Felfüggesztik a halálos ítéleteket egy amerikai államban, mert még nem álltak fel a kivégzőosztagok

2021. június 17. 07:51

Dél-Karolinában jelenleg csak egyféleképpen lehet végrehajtani a halálos ítéleteket, ami jogellenes.

2021. június 17. 07:51
null

Felfüggesztik a kivégzéseket Dél-Karolinában, amíg fel nem áll az állam új kivégzőosztaga – írja a CNN. Az amerikai állam legfelső bíróságának szerdai döntése alapján mindaddig nem lehet végrehajtani a kivégzéseket, amíg a halálraítéltek nem választhatnak legalább két kivégzési módszer közül. Eddig a villamosszék és a halálos injekció közül lehetett választani, csakhogy az utóbbi hiánycikknek számít Dél-Karolinában. 

Halálos injekció hiányában a halálra ítélt rabok gyakorlatilag a végtelenségig halogathatják kivégzésüket. Azért, hogy ezt a kiskaput megszüntessék, a dél-karolinai törvényhozás májusban módosított a vonatkozó jogszabályon, így már kivégzőosztag által is lehetőség van a halálbüntetések végrehajtására. A kivégzőosztagok kiképzése és a munkájukra vonatkozó szabályrendszer kialakítása viszont egyelőre késik, így ideiglenesen ismét csak villamosszék általi kivégzések lennének lehetségesek Dél-Karolinában. „Mivel az elítélteknek joguk van megválasztani a kivégzésük módját, felfüggesztjük a halálos ítéletet” – közölte az állam legfelső bírósága szerdán. 

Dél-Karolinában tíz éve nem hajtottak végre halálos ítéletet, erre a hónapra viszont kettő is be van tervezve. Az USA-ban Dél-Karolinán kívül még Oklahomában, Mississippiben és Utah-ban alkalmaznak kivégzőosztagokat.

A nyitóképen: látogatók megtekintik az Old Sparky becenevű villamosszéket a texasi börtönmúzeumban. Fotó: AFP/PAUL BUCK

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. június 17. 20:35
Vannak ám jogszabályok!
szürkeSzarvas
2021. június 17. 08:16
A mi gyűlöletkozmopolitáink nem tököltek ennyit a háboru után. Akire egyikúk rámutatott,azt az ávójuk "bevitte",a Tildy (a "palástos gyilkos",ahogy a nép nevezte) mint közt.eln.alárta,es az illetőt masnap felakasztották. Vagy-mint a Hómant-csak kinzás közben agyonverték. MA A LESZÁRMAZOTTAIK A LEGNAGYOBB DEMOKRATÁINK,+A "MELEGJOGOK" KÉPVISELŐI IS! ők a deep state és az Eu kedvencei is. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!