Donald Tusk: Lengyelország nem egyezik bele az európai uniós menekültátirányítási mechanizmusba

2024. április 10. 20:48

Szerdán Brüsszelben elfogadták az európai migrációs paktumot.

2024. április 10. 20:48

Nyitókép: Klaudia Radecka/Getty Images

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, szerdán Brüsszelben elfogadták az európai migrációs paktumot.

A csomag az EP-ben a lengyel képviselők szavazatai ellenére nyerte el a többséget” – mondta Tusk újságírói kérdésre válaszolva. „Meglátjuk, milyen lesz a paktum végleges formája” – tette hozzá, megjegyezve: vannak „bizonyos lehetőségei és szövetségkötési lehetőségei”, ezért Lengyelországra nem fog vonatkozni a migránsok áthelyezése, illetve a be nem fogadásuk esetén vállalandó fizetési kötelesség.
Tusk nem zárta ki, hogy a júniusi EP-választások után „kissé megváltozhat a parlament politikai struktúrája, és így vagy úgy visszatérünk a témához”.
 

A kormány azonban akkor is „megtalálja az olyan módszereket, amelyek megvédik Lengyelországot az átirányítási mechanizmustól”, ha a csomag az EP-ben megszavazott formában lép életbe

 – fogalmazott.

A szerdai EP-szavazáson a Tusk által vezetett, az Európai Néppárt (EPP) frakciójához tartozó Polgári Platform (PO) képviselői az európai uniós migrációs és menekültügyi csomag előírásai ellen szavaztak. A lengyel kormánykoalíciós pártok közül ellenezték a csomagot a szintén az EPP-hez tartozó Lengyel Parasztpárt (PSL) tagjai is. A szintén a kormánykoalíció részét képező Új Baloldal tagjai, valamint a Lengyelország 2050 egyetlen EP-képviselője támogatták a csomag egyes részeit, vagy tartózkodtak a szavazástól. Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) listájáról megválasztott EP-képviselők ellenezték a csomagot.

(MTI)
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­­A­ ­­d­­­ö­­g­ö­s­­ ­l­á­­­n­­­y­­o­­­k­ ­­v­á­­r­­n­­­a­­k­­ ­r­­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
2024. április 11. 09:08 Szerkesztve
Náci 🤣🤣🤣🤣🤣
jebuzita
2024. április 11. 09:00
Nocsak.
auditorium
2024. április 11. 08:52
A tegnap esti (ápr.1O.) külföldi TV-hiradók és a ma reggeli napilapok diadalmasan számoltak be a brüsszeli migránspolitikáról. Ursula "történelmi pillanatot" emleget, mert lesz SZOLIDARITÁS, mármint a migránsok elosztásában. Aki nem akar befogadni, az nagy összeget fizet majd be a közös kasszába mindenegyes visszautasitott migránsért. Örülnek ennek a fr-ném-holl-belga-svéd-dán-sp-ol--ok, főleg az 5csillagosok és a PD, mert ők befogadók és quótázők. A lengyelek még Tuskkal is és főleg a magyarok tiltakoztak, de többségi szavazatokkal elfogadták a szolidaritást. Ennek vajon milyen jogi alapja van ? A magyar ottani képviselők magyarellenes hozzáállása: SZÉGYEN. Más országok képviselői erre rácsodálkoznak és megjegyzik: " Ezek könnyen megvesztegethetők, szánalmas népség". Tusk is visszahátrál a szolidaritástól, mert júniusban pártja vesztésre állhat, ha támogatja az illegális bevándorlók befogadását, szétosztását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!