Nem lesz közös magyar lista Szlovákiában

2019. augusztus 27. 08:29

Hétfői bejelentés a szlovákiai magyar civilek kezdeményezése nem kapott támogatást a Most-Híd vezetőségében.

2019. augusztus 27. 08:29

Hétfő kora este eldőlt, hogy minden civil kezdeményezés ellenére újfent külön indulnak a magyar pártok – ismertette a ma7.sk. A szlovákiai magyar nyelvű portál szerint azután jelentette be a külön indulást a magyar-szlovák vegyes párt, hogy a Most-Híd Országos Tanácsa (OT) titkos szavazáson a közös lista ellen döntött. 

Bugár Béla ezzel kapcsolatban kijelentette: eldőlt, hogy az MKP és a Most-Híd külön utakon vágnak neki a 2020-as parlamenti választásoknak. A sajtótájékoztató során megköszönte az MKP tárgyalódelegációjának konstruktív munkáját, majd elmondta, látja, hogy mindkét párt szeretné megvédeni a magyar kisebbség érdekeit, de hozzátette, a Most-Híd továbbra is képviselni kívánja az összes többi kisebbséget is – ismertette az Ma7.

A párt elnöke azzal érvelt, hogy a többi kisebbség számára kívánnak helyeket biztosítani a választási listán, ezért ragaszkodtak a 70%-os arányhoz. Amennyiben az MKP elfogadja a Most-Híd listáján való indulást, abban az esetben átengednék az 50%-ot.

Ravasz Ábel, a párt alelnöke úgy nyilatkozott a portálnak, hogy a közös indulás az MKP 50-50 arányú jelöltállítási javaslatán bukott meg. Hozzátette, ha Bugár személyén múlik a dolog, megegyeztek volna az MKP-vel, de azok határozottan ragaszkodtak az 50-50 arányú elosztáshoz.

Igaz, a portál információi szerint egy kicsit másképp történt a konstruktivitás, ugyanis az OT 35 tagja szavazott a koalíció ellen, öten mellette, és ketten tartózkodtak. Mint azt a Ma7 megjegyzi kommentárjában, ennek fényében furcsa Ravasz azon kijelentése, hogy az MKP kompromisszumra való képtelenségén múlott volna a koalíció létrejötte.

Az MKP kedden délutánra ígért reakciót – teszi hozzá a cikk, amely azt is közli, hogy jelen állás szerint a vegyespárt a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel karöltve vág neki a választási küzdelemnek.

Ismeretes – és erről a Mandiner is hírt adott – szlovákiai magyar civilek Közösen2020 néven elindítottak egy kezdeményezést, hogy a szlovákiai magyar pártok közösen induljanak a jövő évi választásokon.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2019. augusztus 28. 00:35
A bolsi bugárék elárulták a magyarokat. Mocskok. Akik meg rájuk szavaznak is elárulják az őseiket. Most Híd mint a libolsi Rmdsz. Egykutya.
vinetu
2019. augusztus 27. 17:43
Megbuggyantatok? A Most-Híd sose volt magyar párt, és soha nem is lesz. A statútumában az áll, hogy vegyes párt. Amit a tót titkosszolgálat és a szarosék gründoltak (akiknek csapatai '89 óta igen aktívak voltak a felvidéki magyarok identitásának megroppantásában, lásd: FMK), meglehetős eredményességgel. Egyszóval nincs kivel összefogni. Örülök, hogy segítettem. (Csak ne kéne ötszázadszor is elmondani...)
Balango
2019. augusztus 27. 16:33
Ha valakinek még voltak illúziói Bugárral kapcsolatban...
villogókékfog
2019. augusztus 27. 16:25
Bugár 30 éve kapta a feladatot, ahol lehet ott ártson a felvidéki magyarságnak. Most is ezt teszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!