Új háló - új polgár

2010. február 11. 21:31

Eddig az újságírás minőségi fokmérője a megírtság volt, a mai hírgyűjtők fontos hozzáadott értékét a hozzászólások adják.

2010. február 11. 21:31
Végül is miért olvasnának a mai, az állampolgári létbe éppen belépő új generációk olyasmit, ami „felülről osztja az észt”, ahol „nem lehet rákérdezni, rákeresni”, a szereplőkről „azonnali környezettanulmányt” szerezni, hozzászólást feltölteni? Ők ehhez az élőbeszédet mintázó megközelítéshez szoktak hozzá a hús-vér világban is meg a bitkultúrában is. Az újságok online kiadására jellemző kényszercsomagolás (külpolitika + belpolitika + sport) is kevésbé működik már. A weben felnőtt olvasók jobbára csak arra vetik rá magukat, ami éppen abban a szövegösszefüggésben érdekes nekik. Már az sem igaz, hogy legalább a lapok online kiadásai megvethetik a lábukat, hiszen az olvasók nagyobb része „beutalóval”, egy linken keresztül érkezik, és csak arra kíváncsi, amiért ide utalták őt. Az „internetezést”, sőt a „böngészést” úgyszintén elfelejthetjük. Aki erre üzleti modellt alapoz, az keserűen csalatkozni fog.

Gutenberg-árvák: így nevezzük azokat a hálópolgárokat, akik érdeklődnek ugyan a közügyek iránt, de csak interneten fogyasztanak, könyvet nem olvasnak, könyvtárba nem járnak (és persze kávéházba sem, ahol átnézhető a napi sajtó). A képernyőn olvasás nagyon egybevág számukra azzal a pörgéssel, amely életvitelüket jellemzi. Akik már gyerekkorukban belenőttek ebbe és a rövid szöveges üzenetek az anyanyelvük, azok általában már egy hosszabb blogbejegyzés, vagy egy cikk elolvasásához sem tudnak lelassulni. Ez a tempós hozzáállás, amit felületességnek is tekinthetnénk, ha nem a munkaerőpiac diktálná, nem teszi lehetővé a belefeledkezést, önmagunk elvesztését a szövegben. (...)

A médiát szorító tőkeigény internetes enyhülésével (a sokcsatornássá vált hírfogyasztáshoz ma már nem kell se frekvencia, se nyomdagép, se kiadóvállalat) most talán újra visszatérhet a polgárok interaktív véleményformálódásából (hozzászólásaiból) táplálkozó fórum. Ez a közvetlen demokrácia egyik eszköze. Míg eddig az újságírás minőségi fokmérője a megírtság volt, a mai hírgyűjtők és szócsövek egyik fontos hozzáadott értékét épp a hozzászólások adják – már ahol moderálják őket kigyomlálva a csőcselék fortyogását. Hiszen ne feledjük, itt polgári nyilvánosságról van szó, ami alatt is (meg felett is) van élet. Az új polgáriság kereteibe zökkenőmentesen belefér, ha a hírek megosztásának alternatív mintáival a mértékadó közéleti napilap – mint elitkultúra – kezdi átadni a helyét a popkultúrába illeszkedő hírfogyasztásnak. Megszűnik ugyan még a lehetősége is minden nevelő, véleményformáló ráhatásnak, talán szerkesztőségi szellemiségnek is, de a kortárs csoport véleményalkotása éppúgy állampolgáriságra nevelő közeggé válhat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
de ki az a Gyurcsányi?
2010. február 11. 21:45
a ruhaipari termelőszövetkezet "szájából" a polgár az olyan, mint a lumpenből lett TSZ-elnök
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!