Ahmed és Charlie vagyok

2015. január 13. 11:48

A terrorcselekmény kapcsán súlyosan hibás felvetés az öncenzúrára való felszólítás.

2015. január 13. 11:48
Kapronczay Stefánia
A TASZ jelenti

„Fontos leszögezni, hogy hibás lenne egy olyan érvelés, amely a nehézségek, mindennapokban tapasztalható kirekesztés miatt »megérti« a szélsőségessé válást. Azonban ennél is súlyosabb tévedés volna az eseményekből azt a következtetést levonni, hogy ezeket a polgárokat szorosabb gyeplő alatt kellene tartani, többet ellenőrizni, másodrendű állampolgárrá tenni. Vagy azt, hogy ez megoldás lenne. Ezek az intézkedések az egyenlő méltóság megsértésen keresztül tovább növelik a fennálló feszültségeket, ráadásul egy egész csoport megfigyelése nem hatékony erőforrás felhasználás sem. Lehetne végülis mindenkire nyomkövetőt szerelni, de nem kérdés, hogy érdemes célzottabban dolgozni. Bizonyos tekintetben analóg a helyzet a magyarországi romákéval. Ha másképp is, de itt is gyakori az érv, hogy más a kultúrájuk, abban »semmi sem szent, ami nekünk az«. A kirekesztők úgy általánosítanak, hogy a romák nem tisztelik a magántulajdont. A tény, hogy vannak roma származású bűnelkövető nem jogosít fel az egész közösséggel kapcsolatos gyanú fenntartására és az ebből fakadó kirekesztésre.

A terrorcselekmény kapcsán súlyosan hibás felvetés az öncenzúrára való felszólítás. Ugyanúgy ahogy karikatúrákat szabadon közzé lehet tenni, úgy szabadon lehet is vitatkozni arról, hogy a karikatúrák kiből mit válthatnak ki, milyen érzéseket keltenek. Szembe kell néznünk vele: ez csak egy a számtalan nehéz kérdés közül, amire nincsen egyértelmű válasza senkinek, kivéve persze a szélsőségeseket és az ő végtelenül ostoba megoldásaikat. A demokráciában komolyan gondolkodókra azonban ennél megerőltetőbb feladat vár: közösen végiggondolni a kritikus kérdéseket úgy, hogy ragaszkodunk értékeinkhez: az egyenlő méltósághoz és a szabadsághoz. Közösen – a fent idézett kép a meneten résztvevő párról is ezt fejezi ki.

A felvetéseknek pedig ki kell terjedniük arra is, hogy a nyugati világ milyen szerepet vállal a határain kívül zajló háborúkban, amelyekben nap mint nap sokan vesztik életüket. Teljesen hiába csukjuk magunkra az ajtót és fogjuk be a szemünket és a fülünket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2015. január 14. 08:33
Ti liberátorok azt mondjátok,hogy semmi sem tabu.Próbálnék én csak kérdéseket feltenni a holokauszttal kapcsolatban!Vagy meg megkisérelni tárgyilagosan,nem a gyöztesek propagandája szerint,szemlélni a második világháborút.
Rockpapa
2015. január 14. 08:33
Ti liberátorok azt mondjátok,hogy semmi sem tabu.Próbálnék én csak kérdéseket feltenni a holokauszttal kapcsolatban!Vagy meg megkisérelni tárgyilagosan,nem a gyöztesek propagandája szerint,szemlélni a második világháborút.
Peter8811
2015. január 14. 08:24
Te inkább Kohn és Grün vagy szivi!
Peter8811
2015. január 14. 04:54
Stefike te vagy a Soros!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!