Legyen LMP-frakció!

2013. június 03. 08:59

Ha a kormánytöbbség következetesen és fair módon akar eljárni, meg kell adni a jogot az LMP-nek a frakcióalakításra.

2013. június 03. 08:59
Veisz Márton
Nézőpontok

Május 10-én, a DK frakcióalapítási ügyében született AB-határozatra hivatkozva az LMP vezetői kezdeményezték, hogy képviselőik újra frakciót hozhassanak létre. Ez plusz felszólalási lehetőséggel, bizottsági helyekkel és főként plusz forrásokkal járna a párt számára. Az AB döntése szerint a DK-nak azért nem lehet frakciója, mert a jogalkotó részéről helyes az a szándék, miszerint csak a választásokon parlamentbe jutott pártok jogosultak képviselőcsoportot alakítani. Emlékezhetünk, ez került be a Házszabályba is, amikor a Gyurcsány-párt kilépett az MSZP-ből, s lejárt volna képviselőinek hat hónapos frakcióalakítási moratóriuma.

Ugyanakkor e logikát követve nem tagadható meg a kérelem az LMP-től. Jogos is a felvetés, mivel az LMP nem egyéni képviselőkkel került be a parlamentbe, hanem pártként, listáról, s a választók közvetlen felhatalmazása előbbre való, mint a létszámkorlát – elméleti síkon. Ugyanezzel az indokkal alakíthatott frakciót az akkor még 15 fős korlátot el nem érő MIÉP is 1998-ban, egy alkotmánybírósági döntés után. Mivel a választók az egyéni választókerületi jelölt mellett pártlistára is szavazhatnak, így nem indokolható a választáson mandátumot szerző párok parlamenti működésének ilyen korlátozása, hiszen ők is a népszuverenitás megjelenítői. Egyszerűen fogalmazva: közvetlenül szavaztak rájuk, ergo joguk van hozzá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karpo
2013. június 03. 12:45
Mondott olyat a Fidesz, hogy nem támogatja a frakciózást?
betamás89
2013. június 03. 12:28
Ez a cirkusz az LMP-vel kapcsolatban arra világit rá, hogy meg kellene változtatni a szabályokat: Ha egy képviselőnek megváltozik a politikai hovatartozása, akkor a választók döntsenek a mandátum sorsáról.
slomovicz
2013. június 03. 12:27
" Veisz Márton: Legyen LMP-frakció!" Lehet, persze. Beszéljétek meg az LMP-ből kilépett most "független" képviselőkkel, hogy adják át az LMP-nek a lopott mandátumot. Nehogy már a parlament oldja meg a pártszakadásotokat. Miért nem kívánjátok azt, hogy legyen egy törvény- az LMP- akkor is elérte az öt százalékot ha ténylegesen nem érte el az öt százalékot. Marha vagy, fiam.
Wendriner
2013. június 03. 11:08
Minek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!