Baljós árnyak: brutális hatása lehet a közel-keleti harcoknak a benzinárakra

2024. április 15. 16:03

A kialakult feszültség hordónként száz dollárra vagy annál is magasabbra repítheti az olajárat.

2024. április 15. 16:03

Az éleződő közel-keleti feszültség ellenére hétfőn esett az olaj világpiaci ára, reggel a Brenté májusi szállításra 0,5 százalékkal, hordónként 89,95 dollárra, az Egyesült Államokban irányadó West Texas Intermediate-é 0,6 százalékkal, 85,14 dollárra. Egy dollár megközelítőleg 368,4 forintba kerül – írta a vg.hu.

A Reuters arra is felhívta a figyelmet, hogy a piac előre beárazta az Izrael ellen a hétvégén végrehajtott iráni támadást, mivel Teherán azt gyakorlatilag bejelentette, csak az ideje és a nagysága volt kérdéses.

Ezt is ajánljuk a témában

A lap megjegyezte, a befektetőket az is megnyugtatta, hogy a drónok és rakéták 99 százalékát lelőtték. „A támadás emberáldozatot sem követelt, így talán visszafogottabb lesz Izrael válasza. De nagyon sok még a bizonytalanság” – idézték Warren Pattersont, az ING vezető árupiaci stratégáját.

Ismertették, hogy 

a perzsa állam jelenleg napi több mint hárommillió hordó olajat hoz a felszínre,

 a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) harmadik legnagyobb termelője. 

Az ellátási kockázatokat az jelentené, ha válaszképpen szigorúbban betartanák az atomprogramja miatt Iránra kivetett olajszankciókat, vagy Izrael az ország energetikai infrastruktúrájára mérne válaszcsapást, emlékeztetett az ING hétfői jegyzetében. Ez pedig része lehetne a nyílt háborúnak Izrael és Irán között – húzták alá.

A CNBC ágazati elemzőkre hivatkozva arról írt, hogy könnyen elképzelhető, hogy

a feszültség hordónként száz dollárra és annál is magasabbra repítheti az olajárat.

„Az iráni olajtermelő vagy exportáló létesítmények elleni bármilyen támadás száz dollárra viszi fel a Brent hordónkénti árát, a Hormuzi-szoros lezárása 120-130 dolláros szintre” – vázolt fel egy negatív forgatókönyvet Andy Lipow, a Lipow Oli Associates elnöke.

Az összeállításban arra is kitértek, hogy

a globális kőolajipar ráadásul a többéves alulfinanszírozás miatt napjainkban veszélyeztetettebb, mint korábban volt, 

Így az ellátási lánc bármiféle zavara jóval száz dollár felé emelheti az árát –erről már Josh Young, a Bison Interest olaj- és gázbefektetési vállalat portfóliómenedzsere beszélt.

Szigorodhatnak az olajipari szankciók

Ha Irán eszkalálja a helyzetet, akkor az Egyesült Államok és szövetségesei nyomás alá kerülnek, hogy 

ismét szigorítsák a teheráni olajipar ellen korábban bevezetett szankciókat

 – vélekedett David Bassanese, a tőzsdén kereskedett alapok vezető ausztrál szolgáltatója, a Betashares vezető közgazdásza.

Emlékeztettek, hogy az iráni olajexport az elmúlt években nőtt, mivel az Egyesült Államok „a jelek szerint passzívan elfogadta, hogy ez segíthet nyomottan tartani a világpiaci olajárakat”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:10
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­­ö­g­­ö­s­­ ­­­l­­­á­­n­y­­­o­­­k­­ ­­v­­­á­­­r­­n­a­­­k­ ­­­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
Patika
2024. április 15. 22:42
se4mmi baj... a Mol majd a beleépített útadóra is ráteszi a drágulási százalékot...
alexandrosz-2
2024. április 15. 20:46
A zsidó nyerészkedik, még a saját pusztulásán is. Aljas banda.
lacika-985
2024. április 15. 19:08
Még most sincs 100 dollár/ hordó ?? Akkor mégis miért ilyan magas az üzemanyag ára . Ha még van aki emlékszik hogy egy pár éve már elérte a 100 dollár hordót és akkor majdnem a fele alatt volt az a nagyon magas ár . Akkor most a sok lovét a pénzéhes parazita multik nyelik be ??? Mocsadékok .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!