A szabad társadalom: Nyugdíj

2016. október 13. 10:00

A mai világ a tudattalan ösztön, nem pedig a tudatos józanság világa.

2016. október 13. 10:00
Táborszki Bálint
Ellenpropaganda

„Az ember nem természetéből fakadóan jó vagy rossz. Az ember természetéből fakadóan csupán ösztönzőkre reagál. És valóban, a mai világban élő emberek döntő többségének semmi problémát nem okoz embertársaival toxikus, ellenséges és civilizálatlan módon viselkedni abban az esetben, ha ő nyer valamit az interakcióból és úgy gondolja, képes megúszni azt következmények nélkül. A mai világ a tudattalan ösztön, nem pedig a tudatos józanság világa, ahogyan arról Hamvas Béla – kinek írásai bár tele voltak miszticizmussal, megfigyelései mégis kiválóak – számolt be Vízöntő című esszéjében. De ez nem több, mint annak a következménye, amikor az állam beavatkozik a természet rendjébe; amikor az emberiség nem hajlandó megtanulni, hogy az erőszak soha sem megoldás.

Az elemzés végére érdemes rávilágítani még egy fontos jelenségre. Társadalmunk egy értékteremtő osztály, egy uralkodó osztály és egy, az uralkodóktól függő és az uralkodók hatalmát így támogató osztály szinergiájából tevődik össze. Az állam elkobozza az értékteremtő osztály vagyonát, és annak egy apró szeletét átadja a dependens osztálynak, akik így képtelenek lesznek saját lábukra állni, és önérdekükké válik az államstruktúra fennmaradása. És míg első ránézésre úgy gondolhatnánk, hogy a függő osztály nyertesként távozik ebből a kaotikus rendszerből, a valóság az, hogy visszavonhatatlan károkat szenvednek – talán még nagyobbat, mint az adózó osztály, hiszen az adófizető képes beteljesíteni céljait, elvei szerint élni civilizáltan, felemelt fejjel és elérni mindazt, ami emberként lehetséges, ám a dependens osztály számára nem marad más, mint a rövidtávú élvezetek hajszolása, a promiszkuitás, az alkoholizmus, az értékteremtés nélküli létből származó tudattalan öngyűlölet, végül pedig a keserűség és magány életük alkonyán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quiet
2016. október 13. 20:48
Nem, szép lenne, de nem vagyok ilyen jó :) Ez a hipotézis párezer éve már nem hipotézis, hanem tény. Az ember nem az állatvilág része.
Thasaidon
2016. október 13. 17:59
Ellentmondásos egy figura ez a csávó a blogjával együtt. Egyrészt elismerésre méltó, hogy alig huszonéves egyetemistaként elmélyülten foglalkozik a közügyekkel, fehér holló az ilyen; plusz a világnézeti sokszínűségbe az ilyen típusú elvadult libertarianizmus is beletartozik, és ez a nézőpont ráfér az országra. Másrészt ez a primitív és fölényeskedő hangnem inkább taszító; először azt hittem hogy a gyerek kora magyarázza, de kezdem úgy gondolni, hogy ő már ilyen marad. A cikkből elég rossz részleteket sikerült kivágni, semmi nem derül ki belőlük a lényegi tartalomról, bár aki egyszer beleolvasott már a blogba, nagyjából kitalálhatja, mi a végszó: így van, aki nem gyűjt öregkorára, hanem léha élvezetekre tékozol, az dögöljön meg. Igazából azt nem értem, miért kell épp az államra kenni a rövidlátó, pazarló életmód kialakulását, amikor épp a "szabad", fogyasztói társadalom, amiről a szerző ábrándozik, harsogja a legerőteljesebben, hogy fogyassz és élvezz. Plusz a legutolsó bekezdésben van egy ilyen fordulat, hogy "átadja a dependens osztálynak, akik így képtelenek lesznek saját lábukra állni, és önérdekükké válik az államstruktúra fennmaradása". Nem egészen értem, ki ez a dependens osztály. A címből és a témából azt gondolnám, a nyugdíjasok, de tőlük hogy az égbe várható el, hogy "saját lábukra álljanak"?
Karbantartó9
2016. október 13. 17:06
Te vagy egy tudattalan tudatalan. Ha meg nem, akkor csak rosszindulatú, fizetett csiga.
Box Hill
2016. október 13. 11:14
Aki hétsoros mondatokat képes írni, az menjen kőművesnek. Ott hét sor az teljesítmény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!