Eső után

2017. szeptember 28. 08:37

Vállvonogatva veszik tudomásul a polgárok, hogy az adójukból használhatatlan, semmire sem jó iskolarendszert működtet az állam.

2017. szeptember 28. 08:37
N. Kósa Judit
Népszava

„Harminc éve, amikor elkezdtem dolgozni tanárként, már sok évtizedes közhely volt a »nemzet napszámosainak« tekinteni a pedagógusokat, és az anyagi megbecsülés azóta is várat magára. De valószínűleg sokkal többet nyom a latban az erkölcsi-eszmei semmibevétel. Egyetlen rövid időszak volt, épp a nyolcvanas évek második felében, amikor az ilyesmire nyitott tanárok részt vehettek az oktatás jövőjének meghatározásában, az akkoriban igen komolyan vett »alulról építkező« döntéshozatal során szerepet kaphattak a Nemzeti Alaptanterv előkészítésében. Aztán amikor az első NAT áldozatul esett a szabad parlament pártharcainak, vele bukott a pedagógusok szakmai önrendelkezése is.

Ettől kezdve a fejük felett zajlott minden. A liberális oktatásügy – meglehet: naiv, túlzott elvárásokat támasztó – »minden hatalmat az iskoláknak!« koncepciójáról ugyanúgy nem kérdezték őket, mint amikor Hoffmann Rózsa eldöntötte, hogy egy tollvonással visszahozza a hetvenes éveket. És ez a degradáló hatalmi hozzáállás abszurd módon az egész társadalmat megfertőzte. Mintha nem is a gyermekeink jövője dőlne el az iskolák falai között, olyan vállvonogatva veszik tudomásul a polgárok, hogy az adójukból – meg az Unió pénzéből – miféle használhatatlan, semmire sem jó iskolarendszert működtet az állam.

Tudom, persze, unja már mindenki a PISA-tesztet meg az európai rangsorokat, de azért csak úgy van az, hogy amikor csökkentik a tankötelezettség korhatárát, szűkítik az egyetemi férőhelyek számát, a kontraproduktív tanügyigazgatási vízfejre költik az uniós forrásokat, az állami pénzt pedig az egyháznak adják, hogy nevelje ő a jövő nemzedékét, ahogy tudja, akkor konkrétan a mi gyerekeinket, unokáinkat fosztják meg egy jobb élet esélyétől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Text adósság
2017. szeptember 29. 05:37
MSZP-s sirám. Eső után köpönyeg egy méretes bukta után. Tetszettek volna tisztességesen vezetni az országot nem a szegényektől elvenni a vagyonkájukat: Fizessenek a gazdagok jeligével a Felszabadulás téri Hirdetőben.1973 elvettétek nagyapám 7 hold földjét. 1996 elvettétek az emberektől a fele nyugdíjat. 2010-re kiraboltátok az országot. Soha többé mocskos kommunisták, soha többé mocskos bolsevik MSZP!!!
kohazi
2017. szeptember 28. 19:21
Tessék már megnézni Pisa teszt feladatait és tessék gondolkozni s utána szövegelni.A felsö tagozatot teljesen át kellene szabni,és a Pisa tesztre gyúrni a gyerekeket.Ezen teszteket nem a magyar az iskola rendszerre szánták.
atila68
2017. szeptember 28. 17:43
Judit drága! Harminc százalékkal nőtt a pedagógusi pályára jelentkezők száma.
KötőDániell
2017. szeptember 28. 16:22
Gazdag orszagokban is. Pl skandinavia a diakok10-50% nem tudja befejezni a kozepiskolat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!