Te mit tehetsz a civilekért?

2017. június 26. 08:46

Minden állampolgár, cég vagy szervezet tehet azért, hogy ne sikerüljön az elszigetelés. Ez azonban tudatos stratégiát igényel.

2017. június 26. 08:46
Kapronczay Stefánia
HVG

„Ha nem az átláthatóság megteremtése a cél, akkor vajon mi? A kormány valódi szándékait leleplezik azok a nyilatkozatok, amelyek a szervezetek eltakarításáról szólnak vagy ügynökszervezetként (például Orbán Viktor kísérőlevele a nemzeti konzultációhoz) utalnak a külföldről támogatott egyesületekre. Mára a retorikában meghatározóvá vált, hogy a külföldről származó támogatás egyenlő valamilyen, az ország gazdasági, társadalmi érdekeivel ellentétes tevékenységgel, és ez a szemlélet a törvény preambulumában is megjelenik. Pedig az érintett szervezetek olyan témákkal foglalkoznak, amelyekkel a mindenkori kormányzatoknak is kellene: iskolát üzemeltetnek, szociális szolgáltatást nyújtanak, elesett emberek érdekeit és jogait képviselik vagy a környezetünk megóvásáért dolgoznak. Ideális esetben a kormány partnerként tekint erre a szférára, akár azért, mert fontos társadalmi problémákra mutat rá, amelyek megoldása a kormány feladata, akár azért, mert állami feladatokat vesz át.

Minden állampolgár, cég vagy szervezet tehet azért, hogy ne sikerüljön az elszigetelés. Ez azonban tudatos stratégiát igényel. Az érintettek számára az egyik veszély, hogy munkájukról nem esik szó, így az erről szóló hírek terjesztésével lehet segíteni nekik. A civil szervezeteknél komoly szakmai tudás halmozódott fel, egyes témák legismertebb szakértői dolgoznak ezeken a helyeken. Ha félelemből vagy oda nem figyelésből nem hívja meg őket senki rendezvényekre, konferenciákra, akkor nemcsak a kiközösítéshez járulunk hozzá, hanem ez a szakértelem is elvész. A civiltörvény elfogadása utáni napokban többen bejelentették, hogy mostantól havonta rendszeresen támogatnak egy-egy szervezetet. A havi rendszeres, akár ezerforintos támogatás minden szervezet számára fontos: nem csupán a tevékenységünkhöz járul hozzá, de határozott üzenet is, hogy a magyar polgárok szerint is szükség van a civilekre. Tehát három lehetséges magatartás: adjunk hírt, ne járuljunk hozzá a kiközösítéshez, és fogadjunk örökbe egy szervezetet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. június 26. 12:02
ez a Kapronczay az egyik fő ájtatos kútmérgező... Soros szervezetiben egyébként nem egyedi a nemzetinek hihető Y-os névvégződés, ezek csakúgy mint Esterházy, Görgey, Kukorelly készségesen vesznek részt a névvégi Y kiárusításon. ja, meg a hazáén.
catalina9
2017. június 26. 11:58
"A címlapfotó a civil szervezetek képviselőinek és az Amerikai Egyesült Államok budapesti diplomatáinak tavaly októberi gödöllői találkozóján készült. Középen Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes és M. André Goodfriend ideiglenes ügyvivő látható, az asztalnál (balról-jobbra) Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely jogásza, Pap Enikő, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség jogi szakértője, Ligeti Miklós, Transparency International Magyarország jogi igazgatója, Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Szőnyi Andrea, a Zachor alapítvány vezetője (takarásban), Dombos Tamás, a Meleg Háttér Információs és Lelkisegély Szolgálat ügyvivője és KAPRONCZAY Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke ül. " csak hogy tudjuk ki is ez a NULAND, : "..egy 2014. február 7-én nyilvánosságra került lehallgatott telefonbeszélgetés szerint Victoria Nuland, az Egyesült Államok helyettes külügyi államtitkára és Geoffrey Pyatt kijevi amerikai nagykövet az ukrán ellenzék vezetői között szerepmegosztásról beszélgettek, és azt tervezgették, milyen legyen egy új ukrán kormány összetétele. Soros György pedig a CNN egyik műsorában ismerte el a kijevi Majdanon történt események kirobbantásában játszott szerepét. A következmények ismertek: Ukrajnában véráldozatokkal járó tüntetések indultak, és háborús konfliktus alakult ki az oroszok beavatkozásával...."
atila68
2017. június 26. 11:38
Kedves 'civilek'. Van egy mondás; Ne azt kérdezd mit tesz érted a hazád, azt kérdezd mit tehetsz te a hazádért.
luisbathhelena
2017. június 26. 11:29
LEÍROM 1001-edszerre is: ti nem civilek vagytok, hanem civilnek hazudott politikai aktivisták, ismeretlen célú (vagy nagyon is ismert) külföldi emberek, cégek, kormányok ügynökei, kiszolgálói, helytartói, helyi lerakata. Ezzel nincs bajom, csak vállaljátok a nyilvánvaló tényt, hogy amikor megszólaltok, akkor közötök nincs a VALÓDI magyar civilekhez, hanem a szponzorok pénzéért, céljaik megvalósulásáért dolgoztok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!