Íme, az új ukrán mozgósítási törvény főbb pontjai

2024. április 10. 15:05

A szabályok leghamarabb május közepén léphetnek életbe.

2024. április 10. 15:05

Nyitókép: HANDOUT / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

A Kárpáti Igaz Szó arról számolt be, idézve Olekszij Honcsarenko parlamenti képviselőt, hogy az ukrán Legfelsőbb Tanács befejezte a mozgósítási törvénytervezet megvitatását, így azt már a héten el is fogadhatja a törvényhozás.

A szabályok leghamarabb május közepén, az elnöki ellenjegyzéstől számított harminc nap múlva léphetnek életbe – hangsúlyozták.

Ezután ismertették a legfontosabb újításokat:

  • Minden egyes hadköteles korú férfinak 60 napja lesz arra, hogy adategyeztetés céljából kapcsolatba lépjen a területileg illetékes toborzóközponttal.
    A friss katonakönyvet kötelező lesz magunknál tartani, azt elkérhetik igazoltatáskor, de a határátkelőkön is kötelező lesz felmutatni. A külföldön tartózkodó ukrán állampolgárok csak a katonakönyv meglétével intézhetik konzuli ügyeiket. Akik az országban maradtak, és új útlevelet vagy személyit kérelmeznek, szintén rendelkezniük kell ezzel az aktualizált katonakönyvvel.
  • Azon 2. és 3. kategóriás rokkantak, akiket már 2022. február 24-e után százalékoltak le, kötelesek lesz átesni egy ismételt orvosi vizsgálaton. Ugyanez vonatkozik a részlegesen alkalmas kategóriába esőkre is, akik esetében eldöntik: alkalmasak avagy sem a szolgálatra. A törvény 12 hónapot szab meg az ismételt vizsgálatok megejtésére.
  • Akik megtagadják a behívást, azokat bírósági végzéssel akár kényszerítő intézkedésekkel is előállíthatják. A szankciók között pénzbírság és a vezetéstől való eltiltás is szerepel.
  • Változatlanul felmentést élvezhetnek a háromgyermekes családapák és azok, akik egyedül nevelik gyermeküket. Szintén nem kell bevonulniuk az örökbefogadó szülőknek és azoknak sem, akik fogyatékkal élő gyermekről gondoskodnak vagy esetleg élettársuk, közeli hozzátartozójuk szorul állandó ellátásra. A másoddiplomás képzésben részt vevők ugyanakkor elveszíthetik a felmentési kedvezményüket, az aszpirantúra-hallgatók számára továbbra is megmarad ez a jog. Valamennyi rokkant kategóriás is felmentéssel bír, de egészségi állapotukat évente felülvizsgálhatják

– ismertette a lap.

 

 

 

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:47
🍓 ️ ­­A­ ­d­ö­­­g­ö­s­­­ ­l­­á­­­n­­­y­o­­k­­­ ­­­v­­á­r­­­n­­­a­­k­­ ­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
nempolitizalok-0
2024. április 10. 17:12
Közben: "Kotyakov: az Orosz Föderáció új régióiban 1,4 millió állampolgárhoz rendeltek orosz nyugdíjat"
Dixtroy
2024. április 10. 16:55
"A másoddiplomás képzésben részt vevők ugyanakkor elveszíthetik a felmentési kedvezményüket, az aszpirantúra-hallgatók számára továbbra is megmarad ez a jog." Ezaz, ki a frontra a bölcsész-könyvtárosokkal! Megmentik a világot!
Stingary76
2024. április 10. 16:45
Teljes a káosz az ukránnál.. Végjáték ez már.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!