Meteorológusok: nem biztos, hogy természetes okból zúdult özönvíz Dubajra

2024. április 18. 08:22

Egy nap alatt másfél évnyi eső esett az Emirátusokban, az ország erre a mennyiségre nem volt felkészülve, ezt pedig a luxusautók és az üzletek bánták.

2024. április 18. 08:22
Heavy rain in Dubai
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: STRINGER / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Napokon át figyelmeztették a médián és a közösségi oldalakon keresztül az Egyesült Arab Emirátusok lakosságát, hogy készüljenek fel, mert az utóbbi idők legkomolyabb vihara érkezik. Ez be is igazolódott, ugyanis a hét elején lecsapó ciklon során összesen 254 milliméternyi csapadék hullott le, 

ami nagyjából másfél év alatt szokott átlagosan.

Az Öböl-menti országban 1949 óta végeznek méréseket meteorológiai témában, azóta nem mértek ilyen magas lehulló csapadékmennyiséget. 

A jelentések szerint bár a vihar mostanra elvonult, a káosz nem múlt el nyomtalanul, ugyanis súlyos károkat okozott a hirtelen nagy mennyiségű csapadék. Dubajban és a környező emírségekben az épületeket értelemszerűen nem ilyen körülményekre méretezték, ezzel is magyarázható, hogyan keletkezett ekkora káosz a viharból. 

A közösségi médiát 

ellepték azok a felvételek, amelyek apokaliptikus állapotokat mutatnak.

Az elárasztott utcákon az autókat sokszor teljesen ellepte a víz, a népszerű plázák és szállodák beáztak, az emberek menekültek, amerre csak tudtak. Az egyik legmegdöbbentőbb felvételen a dubaji reptér látható, amelynek gurulóútján centi magasan állt a víz, így próbált a kifutópályáig elmenni a low-cost légitársaság, a FlyDubai járata. 

Rövid időre teljesen összeomlott a világ második legforgalmasabb légikikötőjének működése, ugyanis a vihar miatt le kellett zárni a repteret, induló és érkező járatokat töröltek, más járatok pedig csak sok óra késéssel tudtak fogadni és indítani. 

Ez egy káosz. Nem közlekednek a taxik, az emberek a metróállomáson és a repülőtéren alszanak”

– panaszkodott egy neve elhallgatását kérő férfi az AP hírügynökség tudósítójának. 

A vihar halálos áldozatot is követelt, ugyanis az Egyesült Arab Emirátusok északi részén lévő Rász el-Haima tartományban egy hetven év körüli férfi meghalt, miután autóját magával sodorta egy villámáradás. Az élő felvételek alapján a közúti közlekedés valamennyire már visszatért a régi kerékvágásba, a Dubajt Abu-Dzabival összekötő, kétszer hatsávos Sheik Zayed úton már zavartalanul haladnak az autók.

Ezt a klímaváltozás okozta? Nem biztos, lehet, hogy direkt csinálták

A CNN tudósítója szerint a vihar olyan hirtelen érkezett és olyan elemi erővel csapott le, hogy a motorosok többsége hátrahagyta járművét, mivel az utcák és utak hirtelen folyóvá változtak. Az, hogy ekkora káoszt okozott esőzés, azzal is magyarázható, hogy a száraz, sivatagi éghajlattal rendelkező országban az épületeket, a csatornarendszert és az infrastruktúrát nem ilyen körülményekre méretezték. 

Az ilyesfajta esőzések a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak lesznek”

– jegyezte meg az amerikai lap, amely szerint a légkör melegedésével egyre több nedvesség kerül a magasba, amely egyenes út a heves zivatarokhoz.

Az Öböl-menti állam még nem erősítette meg, de a meteorológusok nem zárják ki, hogy a mostani, katasztrofális állapotokat okozó vihar mögött nem egyszerűen meteorológiai okok állnak, hanem az úgynevezett „cloud seeding”, amellyel mesterségesen tudnak csapadékot előállítani az országban. 

A vízelvezetés hiánya, mint most látható volt, súlyos áradásokat tud okozni országszerte, ez azonban sosem hátráltatta az ország vezetését, hogy a vízbiztonsági problémák megoldására a cloud seeding technológiát vesse be. A módszert az 1980-as években fejlesztették ki, azonban csak a 2000-es évek óta használják. A cloud seeding lényege, hogy 

különböző vegyi anyagokat, apró részecskéket, például sót vagy kálium-kloridot, egy repülőgépről a légkörbe juttatnak,

hogy a pára azokon kicsapódjon, így még több csapadék tudjon lehullni a talajra. A CNBC szerint Mansour Bin Zayed Al Nahyan sejk, az Egyesült Arab Emirátusok elnökhelyettese összesen húszmillió dollárnyi összeget fektetett a fejlesztésekbe. 

A jelentések szerint éves szinten több mint ezer órán át végeznek cloud seedinget, hogy növeljék a sivatagi ország csapadékmennyiségét. Ahmed Habib meteorológus a Bloombergnek azt mondta, a hét elején a szintén az Emirátusokban lévő Al-Ain repülőteréről kisgépek szálltak fel, hogy a vegyi anyagokkal mesterséges esőt generáljanak. Az emirátusok meteorológiai szolgálata, Nemzeti Meteorológiai Központ (NCM) ezt közleményben tagadta és azt mondták, az ország területén a mostani vihar során nem hajtottak végre cloud seedinget. 

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­g­­­ö­s­­ ­­l­­á­­­n­­­y­o­­k­ ­­v­­á­r­­­n­a­k­­­ ­­­r­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Szuperszig
2024. április 18. 20:27
Nem lehet, hogy csak elolvadt a hó a mesterséges sípályákon?
Dunhill67
2024. április 18. 19:53
szóval öntötték...értem...ja,nem
gilou-au-clavier
2024. április 18. 17:09
A cloud seedinget itt is használni kell majd, különben jönnek majd a 2022-hez hasonló aszályok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!