A POLITICO nem ismer határokat, még az Orbánt szerepeltető NatCon betiltása kapcsán is nyakló nélkül szélsőjobboldalizik

2024. április 20. 16:56

Eddy Wax szerint a háború, valamint az Oroszországhoz való viszony továbbra is éket ver az európai jobboldali pártok közé.

2024. április 20. 16:56

Fotó: Képernyőfotó

A Politico felületén megjelent véleménycikkben Eddy Wax kifejtette, hogy a NatCon brüsszeli konzervatív konferencia betiltási kísérlete részlegesen egyesítette ugyan a szélsőjobbot, azonban szerinte ezek a pártok továbbra is megosztottak maradtak. 

Ezt is ajánljuk a témában

A fentebb megfogalmazott állítását, miszerint a jobboldali pártok továbbra is megosztottak, három tényezőre alapozza. Szerinte annak ellenére, hogy egyre többen követelik, hogy a jobboldali frakciók egyesüljenek az Európai Parlamentben, erre nincsen esély, ugyanis az ezen pártcsaládokat alkotó nemzeti pártok között több kritikus témában is vita van, így például az orosz-ukrán háború ügyében, illetve az Oroszországhoz való viszony tekintetében. Igaz ugyanakkor (teszi hozzá), hogy a migráció elítélése, az EU által erőltetett zöld program, valamint 

az uniós intézmények hatáskörátlépésének kérdésben egy húron pendülnek ezek a pártok. 

Ezt is ajánljuk a témában

Eddy Wax meglátása szerint a jobboldali EP-pártok egyesülésének az is gátat szab, hogy miközben az AfD egyre radikálisabb politikai irányvonalat képvisel, addig 

a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés mind jobban próbál középre húzódni. 

A szerző úgy véli, a leglényegesebb tényező a jobboldali pártok megosztottsága tekintetében az, hogy az ECR (Európai Konzervatívok és Reformerek) vezető tagja, az Olaszország Fivérei kiáll Ursula von der Leyen bizottsági elnök újraválasztása mellett, míg köztudott, hogy

a magyar miniszterelnök hallani sem akar erről.

Hozzátette: jól tászik Orbán Viktor retorikájából, hogy elsősorban arra épít, hogy vezetőváltást érjen ee az EU-ban, és valószínű, hogy kampányának középpontjába Von der Leyen és az európai bürokrácia hibáztatását állítja majd. 

*

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Mindent elmond Európa állapotáról, hogy tagadni akarják az egyeztetést kontinensünk első számú biztonsági problémájáról.

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2024. április 20. 21:24
balbako_ 2024. április 20. 18:19 "Miért kéne Ursulát támogatni? Mit tett ez nő Európával és velünk?" Hogy mit? Hát jót nem tett, az holtbiztos... Rosszat, károsat annál többet. Egyebek között gyengébbé tette az EU-t és a kontinenset. Persze nem ezzel kampányolt, tehát hazudott a luvnya.
bokrosbirka
2024. április 20. 19:13
Nem a határok ismeretért fizetik a szélsőséges liberált bolsevikok!
o1gpedofil-2
2024. április 20. 18:34
A nacikat nem lehet nacizni a nevtelen propagandista szerint! 😂
Galsó Atya
2024. április 20. 18:26
Ezek olyan hülyék, mint a tomásó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!