Lengyelországban is szabályozzák az NGO-k iskolai érzékenyítéseit

2022. január 14. 22:28

A civilszervezetek iskolai tevékenységét szabályozó tervezetet fogadott el a lengyel szejm, a további parlamenti kidolgozásra váró jogszabályról pénteki bejelentés szerint Andrzej Duda elnök jövő héten egyeztet az oktatásügyi miniszterrel.

2022. január 14. 22:28
null

Az oktatásügyi tárca által előterjesztett, heves parlamenti vitát kiváltó tervezet mellett a 460 fős szejmben 227 képviselő szavazott, 214-en ellene voksoltak. A fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció, a szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt, valamint a Baloldal frakció a jogszabály egészének elutasítását javasolta a parlamenti vita során.    

Az ellenzéki többségű szenátus elé kerülő tervezet növeli a megyei tanfelügyelők hatáskörét egyebek között azzal, hogy ők véleményezik majd azon tanórák terveit, amelyeket az általános vagy a középiskolákban civilszervezetek tartanának meg. Az ilyen tanóra vagy kurzus megtartása előtt legalább két hónappal az iskolaigazgató köteles lesz részletes információkat kérni ennek tartalmáról.

A kiskorú diákok részvételéhez szüleik írásbeli hozzájárulására lesz szükség.    

A lengyel társadalom egy részében az utóbbi években aggodalmakat váltott ki, hogy az iskolákban nemegyszer a szexuális felvilágosítás radikális formáit alkalmazó szervezetek foglalkoztak a tanterven kívüli oktatással.    

Przemyslaw Czarnek oktatásügyi miniszter a tervezet megszavazása után a szejmben kijelentette: a jogszabály megerősíti majd a szülők azon jogát, hogy saját világnézetük szerint neveljék gyermekeiket, politikamentessé teszi az iskolát, és megvédi a gyerekeket a demoralizálódástól.    

Ellenzéki képviselők szerint az új előírások korlátozzák az iskolák autonómiáját.    

Amennyiben az ellenzéki többségű szenátus elutasítja majd a tervezetet, ez újból a szejm, majd – végleges megszavazása esetén – az államfő elé kerül. Az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió pénteken arról számolt be, hogy Andrzej Duda elnökben bizonyos kétségeket támaszt a tanfelügyelők bővített hatásköre, és Czarnek miniszterrel fog ez ügyben a jövő héten egyeztetni. Az államfő kabinetfőnöke, Pawel Szrot a PAP hírügynökségnek megerősítette a találkozó tervét, egyúttal hangsúlyozta: Duda a törvényhozói folyamat lezárása után fogja elemezni a jogszabályt.

(MTI)

Fotó: Leo Coulongeat / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2022. január 15. 08:16
Két megjegyzés: 1. Az NGO-k működését szoros ügyészi felügyelet alá kell vonni (honnan jön a pénzük, és miféle céljaik vannak). Ha a céloktól eltérnek (bűncselekményt valósít meg) vagy külföldi finanszírozás érkezik hozzájuk, bezárás. 2. Sajnos nem elég alkotmányban, törvényben, rendeletekben szabályozni a gyermekvédelmet, mert ezek a szabályok egy libsi kormány esetén "félre lesznek téve". (Akár úgy is, hogy csak szimplán nem tartják be, hiába vannak, hatályosak, léteznek). A globalista libsik ellen a civil társadalmat szükséges megerősíteni, az egyházakkal, a sport egyesületekkel, a cserkész mozgalmakkal és a tartalékos katonai rendszerek segítségével. Az otthoni punnyadás, mobiltelefonnézegetős, egész nap facebookot bámuló fiatalság sajnos a libsiknek kedvez.
mucsay
2022. január 15. 03:48
a tv ügyben még azt gondoltam, dudának ez volt a szerepe, hogy így engedjenek az amcsiknak, de ha ezt negfúrja, az érdekes lesz. egyébként a rendszer nem túl jó, mert az ngok gondoskodni fognak libsi szakfelügyelőkről.
Sincero
2022. január 15. 00:36
A jó példa ragadós. Hajrá, Lengyelország! Hajrá, Magyarország! Előre, egészséges nemzetek - egészen addig, amíg az aberráltság szégyenében el nem somfordál - vagy ki nem gyógyul betegségéből. A végén újra a normalitás lesz többségben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!