Földrengésszerű változások előtt áll a szlovákiai magyar politika

2019. március 30. 20:57

Zuzana Čaputová már az első körben is igyekezett megszólítani a felvidéki magyarokat. Ha ma nyer, az sok magyar szavazatának is lesz köszönhető.

2019. március 30. 20:57
Király Zsolt
Körkép

„Látva a nihilt a magyarok körében a szlovák pártok is ébredeznek, és érzékelik a piaci rést, a valami másra vágyó, mintegy 200 ezer felvidéki magyar választót. Az SaS már jó ideje magyarul kommunikál, Matovič az MKP-nak udvarol, Zuzana Čaputová pedig már az első körben is igyekezett megszólítani a felvidéki magyarokat. Ha ma nyer, az sok magyar szavazatának is lesz köszönhető. 

A felvidéki magyar politika kétségtelenül választóúthoz érkezett és hamarosan döntésre kényszerül. Ehhez lényegében három forgatókönyv közül lehet választani:   

1. Most-Híd – MKP összefogás, melynek ha Bugár is részese lesz, olyan, mintha meg sem történne. Kifelé ugyan sokan igyekeznek majd csokiként eladni a becsomagolt kakit, de a választópolgár az elmúlt évek tapasztalataiból már tudja, hogy ez ugyanaz az oligarchák által irányított, sehová sem vezető önző politika, mely 2006-ban Bugár leváltásához vezetett. És jó, ha a magyar választó figyeli azt is, kik erőltetik a Bugárral való megélhetési összefogást. Ők azok, akik nem szabad emberek, hanem az oligarchák játékszerei.   

2. A második forgatókönyvet hamarosan a szlovák pártok fogják felkínálni a magyar választóknak. Az eddigi elnyomó, magyarellenes hozzáállást némileg átkódolva megszólítják az itteni magyarokat. Akár egy-egy ismertebb magyarral is a soraikban (erről szól az OĽaNO – MKP összefogás, melyben a jelek szerint már Berényi sem hisz, pedig Nagyszombat megyében épp velük együtt kormányoz). Hogy egy ilyen forgatókönyv egyáltalán felmerülhet, az a felvidéki magyar politika elmúlt 30 évének teljes csődjét jelenti. Túl sok eredményt ne is várjunk ettől, hiszen elég, ha csak a Most-Híd tevékenységét nézzük a jelenlegi kormányban.   

3. A harmadik forgatókönyv még csak körvonalazódik, de csírái már észlelhetők. Ez pedig nem más, mint a magyar gyökerekhez való visszatérés. Megfogalmazva azt a programot, mely a mindenkori kormányba lépések oltárán az elmúlt ciklusokban sorra feláldozásra került. Bázisa az otthon maradt magyar választók és az eddigi kínálatban csalódottak tábora lehet. Azok, akik pontosan tudják, itt már a saját jövőnk a tét, a felvidéki magyar közösség asszimilációjának, teljes felszámolásának megakadályozása.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. április 01. 04:55
Liberális véleménycikk: "De valóban ilyen progresszív és liberális Szlovákia, mint ezt az államfőválasztás eredménye mutatja? Erre sajnos határozott nemmel kell válaszolnunk, az eredmény túlságosan pozitív képet mutat az országról. Van ugyan egy erős, nyugatos, liberálisan gondolkodó mag, amely inkább az ország nyugati részében és a (nagy)városokban él, de még azt sem mondhatjuk egyértelműen, hogy a Čaputovára szavazó több mint egymillió ember mind ide sorolható. Sokan lehetnek ugyanis azok is, akik azért szavaztak rá, mert elfogadhatatlan számukra a Smer által támogatott Maroš Šefčovič. És talán nem is annyira Šefčovič személye, hanem az, hogy Robert Fico egyre nyomasztóbb árnyéka látszik mögötte. Az ugyanis már jóval az államfőválasztás előtt világosnak tűnt, hogy a Smer jelöltjének nincs sok esélye nyerni, ha nem sikerül leválasztani magát a Smerről és Robert Ficóról. Ezért volt a késői jelöltállítás, de ez sem segített Šefčovičon. Sokkal nyomasztóbb azonban az a 25 százaléknyi szavazó, aki az első fordulóban Štefan Harabinra és Marian Kotlebára szavazott. A szélsőséges jelölteknek szerencsére nem volt komoly esélyük – ami részben annak köszönhető, hogy egymástól vették el a voksokat –, de ez nem mondható el a következő parlamenti választásról. Ha ennek a 25 százaléknak sikerül pártot találni magának, akkor nem nagyon beszélhetünk majd liberális irányváltásról. Ez a 25 százalék ugyanis a lakosságnak az a része, amely egy karizmatikus vezérnek mindent elhisz, bizonyíték nélkül, ha megígérik neki, hogy jobb lesz a sorsa, mert a vezér mindent megtesz, hogy az országban ne legyenek NATO-támaszpontok, migránsok, szabadkőművesek, zsidók, liberálisok, melegek, kisebbségek vagy akár ufók. És nekik teljesen mindegy, hogy vannak-e NATO-támaszpontok, akar-e bárki menekülteket letelepíteni az országban." https://ujszo.com/velemeny/caputova-es-az-orszag-kepe
kaltran
2019. március 31. 11:04
Nekem van egy klafa programom az asszimiláció megakadályozására. 1. A nemzetállami eszme átveszi az irányítást az EU-ban. ...ennek folyományaként... 2. Trianon 100. évfordulóján egy apró betűváltással Pécsen, (I. Pécsi döntés) kihirdetik az I. Bécsi Döntés határvonalaival a határ és államrevíziót. Ünneplés Érsekújvárott, vagy Kassán. 3. Orbán Viktor bevonul egy fehér Lamborghinin. 4. A békülékenység jegyében meghívjuk Caputovát a békéscsabai kolbásztöltő versenyre és fesztiválra. Ha nem akar eljönni, feloszlatjuk a Békés megyei szlovák kisebbségi önkormányzatokat.
balbako_
2019. március 31. 09:33
Mélyen tisztelem a felvidéki magyarok akaratát és kívánom, hogy - mint már annyiszor - ne csalódás legyen a vége.
hentes
2019. március 31. 08:54
Hajrá
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!