Tömegek menekülnének Dél-Afrikába, de nem fogadják őket szívesen

2024. április 05. 22:47

A választás közeledtével a dél-afrikai szavazók a határok megerősítését követelik.

2024. április 05. 22:47
null

Nyitókép:Rendőri intézkedés egy illegális bevándorló ellen Dél-Afrikában/ Michele Spatari / AFP

Sok migráns mindent kockára tesz azért, hogy Dél-Afrikába jusson, és vállalja a veszélyes utat a zimbabwei határon keresztül. A választások közeledtével azonban a bevándorlásellenesség egyre erősödik, és a dél-afrikai kormányra nyomás nehezedik, hogy szigorítsa a határzárat – írja a BBC.  

Dél-Afrika egyik határvárosa, Musina a bűnbandák és a vadállatok terepe. Hiába jutnak el idáig a menekültek, az élet itt ugyanolyan nehéz, mint a hazájukban. 

Afrika legfejeltebb gazdaságában a legutóbbi népszámlálás szerint 2,5 millió illegális migráns tartózkodik. 

A május végére tervezett általános választások miatt pedig az illegális bevándorlás politikai kérdéssé vált. A dél-afrikai hatóságok bejelentették, hogy szigorítják a határvédelmet.

Mivel nehéz átkelni Zimbabwe felől, ezért a hatóságok eddig szemet hunytak az ott zajló illegális mozgások felett. A dél-afrikai kormány azonban vissza akarja venni az irányítást. Tavaly Cyril Ramaphosa elnök hivatalosan létrehozott egy új határvédelmi erőt. Mike Masiapato, a Határigazgatási Hatóság (BMA) megbízottja elmondta, hogy 400 újonnan kiképzett rendőrt küldenek a határra, valamint drónokat, testkamerákat és motorkerékpárokat szereznek be a felügyelet javítása érdekében. 

Az ANC párt már három évtizede van hatalmon, de az országban az áram- és vízellátás nem működik, rekordszintű a munkanélküliség, és nagyon magas arányú a bűnözés. A közvélemény-kutatások szerint az ANC számára nagy kihívás lesz a májusi választás. 

Sokan az illegális bevándorlókat okolják az ország problémáiért. 

Még Ramaphosa elnök is azt mondta, hogy a papírok nélküli külföldi állampolgárok súlyosbítják Dél-Afrika társadalmi és gazdasági problémáit.

Több ellenzéki párt is szigorúbb határellenőrzést követel, ilyen az ActionSA nevű párt is, amelyet négy évvel ezelőtt Herman Mashaba, Johannesburg korábbi polgármestere alapított. „Az ANC-kormány borzasztó módon cserbenhagyta népünket” – mondta a BBC riporterének Malebo Kobe, az ActionSA regionális szóvivője. Kobe elmondta, hogy a határhoz közeli kórházakat  túlterhelik a papírok nélkül érkező migránsok. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:13
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­ö­­­g­­ö­­s­­ ­­l­á­­­n­­­y­­o­­­k­­­ ­­­v­­á­r­­­n­­a­­­k­­ ­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­𝗨­­𝗡
gebsi1
2024. április 06. 05:40
"Az ANC párt már három évtizede van hatalmon, de az országban az áram- és vízellátás nem működik, rekordszintű a munkanélküliség, és nagyon magas arányú a bűnözés." Haiti 2.0..... Ilyen az amikor a niggert a libsik hatalomhoz juttatják. Talán el kellene gondolkodni azon, hogy nem lenne-e jobb ha visszatérne egy új Pieter Botha és az apartheid, amikor legalább rend volt az országban. Amúgy meg a jelenleg ott élő niggerek is mind, illegális bevándorlók leszármazottjai. A hollandok (búrok) érkezésekor az ország gyakorlatilag lakatlan volt.
Akitlosz
2024. április 06. 02:26
"Afrika legfejeltebb gazdaságában" Ki fejeli? Egyáltalán hogyan lehet gazdaságot fejelni?
rockercicc
2024. április 06. 00:32
Pedig mehetne oda az összes, takarodjanak Európából!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!