Hátravan a neheze

2015. október 07. 08:16

A nemzetközi szervezetek fogadkoznak, hogy megküzdenek a szegénységgel. De még csak most jön a neheze.

2015. október 07. 08:16
Kőműves Anita
Népszabadság

„Ázsiában közel egymilliárd fővel lett kevesebb azoknak a száma 1990 óta, akik borzasztó nyomorban élnek. A Világbank nyelvére lefordítva: azok, akik naponta kevesebb mint 1,9 amerikai dollárnak megfelelő pénzzel rendelkeznek. India és Kína őrült gazdasági fejlődése mindkét országban százmilliók életkörülményein javított, főleg a nagyvárosokban. Elsősorban ennek köszönhető, hogy a legfrissebb becslések szerint idén a föld lakosságának már csak 9,3 százaléka, hétszázmillió ember él majd a mélyszegénységi küszöb alatt.

Huszonöt éve még közel kétmilliárdan voltak, a világ akkori lakosságának 37 százaléka. Az ENSZ és a Világbank célja az, hogy 2030-ra megszűnjön a mélyszegénység, amin azt értik, hogy a nyomorban élők aránya három százalék alá süllyed. Azt azonban a washingtoni közgazdászok elemzése is elismeri, hogy erre nincs sok esély. A mélyszegénységben élők fele ma a szubszaharai Afrikában él, ahol a szegények aránya ugyan csökken, de a népesség növekedése miatt a számuk az elmúlt másfél évtizedben még nőtt is hatvanmillióval.

A legszegényebb afrikai országok gazdasága a nyersanyag-kitermelésen alapul, ami nem teremt sok jól fizető új munkahelyet. Ide nem áramlanak külföldi befektetések, nem telepítik ide gyáraikat a nyugati cégek. Még mindig nincs elég iskola, orvos, kórház és vízvezeték. A globális felmelegedés is Afrikát és azon belül a legszegényebbeket sújtja leginkább, mert nekik van a legkevesebb eszközük arra, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott körülményekhez. A nemzetközi szervezetek fogadkoznak, hogy megküzdenek a szegénységgel. De még csak most jön a neheze.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pkarcsi
2015. október 07. 15:59
Mig komcsik,libsik lesznek ithon,addig lesz szegénység,mert maguknak kreálják,hogy legyen kiken ugymond segiteni.Az elvtársak ezt tanulták a szemináriumokon,meg a sarki kocsmában,közben vöröscsillagos sipkában vörösbort ittak,csak Horn Gyula,meg Szanyi Tibor tért át a vodkára-megis látszik rajtuk.
MOPO3OB
2015. október 07. 11:41
Kőműves Anita... nevével is diszkréten sejteti a "szabad"-ot. Ezzel a debil fejjel hozzá nagy karriert jósolok neki a Népszabadságnál.
írmag
2015. október 07. 10:48
Előre, szabad kőművesek! ELVAKULT, MEG ELVAKOLT, szép a magyar nyelvünk.
balbako_
2015. október 07. 10:25
Világbank mélyebbre löki azt aki rájuk fanyalodik, az ENSZ pedig - legalábbis a főtitkára - el van foglalva velünk, minket baszogat a világ egyébként rendben van -szerinte!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!