Fokozódó migráció: kibukott az új-zélandi kormány

2024. április 09. 11:20

Húsz év alatt egyharmadával nőtt a távoli szigetország lakosságszáma, a kormányfő szerint fenntarthatatlan a bevándorlás szintje.

2024. április 09. 11:20
Auckland Skyline at Dusk, Auckland, New Zealand.

Nyitóképen: Auckland, Új-Zéland (Neil Farrin / Robert Harding RF / robertharding via AFP)

 

Szigorította a munkavállalási engedélyeinek kiadását a bevándorlók körében Új-Zéland. Az indok: a migráció „fenntarthatatlan” szintje – írja a BBC. Az alacsony képzettségű jelentkezőknek angol nyelvi feltételeknek kell megfelelniük és maximum három évig maradhatnak az eddigi öt helyett.

Csak 2023-ban 173 ezren vándoroltak be Új-Zélandra. 

A távoli szigetország népességnövekedésére jellemző, hogy 20 éve, 2004-ben még csak 4 millióan laktak ott, 10 éve, 2014-ben pedig már 4,5 millióan;  az idei áprilisi becslések szerint pedig már 5,3 milliós a népesség. A lakosságnak jelenleg 70 százaléka fehér, 16 százaléka maori őslakos, 15 százaléka pedig ázsiai származású, főleg indiai és kínai bevándorló.

Az új-zélandi kormány most azon az állásponton van, hogy a magasan képzett bevándorlókra akar fókuszálni, olyan szakterületeken, amikből hiány van az országban. Azt is hangsúlyozzák, hogy az új-zélandiaknak van elsőbbségük a munkaerőpiacon. A jobboldali miniszterelnök, Christopfher Luxon tavaly arról beszélt: ezek a magas migrációs adatok „egyáltalán nem fenntarthatók”.

Luxon szerint a korábban kormányzó, az időközben a hatalomból távozott Jacinda Ardern vezette Munkáspárt 

„megnyitotta a zsilipeket, amikor lelassult a gazdaság”.

Sok született új-zélandi mostanában inkább maga vándorol ki, főleg a közeli, több lehetőséggel kecsegtető Ausztráliába. Ugyanakkor Ausztrália is épp pár hónapja jelentette be, hogy megfelezik a bevándorlók engedélyezett létszámát, hogy ezzel csökkentsék a lakhatási és infrastrukturális válságot.

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­ö­g­­ö­s­ ­­­l­­á­­­n­­y­­­o­­­k­ ­v­­­á­­r­n­a­k­­­ ­­­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
makrancos-kata
2024. április 09. 12:18
Nem csoda, hogy Új Zéland lakossága robbanásszerűen növekszik, ha 101 %-nyi ember lakja.
scorpicores
2024. április 09. 11:56
A lemondott "nyugatos" Jacinda tette a dolgát, most már vhol napozik és mossa kezeit...
antallmiki
2024. április 09. 11:30
"Az új-zélandi kormány most azon az állásponton van, hogy a magasan képzett bevándorlókra akar fókuszálni, olyan szakterületeken, amikből hiány van az országban. Azt is hangsúlyozzák, hogy az új-zélandiaknak van elsőbbségük a munkaerőpiacon." Ezzel etetnek minket is itthon. Itthon is százezer szám van már bevándorló. Pár napja átutaztam Zalaegerszegen. A fő utcán megálltunk kaját venni és mintha Ázsiában lettem volna nyaraláson, csak úgy rajzottak a vietnámi derék polgárok! Szép jövő elé nézünk mi is, de hát szarni bele, ha a magyar nem szaporodik akkor feltöltenek minket vietnámi putrisokkal. Az ország fele már így is cigány, a másik fele meg lesz vietnámi, a magyar meg kisebbségbe szorul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!