A magyarok mentették meg Kohlt

2015. június 04. 13:12

Magyar segítséggel őrizte meg a hatalmát Helmut Kohl, aki ezután mindig kifejezésre juttatta háláját, nem is annyira Németh Miklósnak, hanem külügyminiszterének.

2015. június 04. 13:12
Heribert Schwan
Magyar Nemzet

– Ennek ellenére a kereszténydemokraták prominens csoportja, élén a főtitkár Heiner Geisslerrel 1989 őszén, a Brémában rendezett pártkongresszuson kísérletet tett az elnök megbuktatására. Ám végül a gondosan előkészített puccs bukott meg, méghozzá Budapestről érkezett hatásos támogatással.

– Valóban a magyarok mentették meg Kohlt. A Németh Miklós vezette kormány úgy döntött, hogy megnyitja az ország nyugati határát a keletnémet menekültek előtt. E lépésről értesítették Bonnt is. A kancellári hivatalba érkezett hír hallatán Helmut Kohl gyors diplomáciai húzásra szánta el magát, megkérte Némethet, a bejelentést időzítsék úgy, hogy az röviddel a CDU-kongresszust bevezető sajtótájékoztató előtt érje el a nemzetközi hírügynökségeket.

Budapest eleget tett a kérésnek, és Kohl ennek az örvendetes hírnek a bejelentésével lépett az újságírók elé: Horn Gyula külügyminiszter röviddel ezelőtt közölte a határnyitást. A történelmi jelentőségű közlemény, amit Kohl saját politikájának a sikereként tálalt, megsemmisítette a puccsra készülő funkcionáriusok tervét. Magyar segítséggel őrizte meg tehát a hatalmát a pártelnök, aki ezután mindig kifejezésre juttatta háláját, nem is annyira Németh Miklósnak, hanem külügyminiszterének, a későbbi miniszterelnöknek, aki egy hihetetlenül kényes politikai helyzetből segítette ki őt.

– Kohlt nem érdekelte Horn Gyula múltja a kommunista nómenklatúrában, és az 1956-os forradalom leverését követő bosszúhadjáratban játszott dicstelen szerepe? 

– Kohl a saját hatalma szolgálatában nem tett különbséget jó vagy rossz kommunista között. Ideológiai meggondolások távol álltak tőle, ezektől teljesen függetlenül hozta meg döntéseit. Itt szeretném megjegyezni, hogy a német egyesítés kancellárja mindenekelőtt külpolitikus volt, sokkal szívesebben foglalkozott külpolitikai feladatokkal, mint a belpolitikával. A gazdaság- vagy a szociálpolitikát ráhagyta másokra. Érdeklődésének középpontjában az Európa-politika állt, a nemzetközi kapcsolatok. Erre utaltak jó személyes kontaktusai Gorbacsovval, Mitterrand-nal, Clintonnal. Az e téren felmutatott intellektusát és jövőbelátását nagyra kell értékelni. Különleges megérzéssel viseltetett a várható külpolitikai fejlemények iránt. Művészi alakításnak mondható az a sikere, hogy Németország az újraegyesítés után is tagja maradt a NATO-nak; vagy az a taktikája, hogy a kis európai nemzetekkel – Luxemburggal, Hollandiával – is úgy bánt, mintha nagyhatalmak lettek volna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2015. június 04. 22:14
Nemcsak a CDU-n belül mentette meg őket Németh Miklós, hanem a 90-es választásokon a szocikkal szemben is, mert a határnyitás nékül valszeg a Lafontaine jött volna. A konzervativok úgy emlékeznek a Németh Miklósról: "Magyarország nem ad el embereket." Azért a német balliberálisok ebbe is bele tudnak piszkítani: Kitalálták, hogy a megnövekedett áruforgalom miatt 89 őszén Kohl felemelte a 500 millio DM hitelkeretet a duplájára. Most az áll több helyen, hogy nyilván "ezért" az 500 millios hitelért nyitották ki a határt. ("...... Bonn habe den Ungarn als Gegenleistung einen 500-Millionen-Mark-Kredit versprochen......") http://www.spiegel.de/spiegel/print/d-14838420.html (jobban esik nekik, ha tudják hogy fizettek érte) Mintha a feleséget megvádolnák, hogy csak a kosztpénz fejében tárná szét a lábait.
cutcopy
2015. június 04. 14:11
"kifejezésre juttatta háláját, nem is annyira Németh Miklósnak, hanem külügyminiszterének" Na persze mert Gyulánk aztán annyira önálló volt mint a kéthetes magzat, még Németh Miklós sem utasíthatta volna Gorbacsov megkérdezése nélkül..
Csigorin
2015. június 04. 13:33
" az a sikere, hogy Németország az újraegyesítés után is tagja maradt a NATO-nak" abban mi a siker, hogy elszalasztott egy tortenelmi lehetoseget az orszaga fuggetlensegere?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!