Középkori technikával építik újjá a Notre Dame-ot

2020. szeptember 21. 08:26

A székesegyházat a 2024-ben megrendezésre kerülő olimpiai játékok idején nyithatják majd meg újra.

2020. szeptember 21. 08:26
null

A tavaly leégett Notre Dame székesegyház szerkezetét középkori technikával építik újjá – írja a Euronews.

Több száz párizsi lakos kísérhette figyelemmel az Európai Örökség Napján, ahogy a tetőszerkezet egy darabját összeácsolják az asztalosmesterek. 800 éves technológiával, tölgyfából készítettek el egy háromszöget, amelyre végül egy lombos ágat szögeztek fel, jelezve annak elkészültét.

Korábban felmerült, hogy a tetőszerkezetet tűzálló betonból öntik ki, mint a nantes-i katedrális esetében az 1972-es tűz után, de végül júliusban úgy döntöttek, hogy az eredeti anyagokat és módszereket használják. A videón látható ácsolatból 25-öt kell majd elkészíteniük az asztalosoknak a katedrális hajójához. A székesegyházat a 2024-ben megrendezésre kerülő olimpiai játékok idején nyithatják majd meg ismét.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2020. szeptember 21. 17:25
1. Ez még annál is nagyobb baromság, mint a felgyújtása, illetve az utána kezdődő ötletelés, hogy milyen is legyen újjáépítve. De ha már így van, remélem, korhű ruhákban, és a mai balesetvédelmi eszközök és intézkedések teljes mellőzésével építik, hogy valóban megfeleljenek a középkori állapotoknak. 2. Nem kell annyira sietniük. Egyrészt, a középkorban sem 4 év alatt építették fel, másrészt 2024-ben nem lesz semmiféle Olimpia. Már a 2020-ast se biztos, hogy jövőre megtartják, olyan Olimpia-ellenes lett az emberiség hangulata. Retard Europe :-D
Welszibard
2020. szeptember 21. 10:35
Felemelő érzés látni, hogy a széteső Franciaországban még akadt annyi konzervatív erő, hogy az eredeti állapot szerint állítják helyre a katedrálist. Legyen ez továbbra is jelképe a Nyugat kultúrájának és a kereszténység megmaradásának.
Hannibal
2020. szeptember 21. 10:29
Nem nagyon látom az értelmét, de kiváló történelmi rekonstrukciós kísérlet lesz, amiből ki fog derülni, hogy a középkori ember mennyire zseniális és ötletes volt, ellentétben azzal, amit a nagy francia elsötétedés óta hirdetnek.
airmax
2020. szeptember 21. 10:13
Szerintem marhaság... Ha lehet számítógép vezérlésű eszközökkel, (pontosan az eredeti méretében) kivágni, és mondjuk nyomás kezelni gomba, és nedvesség védelemre, vagy akár jól felszerelt műhelyben összerakni a szerkezetet, és aztán helikopterrel beemelni, akkor mi a reteknek csinálnánk kézifűrésszel, meg valami többszáz éves darus technikával...? A régiek is azzal építették volna ha akkor ezek léteznek... Vagy gányolni a falakat valami meszes cuccal, ha esetleg most jobb kötőanyagok vannak... Nem szentségtörés az... A funkciójának kell megadni a tiszteletet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!