Nagy-Britannia ismét csatlakozna az EU-hoz, ha lenne ilyen népszavazás

2023. június 23. 21:04

A legfrissebb felmérés szerint a választók mindössze 34 százaléka gondolja ma is helyénvaló lépésnek a Brexitet.

2023. június 23. 21:04
null

A legfrissebb felmérés szerint hét évvel a brit EU-tagságról rendezett – a kilépést támogatók győzelmével végződött – népszavazás után többségben vannak azok, akik egy újabb referendum esetén Nagy-Britannia újbóli EU-csatlakozására voksolnának. Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, miután az uniós tagságról éppen hét éve, 2016. június 23-án rendezett népszavazáson

a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.    

Az uniós tagság megszűnése utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával, 2020 végén az ország az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem akarta teljesíteni azokat a feltételeket – mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát –, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.    

53 százalék szerint rossz döntés volt a kilépés

A Tony Blair Institute for Global Change nevű politikai-közéleti elemzőműhely – amelyet Tony Blair volt brit miniszterelnök, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt egykori vezetője alapított – a referendum csütörtöki évfordulójára elvégzett országos felmérésében kimutatta, hogy a brit választók

53 százaléka tartja rossz döntésnek a kilépést az EU-ból,

és mindössze 34 százalék gondolja ma is helyénvaló lépésnek a Brexitet. A felméréshez fűzött elemzésében a ház kiemeli: az átrendeződés egyrészt annak az eredménye, hogy azok közül, akik 2016-ban a kilépésre voksoltak, 18 százalék most már elhibázottnak tartja Nagy-Britannia távozását az EU-ból, másrészt annak, hogy az időközben – koruk alapján – választásra jogosulttá vált fiatalok hozzáállása markánsabban EU-párti az országos átlagnál.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rodolfo
2023. június 24. 10:20
Nyár van, a részeges angolok suhannának Ibizára nyélgázzal, indul a legény búcsú szezon, mindenki futna a beléptető kapukon át a lehető leggyorsabban oda és vissza. Senki sincs hogy leszedje az epret a földeken, nincs már egy jó barista se a laktózmentes lattéhoz, így most kéne az EU. Aztán majd azt olvassuk ősszel amikor már nincs szükségük az EU-ra, hogy inkább mégsem, meggondolták magukat. Egyébként is, én nem bíznám magam Tony Blair cégére, még a végén nálam is találnak tömegpusztító fegyvert.
Robert69
2023. június 24. 07:57
Majd találnak rá módot a liberálisok....a hülyék nem is tudják milyen jó nekik kívül.......
Zolotarjov
2023. június 24. 07:46
De nincs..:)
Odone Ricci
2023. június 24. 06:34
Egyre gyakrabban olvashatunk a nemzetközi médiában a Nagy Britanniában erősödő elégedetlenségről és gazdasági nehézségről. Hiányoznak a vámnélküli zöldségek, gyümölcsök, borok a szupermarketek polcain. A hires angol egyetemekre kevesebb jóképességű külföldi diák érkezik, mert a tandíjat számukra nagyon megemelték. A vízum- és vámrendszer még jobban elszigetelte őket, EU-s pénzek, projektek nincsenek, csak EU-s adósság. Hiányzik az olcsó kelet-európai fizikai munkaerő az építéseken, a szakmunkások a karbantartó szolgáltatóiparban. A briteknek, ahogy a németeknek is szakképzett, nyelvet tudó nem EU-tagországból érkező, integrálható munkaerőre van szükségük, őket beengedik. A többi mehet Kelet-Európába. Ezért fújnak az o-i magyar kormányra, mert nem engedelmeskedik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!