Valakinek az a szándéka, hogy falat építsen

2017. január 28. 15:47

Azért fordulok az Egyesült Államok elnökéhez, hogy ne lépjen az elkülönülés és kirekesztés téves útjára.

2017. január 28. 15:47
Michael Müller
Berlin.de

„Berlin, Európa megosztottságának a városa, Európa szabadságának a városa nem nézheti kommentár nélkül, ha egy ország egy újabb fal építését tervezi. Mi berliniek tudjuk a legjobban, hogy mennyi szenvedést okozott egy egész kontinens szögesdróttal fallal bebetonozott elválasztása. Ez a megosztás emberek millióitól vette el az életlehetőségeiket. Végül mi – a nép – legyőztük ezt a megosztottságot, és ez a 20. század csúcspillanatai közé tartozott, amikor a Brandenburgi Kapunál, a megosztottság legfontosabb jelképénél az emberek elfoglalták a falat és darabról darabra lebontották. A Brandenburgi Kapu a szabadság szellemét jelképezi.

Ma, a 21. század kezdetén egyszerűen nem tűrhetjük, hogy olyanok dobják a szemétdombra minden történelmi tapasztalatunkat, akiknek a szabadságunkat nagy részben köszönhetjük: az amerikaiak. Azért fordulok az Egyesült Államok elnökéhez, hogy ne lépjen az elkülönülés és kirekesztés téves útjára. Mindenhol, ahol ma még ilyen határok léteznek, Koreában, Cipruson, szolgaságot és szenvedést okoznak. Felhívom az amerikai elnököt, hogy gondoljon az elődjére, Ronald Reaganre. Emlékezzen a szavaira: »Döntse le ezt a falat!« Ezért én azt mondom: Kedves Elnök Úr, ne építse meg ezt a falat!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. január 29. 09:14
Azzal, hogy Trump valamit a feje tetejéről a talpára állít kivívta az idióták ellenszenvét. Azt azért megkérdezném a derék burkustól, hogy normális dolog e, hogy akivel hadban áll, mert az ISIS-el hadban állnak, onnan a katonakorúakat ellenőrzés nélkül beengedni ép eszű cselekedet-é? És aki ezzel tisztában van - Trump elnök - azzal miért vitatkozik?
Balango
2017. január 29. 09:05
Mexikó nyomorát nem a fal okozza, hanem a mexikói emberek maguk. Akik most el akarják árasztani az Egyesült Államokat, hogy megteremtsék ott is ugyanazt a nyomort és káoszt, amely Mexikót jellemzi. Hogy ez miért lenne jó egy németnek, azt nem értem.
vigyor
2017. január 29. 08:33
...meg sem kérdem a kedvesnek mi a véleménye az Európai migráns áradatról.
kjkj945
2017. január 28. 21:42
MM és mi van a kvótátokkal?? Miért nem berlinbe helyezitek el a migréneket Ez ugyanolyan kirekesztés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!