlékszik arra hogy milyen volt a Gyurcsány éra alatt, de ha nem akarják a saját bőrükön tapasztalni, ahogy a jelenlegi jólétet lassan szétrombolják, jobb lenne ha meghallanák amit mondunk. Mert Peti nem fog koleszt kapni, ha Gyurcsányék újra hatalomra kerülnek, és nem azért mert Pistike rosszabb anyagi körülmények közül jön, hanem mert Alinak kell a hely, és mellesleg az egyetemi hely is, hiszen integrálni kell, ha akarja ha nem. Most még a saját sorsunk kovácsai vagyunk, de ha egy másik világnézet és kultúra ránk szabadul, elveszik a választás lehetősége, és nem lesz kérdés a fővárosi vagy vidéki egyetem, a kolesz vagy albérlet, mert hiába jó képességű a magyar diák, ha az idegeneket tolják be az egyetemre és elfogynak az állami finanszírozott helyek. Senkinek se könnyű az életkezdés, mégha az csak részleges... de szerintem lehetne rosszabb... biztos hogy ki akarjuk próbálni?
billwilson
2019. november 19. 09:00
kurva jó :DDDD "de abban az országban, ahol a társadalmi mobilitás és a középosztály anyagi kiszolgáltatottsága az OECD-országok utolsó harmadában van" lehet hogy nem az orbán rendszer minden világok legjobbika?? árulááás!!! ha a "lipsik" mondják ezt akkor ugye fake news, hazugság stb :DDDD brühühü gyurcsányozást leszarják a fiatalok :DDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!