Alsó-értelmiség

2010. május 23. 10:23

A Facebook és a hozzá hasonló véleménylerakatok olyan helyek, ahol a hétköznapi ember kitombolhatja magát.

2010. május 23. 10:23

„Életemben először commentet (így mondják trendin a hozzászólást, nem kommentárnak: commentnek) írtam egy témához a Facebookon. Először és utoljára. Bár illúzióim nincsenek a nép szellemi szintjét illetően, egy odi profanum vulgus mégis kiszakadt belőlem, amikor elolvastam a hozzászólásokat. És ünnepélyesen megfogadtam, hogy ilyet soha többé nem teszek, nem kommentálok, nem hagyom, hogy elsodorjon a vélemények szennyes áradata.

A régi görögök szerint a megismerés legalacsonyabb foka a vélemény, a doxa. Aki valamely tárgyban minden tudásnak híján van, annak csak véleménye lehet a dolgokról. A vélemény mint megismerési forma az okhloszra, a tömegre jellemző. Van ugyan igaz vélekedés (orthé doxa) is, amely képes helyes irányt szabni a cselekvésnek, de ez nem az igazi tudás, mert aki az igaz vélekedés talaján áll, az pusztán gyakorlati kérdésekben dönthet helyesen. A doxa a hétköznapi ember vélekedése.

A Facebook és a hozzá hasonló véleménylerakatok olyan helyek, ahol a hétköznapi ember – akinek véleményére egyébként senki sem kíváncsi, aki tudja, mi a szellem – kitombolhatja magát. A tömegalkotók itt véleményeiket mindenféle témában egymás nyakába öntik, és ezt érzik kommunikációnak, kapcsolattartásnak, horribile dictu: beszélgetésnek. Technikailag felturbózott folytatása ez a „megkérdeztük az utca emberét” típusú tévéműsoroknak és a tévéképernyő alján futó SMS-csíknak, amit a demokrácia nagyobb dicsőségére a plebs okád bele az éterbe, hirdetve véleményét bármiről, amihez nem ért.

Szavazni is ezek az emberek mennek. (Ezért csoda, ha néha nem az MSZP nyer.) A tömegek lázadása a végére ért, immár a tömeg kormányozza önmagát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
botox_bill
2010. május 25. 08:10
Nem tudom, mit fikázzátok. Amit ír, az tökéletesen ráillik a fórumok 99%-ára (nyilván nem a Mandinerre vagy a Konzira gondolok). Elég találomra beleolvasni a Facebook News Feed-jébe.
lacalaca
2010. május 25. 02:06
"Mindenki erről a szarról beszél, megpiszkáltam hát én is egy bottal, de büdös." Végh úrnak véleménye már van a FB-ról, de a tudásról hiába papol.
soelmo
2010. május 24. 13:45
Na erről, minden tudás híján csak véleményem van
Karcolt
2010. május 24. 10:59
Nem veszitek észre, hogy az egész cikk csak görbe tükröt akar mutatni? ;-) "Aki valamely tárgyban minden tudásnak híján van, annak csak véleménye lehet a dolgokról." Végh Attila mindössze tökéletesen bemutatja, milyen az, amikor egy ember minden tudásnak híján van az adott tárgyban, de görög szavakkal megspékelve véleménycikket ír róla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!