Hazatelefonált a 46 éve az űrbe küldött Voyager-1 űrszonda

2024. április 23. 09:52

November óta először küldött életjelet a Földre az űrszonda.

2024. április 23. 09:52
null

Nyitókép: NASA/JPL-Caltech

A következő lépés az, hogy az űrszonda ismét tudományos adatokat küldjön. A szonda ikertestvére, a Voyager 2 az egyetlen űrszonda, amely valaha a csillagközi térben repült – olvasható a phys.org-on. 

A Voyager 1 2023. november 14-én leállította a tudományos és műszaki adatok Földre történő küldését, annak ellenére, hogy a küldetés irányítói szerint az űreszköz még mindig fogadta a parancsokat, és egyébként normálisan működött. Márciusban a NASA dél-kaliforniai Jet Propulsion Laboratoryjának Voyager mérnöki csoportja megerősítette, hogy a probléma az űrszonda három fedélzeti számítógépének egyikéhez, az úgynevezett repülési adatok alrendszeréhez (FDS) kötődik. Az FDS felelős a tudományos és mérnöki adatok csomagolásáért, mielőtt azokat a Földre küldik.

Ezt is ajánljuk a témában

A csapat felfedezte, hogy az FDS memória egy részének tárolásáért felelős chip – beleértve az FDS számítógép szoftverkódjának egy részét – nem működik. A kód elvesztése miatt a tudományos és mérnöki adatok használhatatlanná váltak. Mivel a chipet nem tudták megjavítani, a csapat úgy döntött, hogy az érintett kódot az FDS memóriájában máshol helyezi el. De egyetlen hely sem elég nagy ahhoz, hogy a kódrészletet teljes egészében befogadja.

A kutatók ezért kidolgoztak egy olyan tervet, hogy az érintett kódot szakaszokra osztják, és ezeket a szakaszokat az FDS különböző helyein tárolják. Ahhoz, hogy ez működjön, a kódrészeket is ki kellett igazítaniuk, hogy mindig egy egészként működjenek. Az FDS memóriájának más részein lévő, az adott kód helyére vonatkozó hivatkozásokat is frissíteni kellett. A csapat az űrhajó műszaki adatainak csomagolásáért felelős kód kiválasztásával kezdte, melyet április 18-án küldtek az FDS memóriájában lévő új helyére. Egy rádiójelnek körülbelül 22,5 óra kell ahhoz, hogy elérje a Voyager 1-et, amely több mint 15 milliárd mérföldre (24 milliárd kilométerre) van a Földtől, és további 22,5 óra, amíg a jel visszajön a Földre.

 Amikor április 20-án a misszió repülési csapata visszajelzést kapott az űrszondától, látták, hogy a módosítás bevált: öt hónap után először tudták ellenőrizni az űreszköz állapotát. 

Az elkövetkező hetekben a csapat áthelyezi és beállítja az FDS szoftver többi érintett részét. Ezek közé tartoznak azok a részek is, amelyek elkezdik a tudományos adatok visszaküldését.

A Voyager 2 továbbra is normálisan működik. A több, mint 46 évvel ezelőtt indított iker Voyager űrszondák a történelem leghosszabb ideig működő és legtávolabbi űrszondái. Csillagközi utuk megkezdése előtt mindkét szonda elrepült a Szaturnusz és a Jupiter mellett, a Voyager 2 pedig az Uránusz és a Neptunusz mellett is elhaladt.

 

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:40
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­­ö­g­ö­­­s­ ­l­á­­n­y­­­o­­k­­ ­­­v­á­r­­n­­­a­­­k­­­ ­­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
I feel the earth move under my feet
2024. április 23. 14:13
"Király Kávéház 2024. április 23. 12:47 "Az adatok tárolásához egy 8 sávos mágnesszalagos egységet használ." És ez a szalagos tároló egység, még a mai napig hibátlanul működik... mi meg itthon..emlékszem meghallgattuk a régi kazettákat 20-szor, 30 -szor..aztán már nyúlott a szalag, vagy a videokazettának csipkés volt a széle :D" Gondolhatod, hogy az a szalag nem olyan pilincka, mint ami a kazettákban, vagy az orsós cuccokon van.. Egyrészt.. másrészt meg nem analóg jellel dolgozik és az rohadt nagy előny. Lassul, de a hibajavítás működik és a végeredmény tökéletes. (az orsós magnókhoz képest is bőven szélesebb a szalag.. )
ittésmost
2024. április 23. 13:33
Hazatelefonált. - Halló, van még otthon valaki, vagy már kinyírtátok egymást a pénzért, olajért, szinesfémért?
Király Kávéház
2024. április 23. 12:47
"Az adatok tárolásához egy 8 sávos mágnesszalagos egységet használ." És ez a szalagos tároló egység, még a mai napig hibátlanul működik... mi meg itthon..emlékszem meghallgattuk a régi kazettákat 20-szor, 30 -szor..aztán már nyúlott a szalag, vagy a videokazettának csipkés volt a széle :D No persze biztos nem a semmiért került ennek a szalagos egységnek a kifejlesztése több 10.000 dollárba. A teljes szonda került azthiszem 750 millió dollárba ( akkori árfolyamon )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!