Váratlan felminősítés

2016. május 23. 07:09

A jelek szerint a kormányzat mást várt, így a kommunikációs csapat csak loholt az események után.

2016. május 23. 07:09
Wiedemann Tamás
Magyar Nemzet

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő péntek éjszaka hozta nyilvánosságra, hogy ismét befektetésre ajánlott kategóriába sorolta hazánkat, vagyis nála a magyar államadósság kikerült a bóvli kategóriából. Ez vitathatatlanul jó hír. Ám a jelek szerint a kormányzat mást várt, így a kommunikációs csapat csak loholt az események után. A meglepő döntés Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétvégi programját is átírta, gyorsan kellett összehívni szombat reggelre egy sajtótájékoztatót, ahol elhangzott: meghozták az eredményt a kormány 2010-ben indított gazdasági átalakító intézkedései.

Az eufória elmaradt, aminek több oka van. A Fitch, a Standard & Poor’s és a Moody’s, vagyis a három nagy angolszász hitelminősítő nyolc éve nullázta le a szakmai tekintélyét. A 2008-as gazdasági válság kirobbanásában ugyanis komoly szerepet játszottak azzal, hogy a legnagyobb amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers kötvényeit nem sokkal a bedőlése előtt is még a legjobbak közé sorolták. A pénzintézet csődbe ment, ezt követően dominószerűen omlott össze a világ ingatlan-jelzálog piaca, amely mélyebb gazdasági válságba torkollott. Ennek ellenére a hitelminősítők véleménye ma is meghatározza a befektetők döntéseit, kétségtelen ugyanakkor, hogy a piaci folyamatok már előrevetítették a felminősítést. A magyar állampapírok után fizetett kamatok jelentősen csökkentek az elmúlt években, vagyis a piacok már régen befektetésre alkalmasnak találták a magyar kötvényeket. A legutóbbi időkig a kormány is azt hangsúlyozta, hogy megérett az ország a felminősítésre.

Furcsa viszont, hogy éppen azután döntött úgy a Fitch, hogy javítja hazánk osztályzatát, hogy romlottak a gazdasági mutatók. Nemrég láttak napvilágot az elmúlt évek legrosszabb negyedéves adatai a magyar gazdasági növekedésről. Botrányok kísérik a Magyar Nemzeti Bank működését, az uniós statisztikai hivatal pedig jelezte, az Eximbank az államháztartás része, vagyis a hazai államadósságba is be kell számítani a pénzintézet kintlevőségeit. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb lehet az államadósság, mint a hivatalos statisztikákban, miközben a kormány is költekezésbe kezdett. Varga Mihály szavait árnyalja, hogy hazánkat 2011-ben és 2012-ben minősítették le az intézetek, vagyis a 2010-ben indított kormányzati reformoktól aligha vezetett egyenes út a Fitch besorolásának javulásához. Magyarország sokat köszönhet a több ezer milliárd forintnyi uniós támogatásnak és a viszonylagos költségvetési egyensúly megteremtésének, amiben a mostani kormány összességében sokkal jobban teljesített, mint szocialista elődei. Ám a sikernek árnyoldala is van: a válság előtti állapothoz képest 25 százalékkal értékelte le az országot a forint árfolyamának gyengülése, gyengítése. Ennyivel lettünk szegényebbek a drágább import miatt, és ugyanennyivel növelte mesterségesen az exportra termelő gazdasági szereplők versenyképességét a leértékelés.

