Gyerekünk lelkét akarja a Nemzeti Együttműködés

2011. december 07. 14:49

A pártpolitika az alaptörvényi értékek köntösébe bújva válhat az iskolai nevelés-oktatás kötelező részévé.

2011. december 07. 14:49
Somody Bernadette, Vissy Beatrix
HVG

A gyereknek adandó nevelés és oktatás megválasztása rendesen a szülő joga és felelőssége. Amikor az állam ebbe beavatkozik, akkor a család szabadságát korlátozza abban, hogy saját meggyőződésük, értékválasztásaik szerint alakíthassák életüket. Az államnak erre bizonyos mértékig joga van, sőt, ez kötelessége is: annyiban, amennyiben ezt a gyermek érdekei, oktatáshoz való joga és méltóságának biztosítása megkívánja. Az állam annak érdekében és csakis annyiban korlátozhatja a szülő nevelési szabadságát, hogy a gyermekek nevelése-oktatása az alapvető jogaikat maradéktalanul tiszteletben tartva és esélyeik kiegyenlítésére törekedve valósuljon meg. Ez egyúttal az állami beavatkozás határait is kijelöli: meghatározott világnézet, erkölcsiség vagy a közérdek előmozdítására – bármilyen társadalmi támogatottságot is vélelmezzünk mögötte – az államnak már nincs joga a család helyett dönteni. (...)

A világnézeti elköteleződés és a pártpolitika tehát tilos; az alkotmányos értékek közvetítése viszont az iskola kötelező feladata. Akkor hát mi a baj azzal, hogy a házelnök rendhagyó történelemórát tartott a rendszerváltásról? Azzal, hogy a diákokkal megismertetik az ország Alaptörvényének bevezető gondolatait? Vagy éppen azzal, hogy Isten nevében az erdélyi árva gyermekek megsegítésére kérik a tanulókat? Ezek nem közös politikai értékeink? 

Jövőre ezek már a nemzet hivatalos értékei lesznek. Az ország új Alaptörvénye által válnak azzá, amely a világnézeti semlegesség talajáról elmozduló értékrendszerbe ágyazva deklarálja őket. Az Alaptörvény elköteleződik egy ideológia, sőt, egy – az Alaptörvényt egyedül megalkotó pártszövetség által képviselt – pártpolitikai nézetrendszer mellett. Ami tehát ma még az iskolától távol tartandó pártpolitika, az holnap az Alaptörvény és annak értelmezése. Így a pártpolitika az alaptörvényi értékek köntösébe bújva válhat az iskolai nevelés-oktatás kötelező részévé.”  

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2011. december 08. 15:44
Muttimi, ok, köszi!
Muttimi
2011. december 08. 10:32
Pedró, ezt írtad: 'Muttimi, a minimum szint idővel változik. Arra értik a semlegességet ami ezen túl van. Ami ma minimum az száz éve liberális volt." "Muttimi, a múltkor az elnevezésen vitatkoztunk és elismerted, hogy libsi jelzővel is használatos amivel Te nem értesz egyet. Most le sem írtam a libsi jezőt hanem az Eu-ra hivatkoztam minimumként. Nem tudom hogyan jutottál el a libsihez." Én meg ezt: "Nem, akkor sem értettünk egyet, és most is azt mondom (mint fent) amit akkor: amit a liberálisok kisajátítottak maguknak." Tényleg nem érted? Te jutottál el a liberalizmushoz, és akkor sem értettünk egyet. Most sem, és ugyanazt a jelenséget kifogásolom. Néha az az érzésem hogy úgy teszel, mintha magad sem értenéd. Nemhogy engem.
arlequin
2011. december 07. 21:20
kedves hölgyeim! muszáj világgá kürtölni, hogy mennyire nem éretenek semmit? vagy maradnak ennél a bolsevik tempónál.. érdekes, az elmúlt 20 évben 1x sem olvastam maguktól ily gyermekféltő cikkeket. kérem nyilatkozzanak az elmúlt 60 év szociálpolitikájáról. utána esetleg, mondom, esetleg, megnyilatkozhatnak. talán. köszönöm p.s.: remélem értik mennyire finom voltam. azért remélem pénzt kapnak ezért, mert ha nem, akkor csak hasznos idióták. bár, ha engem kérdeznek, akkor így is, úgy is egyszerűen idióták...
Faqtya ezredes
2011. december 07. 21:18
Ezeknek a fattyuibol lesznek a Veress-, Vancsik-, Keleti-féle maffiózók, drogterjesztők es kurvák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!