Paul Gottfried, az amerikai új jobboldal magyar-zsidó származású guruja

2017. augusztus 08. 12:41

Gottfried a keleti zsidókat és a „holokausztvallás”-t okolja Amerika értékeinek elvesztéséért, és mint a hazai szélsőjobboldal, nem lát különbséget szocializmus és cionizmus között, baloldal és Izrael-barát konzervatívok között. Mindez a Jobbik hazai retorikájára emlékeztet.

2017. augusztus 08. 12:41
Veszprémy László Bernát
Szombat

„Gottfried előadása többet mond el nézeteiről és gondolkodási keretéről, mint a valós tényekről. Az új jobboldal zsidó guruja egyértelműen a nyugati keresztény civilizációt preferálja, és ennek ellenségeként tekint a keleti zsidókra. Különösen ironikus, hogy ő maga is magyar zsidó származású – apja, Gottfried András budapesti szőrmekereskedő 1934-ben hagyta el Magyarországot. A keleti zsidók által Amerikába hozott eszmékre – szocializmus és cionizmus – ellenségként tekint, dacára annak, hogy a kettő vajmi kevéssé volt összeegyeztethető. Természetesen létezett egy szocialista cionista mozgalom, mely azonban több okból megbukott: az izraeli belpolitika, az arabok békére való zártsága és a szovjet Izrael-ellenesség okán. Némileg sarkítva azt is mondhatnánk, hogy a cionizmus és a szocializmus ellentétes, kibékíthetetlen axiómákkal dolgozott.

Mindez Gottfriedet nem zavarja, és előadásában egyszerre támadja az amerikai demokratákat – mint kvázi szélsőbaloldali »felforgatókat« – és a neokonzervatívokat, mint Amerikát dróton rángató cionistákat. Arra a tényre nem reflektál, hogy Amerikában a cionisták ma többségükben nem-zsidó protestánsok, és a zsidó cionisták pedig konzervatív, nemzeti érzelmű emberek (voltaképpen olyannyira, hogy a Forward progresszív zsidó lap hasábjain az Amerika Cionista Szervezetet „szélsőjobboldali” csoportként mutatták be). Beszéde azt a benyomást kelti, hogy retteg a gondolattól, miszerint nacionalista követői »nemzeti zsidót«, vagy valami nem-amerikait fedeznének fel benne, és ezért támadja a cionizmust. Hosszasan támadja a holokauszt-emlékezetet, mint „keresztényellenes”, »náci-szerű« »programot«.

Gottfried tehát a keleti zsidókat és a »holokausztvallás«-t okolja Amerika értékeinek elvesztéséért, és mint a hazai szélsőjobboldal, nem lát különbséget szocializmus és cionizmus között, baloldal és Izrael-barát konzervatívok között. Mindez a Jobbik hazai retorikájára emlékeztet, mely egyszerre óhajtott megemlékezni a »cionizmus és a bolsevizmus áldozatairól«. A két eszme közötti összekötő kapocs: az előbbiek valós, és az utóbbiak vélt zsidósága. Gottfried világnézete véső soron könnyedén illeszkedik a modern antiszemitizmus legfontosabb tételeihez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2017. augusztus 09. 12:00
Azért óvatosan a lelkesedéssel: "Gottfried kedvenc figurája az „új jobboldalon”, érdekes módon, éppen egy libertáriánus, kapitalista meleg zsidó újságíró, Milo Yiannopoulos" Elvek...
Rugo
2017. augusztus 08. 21:52
ő megteheti
duzur
2017. augusztus 08. 19:20
A mandiner is sokszorosan bizonyítja, milyen sokfélék a zsidók. A mandinernek elhiszik, nekem nem. :-)
navis praetoria
2017. augusztus 08. 18:53
Herzl-ék azt tartották, az antiszemitizmus megalapozott Európában és nem várható, hogy megszünjön, mert 1. a zsidók "rendkívül erős konkurrenciát" jelentenek a honi középosztálynak és folyton növekszik "óriási pénzhatalmuk" 2. a forradalmi felforgató mozgalmak káderállományát adják. Nem lehet elvárni sem azt, hogy a zsidók korlátozzák magukat, sem azt, hogy a honos lakosság közömbösen eltűrje ezt az állapotot. A megoldás: alijázás Izrael államba. Ezért kiáltották ki egyesek a cionistákat antiszemitának. Ez "tartós megvilágosodás". Az idevágó passzusok a Der Judenstaatból: "Wir hatten uns im Ghetto merkwürdigerweise zu einem Mittel- standsvolk entwickelt und kamen als eine fürchterliche Konkurrenz für den Mittelstand heraus. (...) In den Bevölkerungen wächst der Antisemitismus täglich, stündlich und muß weiter wachsen, weil die Ursachen fortbestehen und nicht behoben werden können. Die causa remota ist der im Mittelalter eingetretene Verlust unserer Assimilierbarkeit, die causa proxima unsere Überproduktion an mittleren Intelligenzen, die keinen Abfluß nach unten haben und keinen Aufstieg nach oben — nämlich keinen gesunden Abfluß und keinen gesunden Aufstieg. Wir werden nach unten hin zu Umstürzlern proletarisiert, bilden die Unteroffiziere aller revolutionären Parteien, und gleichzeitig wächst nach oben unsere furchtbare Geldmacht. (...) Der auf uns ausgeübte Druck macht uns nicht besser. Wir sind nicht anders als die anderen Menschen. Wir lieben unsere Feinde nicht, das ist ganz wahr. Aber nur wer sich selbst zu überwinden vermag, darf es uns vorwerfen. Der Druck erzeugt bei uns natürlich eine Feindseligkeit gegen unsere Bedränger — und unsere Feindseligkeit steigert wieder den Druck. Aus diesem Kreislauf herauszukommen ist unmöglich."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!