Durvul a sztrájk, benzinhiány sújtja Franciaországot

2022. október 13. 15:11

Napok óta egyre nagyobb benzinhiánnyal szembesülnek a franciák, ahogy az olajipari sztrájkolók továbbra is folytatják akcióikat. A kormány a nemzetbiztonságra hivatkozva visszarendelné őket dolgozni, de tovább ellenkeznek.

2022. október 13. 15:11
null

Rendkívüli helyzet alakult ki Franciaországban, ahol a hetek óta sztrájkoló olajipari dolgozók akciói miatt szerte az országban fokozódik a benzinhiány, sorok alakulnak ki a benzinkutaknál, a kormány pedig erélyes intézkedésekkel fenyegeti a sztrájkolókat.

Az ExxonMobil és a TotalEnergies olajfinomítóit már hetek óta blokád alatt tartják a sztrájkoló dolgozók. A szakszervezetek fizetésemelést követelnek arra hivatkozva, hogy miközben az olajcégek extraprofitot tesznek zsebre az energiaárak miatt, a dolgozóik nem tudják fizetni a számlákat – pont a drágulás miatt.

A TotalEnergies 5,7 milliárd eurós profitra tett szert 2022. második negyedévében, ami több mint a duplája az előző év azonos időszakában realizált profitnak. A cég vezetője, Patrick Pouyanne 5,9 millió eurót keresett 2021-ben, ami 52 százalékkal több az egy évvel korábbi jövedelménél.

A CNN beszámol arról: CGT szakszervezet 10 százalékos bérnövelést követel – 7 százalékot az infláció miatt és 3 százalékot a profitból való részesedés érdekében.

A tartós sztrájkolás miatt egyre durvább üzemanyaghiány alakult ki Franciaországban.

A francia energiaügyi miniszter szerint minden harmadik benzinkút ellátási hiányosságokat jelent. A hiány miatt sok benzinkútnál akár kilométeres sorok is kialakultak a napokban.

A sztrájk nem csak az üzemanyag-ellátást, hanem magukat az olajfinomítókat is veszélyezteti: a TotalEnergies és az ExxonMobil olajfinomítóinak elmaradó működtetése és karbantartása miatt a francia olajfinomító kapacitás 60 százaléka kiesett.

Macron kormánya a fokozódó helyzet miatt akcióba lépett: a kormány munkába rendeli az ExxonMobil olajfinomító dolgozóit. A munkára kötelezés joga akkor illeti a kormányzatot, ha az ország nemzetbiztonsága kerül veszélybe a sztrájk miatt.

A szakszervezetek tiltakoznak a kormányzat lépése ellen. Egyes szervezetek illegálisnak és erőszakosnak nevezték a döntést, az FO nevű szakszervezet pedig azt közölte: A sztrájkolás alapvető jog. Egyenesen a bíróságra megyünk.

Megszólalt a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés is: a párt szerint Macron kormánya nem készült fel a válságra, és a Total extraprofitjai, a vezetők fizetései miatt nem túlzóak a dolgozók igényei.

Emmanuel Macron francia elnök a sztrájk abbahagyására szólította fel a szakszervezeteket, ugyanakkor az energiacégeknek is üzent, hogy hallgassák meg a dolgozóik „legitim fizetési igényeit”.

 

Nyitókép: benzinkúti sorban állók Franciaországban (Geoffroy Van der Hasselt / Anadolu Agency via AFP)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2022. október 13. 19:51
"A munkára kötelezés joga akkor illeti a kormányzatot, ha az ország nemzetbiztonsága kerül veszélybe a sztrájk miatt." Aha és ha mégsem engedelmeskednek, akkor jönnek a jogállami kényszerítések, bíróság, bírság, elzárás, elkobzás stb. Miközben az olaj majd magát finomítja. Franciaországban az emberek a XVIII. század óta időről időre emlékeztetik a hatalmat hogy ragaszkodnak a jogaik gyakorláságoz.
Zolotarjov
2022. október 13. 16:19
Apokalipszis most..Ez vár Nyugat-Európára..
fatman
2022. október 13. 15:57
Nem értem, mi a fasz folyik a franyóknál... Az atomerőművek is 20-30%-kal kevesebbet termelnek, mint tavaly... Az elmaradt karbantartások miatt... Pont most, amikor egész Európában energiahiány van...
Rodolfo
2022. október 13. 15:44
A kép alapján én egyből azt hittem hogy Marokkóról, Algériáról vagy Tunéziáról van szó. Hol vannak a franciák a képen? Elbújtak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!