Az EU-n kívüli országokkal állapodna meg Brüsszel a migrációról

2024. április 11. 10:35

Miután az új migrációs paktummal eldöntötték a bevándorlás EU-n belüli szabályozását, most a bevándorlás külső tényezőit szeretnék kezelni - a júliustól kezdődő magyar EU-elnökség egyik fókusza lenne ez.

2024. április 11. 10:35
Maráczi Tamás

Miután szerdán az Európai Parlament ratifikálta a Menekültügyi és Migrációs Egyezményt, az EU a belső szabályozás felől a külső migrációs jelenségek megoldására kíván koncentrálni, ez pedig a származási és a tranzitországokkal való különegyezmények megkötését jelenti. Ezek a partnerségi megállapodások azonban szintén évek óta állandó viták tárgyai az EU intézményeiben.

Mint arra az Euractiv összefoglalója felhívja a figyelmet

az Európába történő illegális bevándorlás megfékezésére szükséges lesz Észak-Afrika és a Közel-Kelet több államával együttműködni, 

ugyanis hiába van ez belső egységes szabályozás a migránsok elhelyezésére, integrációjára, a rendszer nem zár: az EU külső határain kell hatékony védelmet kialakítani, megakadályozni, hogy olyan tömegek induljanak el a kontinens felé, amelyeket Európa nem szeretne fogadni.

Az uniós lap szerint az Európai Bizottság élén második mandátumának elnyerésére hajtó Ursula von der Leyen egyik elnöki prioritása ennek a problémának a megoldása. 

Az EU szomszédsági politikájának egyik célja, hogy a határai fekvő államok egyfajta ütközőállamokká váljanak, felfogják az azon túlról érkező illegális migrációt - erre pedig nagy összegek áldoz az EU az adott országok kormányzatai számára. 

Eddig Tunéziával, Mauritániával és Egyiptommal kötött megállapodásokat, 

de már előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások Marokkóval és Törökországgal is.

Magyarország a mérleg nyelve

Magyarországnak július elsejétől kiemelt szerepe lesz ezen egyezségek tető alá hozásában, hiszen 2024 második felében hazánk látja el az EU soros elnökségét. Az Euractiv szerint a magyar kormány is érdekelt abban, hogy a külső határok megerősítése és az EU-n kívüli országokkal folyó egyezségek megtörténjenek, hiszen ez egybevág migrációs politikájával.

Ugyanakkor 

az EP baloldali és liberális erői keményen bírálják a szomszéd államokkal való megegyezéseket, 

elvtelennek tartják ezeket az egyezségeket, mert szerintük az EU súlyos összegeket ad át olyan rezsimeknek, amelyek területén az emberi jogokat folyamatosan megsértik, az unós pénzek érkezése pedig nemcsak az EU biztonságát segíti elő, hanem ezeknek az elnyomó rendszereknek a továbbélését is.

A brit modell ragadós lehet?

Az Egyesült Királyság saját bevándorlási problémáját egy sajátos módszerrel igyekszik jelenleg kezelni: megegyezett az afrikai Ruandával, hogy a brit területre bevándorolni szándékozóknak 

menedékkérelmeik elbírálásáig az afrikai állam területén kell várakozniuk, 

és csak abban az esetben utazhatnának be az Egyesült Királyságba, ha pozitív elbírálásában részesülnének. 

Az Európai Néppárt (EPP) kacérkodik a „ruandai modell” meghonosításával, és van már uniós példa is: Olaszország és Albánia kötött hasonló egyezményt 2023 végén, és Ausztria is egy ilyen megoldáson gondolkodik. 

Von der Leyen szintén nem zárkózik el az ilyen „unortodox" megoldásoktól, mint nyilatkozta, a lényeg az, hogy az EU döntsön arról, hogy ki és milyen körülmények között érkezik Európába, ne a csempészek és az emberkereskedők.

Ezt is ajánljuk a témában

--

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­A­ ­­d­­­ö­g­­ö­­­s­ ­­­l­á­­n­y­o­k­­ ­­­v­á­r­n­­a­­­k­ ­­r­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
makapaka2
2024. április 13. 17:31
Júnustól muszáj változnia a gittegyletnek!
2024. április 11. 16:41 Szerkesztve
Már kimutattam a nyilvánvalót, miszerint az EU alapítói legitimációja teljességgel hiányzott és úgy lett gazdasági együttműködésből népek feletti politikai szervezet. Mos nem elég hogy a tagországok felettálóként leoszt szerepeket, még tőlük független nemzetek dolgába vis beleavatkozna? Mi a picsa folyik itt? (csak nem az áldemokrácia, kényszer tagosítással, uralmiat kizsaroló szerződtetéses diktátumokkal?)
auditorium
2024. április 11. 14:07
Az észak-afriakai országokkal: Tunéziával és Marokkóval már egyezkednek, hasonlóképpen Mauritániával és Egyiptommal, valamint Törökorzsággal, hogy visszafogják a migránsokat. Ez hatalmas PÉNZBE kerül az EU-nak és miután elfogyott a "segély" továbbra is eresztik őket csónakokkal Dél-Európa felé vagy a Balkán felé. Nincs szó az NGO-hajók taxizásáról és az embercsempészekkel való eljárásról, a Frontex szerepéről. A briteknek és Izraelnek se sikerült eddig Ruandába irányitani a migránsokat vagy egyéb harcias népeket. Az EU belső határait kellene nyitvatartani, az EU-n kivül érkezőket pedig csak VIZUMMAL beengedni, ahogy a XX. században és a XXI. század legelején. A szelfis fotókat európai meghivásnak vették a Harmadik világban. Most Magyarországnak szánják a 6 hónapos soros elnökségben ennek "megoldását", vigye el a balhét OV, ők már megszavazták a SZOLIDARITÁSI quótát vagy fejpénzt, ahogy a marhavásáron szokták, ez az ő humánus demokráciájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!