„Ezt Szíriáért!” – Kiáltotta a kalapácsos támadó a Notre Dame előtt

2017. június 06. 20:51

„Ezt Szíriáért!” A francia belügyminiszter tájékoztatása szerint ezt kiáltotta kedd délután a Notre Dame előtt rendőrre támadó algériai férfi. A támadást követően szemtanúk szerint a kalapácsos támadó az Iszlám Állam által kikiáltott „kalifátus katonájának” nevezte magát.

2017. június 06. 20:51

Kalapáccsal támadt egy férfi kedd délután a párizsi Notre Dame előtti téren egy rendőrre, akinek az egyik kollegája lelőtte a támadót – közölte a párizsi prefektúra. A lábán megsebesült támadót, aki egy ideig a katedrális előtti téren feküdt mozdulatlanul a földön, a mentők kórházba szállították. Állapotáról egyelőre nem adtak tájékoztatást a hatóságok, de annyit jeleztek, hogy a megtámadott rendőr könnyebben megsebesült.

Gérard Collomb belügyminiszter a támadás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a támadó azt kiabálta, hogy „ezt Szíriáért”, s egy algériai diák személyi papírjai voltak nála, amelyek hitelességét még ellenőrizniük kell a hatóságoknak.  

A BFM hírtelevízió értesülése szerint az az algériai állampolgár, akinek a papírjait a támadó mellett megtalálták, legálisan, érvényes vízummal tartózkodott Franciaországban, s nem szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban. A Farid keresztnevű 40 éves, pszichológiai gondokkal küzdő férfi a Párizshoz közeli Cergy-Pontoise-ban lakik és doktori tanulmányokat folytat Párizsban. A támadást követően szemtanúk szerint a támadó az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által kikiáltott „kalifátus (önjelölt) katonájának” nevezte magát.

A belügyminiszter, aki merényletnek minősítette a támadást, megerősítette, hogy a férfi kalapáccsal támadt a rendőrre, de találták nála két konyhakést is. Szemtanúk két detonációt hallottak, s arról is beszámoltak, hogy a rendőrök megközelítették a földön fekvő támadót, aki halottnak tűnt, mindenhol vér volt körülötte.

A rendőrség Párizsnak a turisták által egyik leglátogatottabb terét teljesen körbezárta, s arra kért mindenkit, hogy kerüljék el a környéket. 

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2017. június 06. 21:40
"pszichológiai gondokkal küzdő férfi" Már megint.
Marula
2017. június 06. 21:29
Mit is lehetne mondani? Heti merénylet? Vagy oh mondieu? Ide vezetett az EU vezetők töketlensége. Azt hiszem sem Párizst, sem Londont sem fogjuk egyhamar vagy épp soha megnézni a családdal. Jó itthon is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!