Nem támogatja az uniós fősodor Von der Leyent, ha a jobboldallal kokettál

2024. május 07. 17:57

Az EP szocialista, liberális és zöld frakciója élesen figyelmeztette az Európai Bizottság elnökét: nem nyithat a jobboldal felé, máskülönben nem támogatják újraválasztását.

2024. május 07. 17:57
Maráczi Tamás

Nyitókép: Ursula von der Leyen előadása a katowicei gazdasági fórumon 2024. május 7-én  /  fotó: Wojtek Radwanski / AFP

Teljesen világos figyelmeztetést, vagy inkább ultimátumot adtak az európai fősodor pártszövetségei az újraválasztásában reménykedő Ursula von der Leyennek: ha nem deklarálja, hogy a június EP-választások után sem működik együtt a nemzeti jobboldal frakcióival, 

akkor nem számíthat voksaikra az Európai Bizottság elnökéről szóló jövőbeli szavazáson 

írja az Euractiv.

Az ügy előzménye, hogy Von der Leyen, az Európai Néppárt (EPP) és Nicolas Schmit, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) jelöltje közötti április 29-i vitán az EB elnöke közölte: nem zárja ki, hogy újraválasztása esetén együttműködjön a Giorgia Meloni olasz kormányfő pártját és a volt lengyel kormánypártot, a PiS-t tagjai között tudó Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakcióval.

Az uniós lap közli a három mainstream frakció közleményét, illetve azok részleteit, amelyek az erre való reagálásként fenyegetést tartalmaznak.

Soha nem fogunk együttműködni vagy koalíciót kötni a szélsőjobboldallal! Ez azt is jelenti: 

nincs együttműködés vagy szövetség az ECR-rel és az ID-vel az Európai Parlamentben” 

– áll az Európai Szocialisták Pártjának (PES) május 4-én kelt nyilatkozatában. A szocialisták azt követelik, hogy az EPP ugyanígy tegyen írásos kötelezettségvállalást erről.

Nem tudom, hogy Von der Leyen lesz-e a jelölt az Európai Bizottság élére, de lehetőségem volt elmondani neki, hogy ha ő lenne az […], akkor nem maradhat kapcsolatban, illetve nem tárgyalhat az ECR-ral” – közölte egy interjúban Valérie Hayer, a liberális Renew Europe képviselőcsoport elnöke még március 6-án.

Ön biztos lehet abban, hogy 

mi nem lépünk együttműködésbe az ECR-ral a többségi koalíció létrehozásában, 

sőt, nyomást fogunk gyakorolni a többi képviselőcsoportra is, hogy ugyanezt tegyék” – fogalmazott Von der Leyennek üzenve május 3-án a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens/EFA) EP-frakció társelnöke, Terry Reintke.

Az EP-választások eredményeképpen várhatóan az EPP marad a legnagyobb képviselőcsoport, de nagy kérdés, hogy mely politikai erőkkel akar majd együttműködni a következő ötéves ciklusban az Európai Parlamentben. A szocialisták és a liberálisok is egyetértenek abban, hogy az EPP-nek továbbra is velük összefogva kellene alkotnia az „Európa-párti” többséget, és ehhez a Zöldek is csatlakoznának, ha Von der Leyen tényleg gyakorlatba ültetné az uniós klímavédelmi programot.

Annak, hogy az EPP az ECR-rel és a tőle jobbra álló Identitás és Demokrácia (ID) frakcióval fogjon össze, alig van esélye, 

ezt egyelőre senki nem látja reális forgatókönyvnek – folytatja az Euractiv.

Daniel Caspary, a német CDU EP-frakciójának vezetője szerint azonban realistának kell maradni: ha az európai választók a jobboldal megerősödésére voksolnak, akkor a többségi kormányzás megtartásához olyan új partnerek voksaira is szüksége lehet az EPP-nek és szövetségeseinek, mint az ECR-frakció mérsékeltebb pártjai, például a Fratelli d'Italia vagy a csehországi ODS.

Von der Leyen február végén jelentette be újraválasztási ambícióit, egyúttal közölte: mindenkivel kész együttműködni, aki tiszteletben tartja a három „vörös vonalat”: Európa-párti, Ukrajna-párti és betartja a jogállamisági feltételeket.

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­­g­­a­­z­­­i n­i­­m­­f­­o­m­á­­n­i­á­­k­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
2024. május 08. 15:03 Szerkesztve
Az álliberális neomarxista destrukcionizmus már a látszatra sem ad. Nyíltan megy a polgároktól független adok-veszek. Sajnos, a hatalomtechnikai mechanizmus átlépett egy határt: az antikonzervatív szegmens retorikája megfogta az igénytelen többséget azzal, hogy egyre több társadalmi rendező elvet dob a kukába, utat engedve a kártékony szabadosságnak. A konzervatív polgári demokrácia agoniája anarchiához, háborúhoz, diktatúrához fog vezetni. Lehet válogatni.
Ma is bukik a Zorbán...
2024. május 08. 14:24 Szerkesztve
Sajnos UvdL-hez képest csak még nála is sokkal aljasabb bolsevista gazembereket lehetett volna választani. Olyan szörnyetegek megválasztása fenyegetett, mint a kollaboráns Weber vagy a Timmermanus.
Ma is bukik a Zorbán...
2024. május 08. 14:21
Zsarolnak a bolsevik terroristák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!