Szóval aligha kortyolt a pezsgőspohárba Varga Mihály. Szerinte még egy hitelminősítő pozitív döntése is kell ahhoz, hogy számszerűsíthessük a felminősítés hatásait. Ezt követően 50 milliárd forintot is nyerhetünk a hitelminősítőknek köszönhetően, vagyis a 260 milliárdos jegybanki alapítványi költés ötödét, a 200 milliárdos városligeti projekt negyedét, a letelepedésikötvény-üzleten keresztül offshore cégeknek juttatott 100 milliárd felét. Ezen tételekhez képest már nem is olyan hatalmas a felminősítésből eredő haszon. Ha a vitatható pénzköltéseket, korrupciógyanús ügyleteket is minősíteni lehetne, aligha sorolhatnánk bóvli kategóriába a kormányzat hatékonyságát.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2016. május 23. 11:37
Jól kitolt a kormánnyal a Fitch. Végül csak kihúztuk a gyufát.
KannibálTatárÚr
2016. május 23. 10:30
..."a válság előtti állapothoz képest 25 százalékkal értékelte le az országot a forint árfolyamának gyengülése, gyengítése. Ennyivel lettünk szegényebbek a drágább import miatt, és ugyanennyivel növelte mesterségesen az exportra termelő gazdasági szereplők versenyképességét a leértékelés." A forintot Simorék mesterségesen értékelték túl. Ez rendkívüli károkat okozott Mo.-nak. A hazai termelést gátolta, a magas kamat pedig a pénzintézeteknek kedvezett, amelyek többségükben külföldi tulajdonban vannak. A forint árfolyamát ma a ti Istenetek, a piac határozza meg. A drágább import a magyar gazdaságot segíti. Míg nem volt árfolyamváltozás, ezt a szerepet a vám töltötte be. Ti kiiktattátok a vámot és az árfolyamot is, hogy segítsétek a külföldet. Az exportra termelők versenyképességét piaci eszközökkel érte el a kormány. Vannak országok, ahol állami támogatást kapnak az exportőrök. Nálunk állami támogatást adókedvezmény formájában csak külföldi vállalatok kaphatnak.
csuka
2016. május 23. 09:50
A fel-le minősítgetés működik, de ez a 'hülye' gazdaság sajnos nem : "Abban mindenki biztos, hogy uniós források nélkül zuhan a gazdaság, ám a visszaesés mértékétől szórnak a becslések. A korábbi mondások szerint, ha a gazdasági növekedés az uniós pénzekkel „megszórt” években mintegy 1,7 százalék, akkor az EU-s források nélkül mínusz 1 százalék. Csakhogy a helyzet úgy áll, hogy ha az ország már az idén – az uniós támogatások ellenére – recesszióba fordul, akkor az EU-s források hiányában évente több mint 3 százalékkal zsugorodhat a gazdaság. Azaz a GDP mintegy ezermilliárddal lesz kevesebb, a költségvetés pedig mintegy 550-600 milliárdnak mondhat búcsút. ... Megpróbálta átrázni az Eurostatot a kormány, hogy eltitkolhassa: adóforintokból finanszírozza a klientúrát. Ennek érdekében a KSH független pénzügyi vállalkozásként tartja nyilván az állami tulajdonú Eximbankot, így a pénzintézet mérlegét nem sorolják az államháztartási tételekhez. Az uniós statisztikai szervezet azonban úgy véli: az Eximbank egy „foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás”, ezért igenis az államháztartási körön belül kell elszámolni. Az Eurostat szerint ugyanis az Eximbank nem végez betétgyűjtést, magyarán állami forrásokat helyez ki. Így elemzői becslések szerint, legalább 572 milliárd forinttal ronthatja utólag a 2014-es év kimutatásait az Eximbank mérlege, ami a GDP 1,78 százaléka. Ezzel lényegében az Eurostat lenullázta a kormány két éve összetrükközött államadósság csökkentését. Emlékeztetőül: az Eximbank finanszírozhatta Garancsi István érdekeltségét a Kopaszi-gáton és Andy Vajna érdekeltségét a TV2-ben. Sanszos, hogy ezek a baráti hitelek is a magyar államadósságot növelik. Amit végső soron az adófizetők állnak majd." /szabadföld/ Szerencsére a FIDESZ/DSZ MAFFIA jobban teljesít!
anegy_
2016. május 23. 09:38
Hitetlen Tamás keveri a szezont a fazonnal. De nem baj, nekünk tökéletesen megfelel ez a "korrupt", "lopós", "csalós", "hazug", "cigányorsós" Kormány! Minél jobban ekézitek, annál jobban kitartunk mellette, mindaddig amíg ilyen "szar" a teljesítménye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!