Munkáspárti vezető: Nincs visszaút az EU-ba

2023. január 15. 15:46

A konzervatív párti brit kormány az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kiléptette az országot.

2023. január 15. 15:46
null

Nagy-Britannia számára nincs visszaút az Európai Unióba – mondta vasárnap a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője. Sir Keir Starmer – aki a Labour vezetői tisztségének betöltőjeként a párt miniszterelnök-jelöltje is – a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában nem adott egyöntetű választ arra a kérdésre, hogy hibának tartja-e Nagy-Britannia kilépését az EU-ból (Brexit). Úgy fogalmazott: ő a bennmaradásért kampányolt a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás előtt, és a referendumon is a bennmaradásra voksolt, de az ország meghozta döntését, Nagy-Britannia azóta ki is lépett az Európai Unióból, és „erre a helyzetre kell működőképes megoldást találni”.

A Labour 20 százalékponttal vezet

A hat és fél évvel ezelőtti referendumon országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége szavazott arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból. A konzervatív párti brit kormány az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kiléptette az országot, mivel nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket – mindenekelőtt az EU-munkavállalók szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát –, amelyek ezekhez

az integrációs szerveződésekhez elválaszthatatlanul kötődnek.

Keir Starmer a vasárnapi BBC-interjúban kijelentette: Nagy-Britannia számára nincs visszaút az Európai Unióba, sem az EU egységes piacára, de mindenképpen szorosabbra kell vonni a kereskedelmi kapcsolatokat az unióval, mivel a konzervatív kormány által erről kötött kilépési megállapodás „nem nagyon jó”. Arra a kérdésre, hogy a kereskedelmi kapcsolatok javításának nem az lenne-e az egyetlen járható útja, ha Nagy-Britannia visszalépne az EU egységes piacára, a Munkáspárt vezetője határozott nemmel válaszolt. Kijelentette: folyamatos kapcsolatban áll az uniós vezetőkkel, és ők sem mondják neki azt, hogy nincs esély a szorosabb kereskedelmi kapcsolatokra, ha Nagy-Britannia nem tagja a belső piacnak.

Starmer – akinek pártja a felmérések szerint hosszabb ideje folyamatosan 20 százalékpont körüli támogatottsági előnyben jár a konzervatívok előtt – közölte: nem fogadja el azokat az elemzéseket, amelyek szerint

Nagy-Britannia mindig is szegényebb ország lesz az EU-n kívül, mint amilyen uniós tagként lenne,

mert ez elkerülhető, ha sikerül a jelenleginél jobb egyezséget elérni az Európai Unióval. Hozzátette: a brit gazdaság 13 éve nem produkál jelentősebb ütemű növekedést, vagyis a konzervatív párti kormány már a Brexit előtt sem tudta kezelni a gazdaságot. Az egyik tekintélyes londoni gazdaságelemző műhely, a Resolution Foundation legutóbbi tanulmányában kimutatta, hogy a brit gazdaság termelékenységét az EU-hoz fűződő kereskedelmi kapcsolatok feltételrendszerének módosulása önmagában 1,3 százalékkal rontja az évtized végéig.

Kisebb lesz a reáljövedelem

A cég számításai szerint ez azt jelenti, hogy az alkalmazotti reáljövedelem minden évben átlagosan 470 fonttal (210 ezer forinttal) lesz kevesebb annál az összegnél, amelyet a Brexit nélkül a munkavállalók megkereshetnének. A patinás londoni közgazdasági egyetem, a London School of Economics gazdaságkutató intézete (Centre for Economic Performance, CEP) matematikai levezetésekkel alátámasztott, minap ismertetett 27 oldalas elemzésében megállapította, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió kereskedelme elé a Brexit vámellenőrzési és szabályozói határt emelt, és ennek költségei csak az élelmiszer-vásárlásokra fordítandó éves kiadásokat a kilépés utáni két évben országosan 5,84 milliárd fonttal (csaknem 2500 milliárd forinttal), egy-egy háztartás esetében átlagosan 210 fonttal (94 ezer forinttal) emelték.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. január 17. 06:52
"nem fogadja el azokat az elemzéseket, amelyek szerint Nagy-Britannia mindig is szegényebb ország lesz az EU-n kívül, mint amilyen uniós tagként lenne, mert ez elkerülhető, ha sikerül a jelenleginél jobb egyezséget elérni az Európai Unióval." Jobban járnak ha tagok, mert ha nem, akkor rosszabb egyezséget tudnak kötni. A kettő között okozati összefüggés van, a madár meg itt előadja, hogyha basznak is meg szüzen is maradnak, akkor minden nagyon jó lesz, tehát úgy kell jobb alkut kötni, hogy nem vállalnak semmit cserébe. Sok sikert hozzá.
csulak
2023. január 16. 17:54
jol dontottek
rókabácsi
2023. január 16. 14:12
hun bent vagyunk hun meg nem? ahogy fú a szél?
Rodolfo
2023. január 16. 09:56
Sok Brexit szavazót ismerek ideát és nagy részük már bánja hogy erre szavaztak, ráadásul ezek a hülyéknek nagy része mindig is Labour szavazó volt. A konzervatívok és az UKIP rendesen atb@szták őket, de ez az ő hülyeségüknek köszönhető. Az idióta Cameron is inkább csinált volna egy konzultáció-féleséget, azzal lehet többre ment volna, mivel ő is az EU megreformálását szerette volna, nem a kilépést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!