Európa árkai

2019. október 01. 22:44

Ha túl akarunk lépni az Európát átszelő árkokon, akkor minden oldalnak részt kell venni a betemetésükben.

2019. október 01. 22:44
Berthold Kohler
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Harminc éve, hogy Hans-Dietrich Genscher a prágai Lobkowitz-palota félhomályba burkolózó teraszán kimondta azt a mondatot, amelynek a második fele a nagykövetségen tartózkodó NDK-s menekültek örömkiáltásai miatt nem is hallatszott. Ez a jelenet az 1989-es év ikonikus jelenetei közé tartozik. Az ujjongás nem csak annak szólt, hogy felszámolják a követségen uralkodó áldatlan állapotokat. Azon a szeptemberi éjszakán több mint négyezer NDK-s német legnagyobb álma vált valóra. Mindent maguk mögött hagytak, hogy elmeneküljenek az SED-diktatúra elől, és végre szabadságban élhessenek. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a »testvérnemzetek« is felkeljenek és lerázzák magukról a kommunista igát. 

Csehek, szlovákok, magyarok, lengyelek és más nemzetek is »vissza akartak térni Európába«, ahonnan kitépte őket Sztálin. Mára már rég megérkeztek oda ezek az államok, ahogy azt az EU- és NATO-tagságuk is mutatja. De a korai kilencvenes évek a szabadság, demokrácia és jogállamiság egész kontinensre való kiterjedése okozta lelkesedését mélyreható kijózanodás váltotta fel.

Azok az árkok, amikről Maas Prágában beszélt, megnyíltak. Amíg harminc éve a múlt volt az, ami megterhelte Lengyelország és az akkori Csehszlovákia kapcsolatát Németországgal, ma az egyet nem értés kerül egyre gyakrabban képbe, ha a közös jövőnkről van szó. Nem csak a menekültpolitika körüli vita az, amelyben – minden különbség ellenére – a közép-európai országok jobban ragaszkodnak a nemzeti szuverenitásukhoz, mint néhány régebbi EU-tagállam. 

Közép-Európa történetét tekintve ez nem lehet meglepő. De azt, hogy az alkalomadtán traumatikus tapasztalatok miatt ragaszkodni kell az illiberális nacionalizmushoz, mindenesetre csak néhány gátlástalan populista hangoztatja. Ha túl akarunk lépni az Európát – nem észak-déli irányban – átszelő árkokon, akkor minden oldalnak részt kell venni a betemetésükben. Ehhez, csakúgy mint harminc éve, a jog és a szabadság szolgálnak alapanyagul.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2019. október 02. 21:57
"Ha túl akarunk lépni az Európát – nem észak-déli irányban – átszelő árkokon..." Pedig az pontosan abban az irányban fut! A lengyel-német, cseh-német, cseh-osztrák, szlovák-osztrák, magyar-osztrák, szlovén-osztrák, szlovén-olasz határon. A majdani Nyugat-Európai Fundamentalista Kalifátus és Európa határvonala mentén.
Biivisz
2019. október 02. 11:07
"... azt, hogy ... ragaszkodni kell az illiberális nacionalizmushoz, ... csak néhány ... populista hangoztatja. Meg még három kétharmados választás, te ócska kis rohadék! Minimum! Tipikus ballibbant békülés: "Mostantól csináljátok ti is úgy, ahogy szerintünk helyes és nem lesz több konfliktus!". Kinyalhatjátok !!!
zakar zoltán béla
2019. október 02. 10:42
Aki nem érti, hogy a nacionalizmus szó mit jelent, az tökfej! Keveri a szezont a....
Mystes
2019. október 02. 09:07
azért azt látni kell, hogy a középeurópai állami szuverenitás középeurópának nagyon fontos, mivel itt olyan államalakulatok vannak, amiknek a szuverenitása vagy nem is volt egyáltalán vagy évszázadokra megszűnt! (szlovákok, csehek, lengyelek, magyarok, horvátok, stb) ilyet vagy ehhez hasonlót németország vagy franciaország sosem élt át! kivéve: a volt NDK félévszázadig. nos, a volt NDKsok másképp is gondolkodnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!