Még egy kávé rendel

2017. augusztus 15. 07:16

Az, hogy az euró bevezetése egyértelmű előnyökkel jár, nem kérdés.

2017. augusztus 15. 07:16
Wiedemann Tamás
Magyar Nemzet

„Déjà vu érzésem van. Az észérvek helyett ismét az érzelmek dominálnak, pedig az euró bevezetése nem az Ujhelyi által vizionált politikai értékválasztás témakörébe tartozik, hanem egyértelműen gazdasági kérdés. Kár azon vitatkozni, hogy be kell-e vezetni az eurót, hiszen minden uniós tagállam vállalta a csatlakozáskor, hogy előbb-utóbb elhagyja a nemzeti valutáját és áttér a közös fizetőeszköz használatára. (Ez alól csak az éppen távozó Nagy-Britannia és Dánia kapott felmentést.)

Az, hogy az euró bevezetése egyértelmű előnyökkel jár, nem kérdés. A magyar gazdaság sebezhetősége csökkenne, a vállalkozások nem lennének kitéve egy hektikusan változó nemzeti deviza árfolyam-ingadozásának, kiszámíthatóan tervezhetővé válna az üzleti év. A közös valuta alacsonyan tartja az inflációt, olcsó hiteleket tesz lehetővé, és csökkenti a pénzváltás költségeit. (Ha Magyarország már a kétezres évek végén bevezette volna az eurót, a devizahitelesek sem jártak volna rosszul.) Eközben az Európai Bizottság további terveket szövöget, ezek között szerepel a közös adósságkibocsátási pénzügyi eszköz – az eurókötvény bevezetésének az előszobája –, amely egyfajta közös adósságfinanszírozást tesz lehetővé. Ha ez megvalósul, az eurót használó kelet-európai országok sokkal kisebb kamatok mellett finanszírozhatják az államadósságukat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2017. augusztus 15. 21:40
Tessék mondani és akkor Bécsben megint nyitok cukrászdát?
hátakkor
2017. augusztus 15. 21:39
"Az, hogy az euró bevezetése egyértelmű előnyökkel jár, nem kérdés." A svédek, dánok nem így látták. Az olaszok meg tudnának mesélni. Az Euró egyszerű játék. Tizenkilencen játsszák, és a végén a németek nyernek.
TAVIROZSA
2017. augusztus 15. 12:58
Érdekes euró nélkül is alacsony az infláció, és alacsonyak a kamatok, ez a jó gazdaságpolitika miatt van Magyarországon ! Apropó, az euroövezeti Görögország válságáról is írna valamit Wiedermann Tamás ! Látható, hogy mennyire "nagyszerű" elemző !! :D :D
Petykabá
2017. augusztus 15. 10:33
Én megtiltanám, hogy emberek, akiknek nincs 120 IQ pontja az euróról cikkezzenek..., és sajnos ez a szerző egyértelműen ezt nem ugorja meg... Aki akarja tudnbi, hogy mi az euró, annak javaslom Jánisz Varufakisz könyvét arról, hogy az euro-val kapcsolatos pénzügyi műveletek hogyan működnek... Az EURO a kis országoknak csapda, mert az euro-ban felvett hitelekkel eladósítják magukat az államok, mivel nincs módjuk valutájuk leértékelésére, vagy, mint magyarországon adóságuk belső átcsoportosítására... A görögöknél látszik, hogyan képzelik el, szépen az államvagyont magánosítjuk, és az adósságok birtokosai a közös vagyont magánvagyonként elviszik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!