Szegény Bibó!

2011. február 07. 07:24

Bibó majdnem-gyilkosai takaróznak most az ő nevével, hiszen az író-politikus élete 1957-ben hajszálon függött.

2011. február 07. 07:24
„A hét végén ugyanis csaknem megtöltötték a budapesti Játékszín nézőterét a Bibó István Közéleti Társaság szimpatizánsai, köztük például Demszky Gábor, hogy közösen aggódjanak a 65 éve kikiáltott (azóta »kisebb« megszakításokkal fennálló) Magyar Köztársaság jövőjéért. A Gergényi Pétert a bátor szemkilövetésekért kitüntető Demszky a rendezvény után például azt tanácsolta az ATV nézőinek, hogy álljanak ki a jogaikért, mert »nem hagyhatják, hogy a kormány megfélemlítse az embereket«. (...)

A Nagy Imre-kormány tagjaként Bibó István volt, aki a forradalom eltiprásának napjaiban utolsóként hagyta el a Parlamentet. A szovjet tankok a Kossuth téren dübörögtek, Bibó meg csak írt és írt, amíg lehetett. Kiáltványt fogalmazott a nyugati világ kormányaihoz, segítségért könyörgött a nagyköveteknél, kompromisszumos megoldási javaslatot címzett a szovjet megszállókhoz. Előzőleg, a forradalom győzelmének rövidke kegyelmi hetében pedig szinte teljes filozófiai alapvetést készített a marxizmus, leninizmus és sztálinizmus javíthatatlanságáról, továbbá a jövőről. Többpártrendszerről, vallásszabadságról és szociális igazságról. Esszéi között akad olyan is, amelyet negyven év múltán szinte szó szerint felhasználhatnánk az antiglobalista, nemzeti patrióta gondolat alaptételeként.

Ebbe a világképbe a Játékszínben nyavalygók sehogyan sem préselhetők bele. A pállott posztkommunistáknak és a hazug neoliberálisoknak szinte minden közelmúltbeli tette tételesen és elítélőleg szerepel Bibó műveiben. Mondhatjuk úgy is, Bibó majdnem-gyilkosai takaróznak most az ő nevével, hiszen az író-politikus élete 1957-ben hajszálon függött. Egy diplomáciai közbelépésnek köszönheti, hogy »csak« életfogytiglanra ítélték, amiből hat évet le is töltött.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2011. február 07. 16:31
Eörsi és Bauer családok nem képviselték magukat? Mert ők is nagy "barátai" Bibónak. Sőt még őrizték is! Nem a hagyományt, magát Bibó Istvánt!
KCs
2011. február 07. 13:47
Azért az érdekelne, hogy hogyan sikerült ennek a majomnak fejben Bibó majdnem-gyilkosaként beazonosítani Demszkyt meg pláne Gönczöt. Asszem Bibó nem kérne az ilyen Huth-félék támogatásából...
müller
2011. február 07. 13:04
Ha csak a legismertebb Bibó idézetet vesszük, vagyis hogy "demokratának lenni annyi, mint nem félni", már akkor is nevetséges, hogy pont ezek a fő rettegők nevezik el Bibóról a társaságukat. És akkor másról még nem is beszéltünk...
Öreg
2011. február 07. 12:34
Felháboritó volt azokat látni a Bibó emlékülésen, akik sokat tettek azért, hogy a Bibó által meghirdetett elveket kiirtsák hazánkból. Nem lehet egyszerre Bibót és a kommunista multtal rendelkezőket /maoista elhajlók!/ tisztelni. A mostani filozófus egyéniségek sem Bibóra hivatkoznak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!