New York Times: megosztott az amerikai kormány az ukrajnai béke szorgalmazását illetően

2022. november 11. 16:01

A vezérkari főnök béketárgyalásokat sürget, Biden tanácsadói nem értenek egyet az ötlettel.

2022. november 11. 16:01
null

Az amerikai kormány legmagasabb szintjén keletkezett törésvonal azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna esetleg diplomatikus úton próbálja-e meg lezárni a háborút Oroszországgal – írja a New York Times. 

Az egyik álláspontot az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, Mark A. Milley képviseli. Szerinte az ukránok a lehető legtöbbet elérték a csatamezőn a tél beállta előtt, sikereiket ezért a tárgyalóasztalnál kellene bebetonozniuk. 

Más vezető tisztviselők – Biden tanácsadói – azonban ellenzik ezt az ötletet, szerintük egyik oldal sem kész tárgyalni, álláspontjuk szerint a harcok szüneteltetése csak Putyinnak adna időt arra, hogy felkészüljön az újabb támadásra. A lap szerint bár ezek a tisztviselők nem tagadják, hogy a háborúnak végül tárgyalások fognak véget vetni, ám szerintük erre nem a jelenlegi a legmegfelelőbb pillanat, és „az Egyesült Államoknak nem szabadna úgy látszódnia, mintha vissza akarnák fogni a lendületben lévő ukránokat”.

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kitartott amellett, hogy Washington „nem kényszeríti Ukrajnát” semmiféle tárgyalásra Oroszországgal, és ragaszkodott ahhoz, hogy partnerként „konzultál” Kijevvel, és különböző támogatásokat nyújt neki.

Nyitókép: Saul Loeb / AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2022. november 12. 09:06
"A vezérkari főnök béketárgyalásokat sürget, Biden tanácsadói nem értenek egyet az ötlettel." A bábjátékosok belenéztek a kasszajukba és döntöttek: the show must go on!
sorivo4
2022. november 12. 00:52
Biden elnöknek már nincs mozgástere. Vagy bármikor kicsúszhat a kezéből az irányítás. Az egyetlen lehetősége, ami még maradt, hogy most zárja le számára viszonylag sikeresen ezt a konfliktust. Amire később talán már nem lenne lehetősége.
sorivo4
2022. november 12. 00:48
„az Egyesült Államoknak nem szabadna úgy látszódnia, mintha vissza akarnák fogni a lendületben lévő ukránokat” Meg úgy se, hogy támogatják őket egy Oroszország elleni támadásban, ami végül ellentámadásba csap át és az ukránok visszaszorulásába. A háborút úgysem lehet lezárni az oroszok teljes megalázásával, valamit nekik is fel kell tudniuk mutatni a békéhez. Ez csak kompromisszum lehet.
sorivo4
2022. november 11. 22:32
Oroszország visszavonult, engedményt tett. De ha ezzel most visszaélnek, akkor nem áll meg Brüsszelig. Vagy Washingtonig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!