Petőfi rajongói megérdemlik, hogy méltó módon emlékezhessenek

2022. június 10. 14:03

Őszintén hiszek benne, hogy ha az ember megengedheti magának, akkor tennie is kell a közössége érdekében. Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója beszélget Rákay Philippel.

2022. június 10. 14:03
null
Rákay Philip

„Hogyan jött részedről az elhatározás, hogy a Petőfi család síremlékét fel akarod újíttatni?
Tavaly, azaz 2021. március 15-én, a feleségemmel és a gyerekeimmel kimentünk a Fiumei Úti Sírkertbe. Vittünk néhány szál virágot a 1848-49-es hősök emlékére. Elmentünk a Petőfi család síremlékéhez is, ahol én évekkel korábban jártam utoljára, és eléggé meglepődtem, hogy mennyire rossz állapotban van. Összenéztünk a feleségemmel, hogy ez így nem maradhat. El is határoztuk, hogy mi leszünk a Petőfi családi síremlék felújításának és a környezete rendbetételének a mecénásai.

Ezt ott azon melegében el is határoztátok?
Igen, ott a helyszínen. A Petőfi családhoz sok-sok ezer ember zarándokol ki évente, akik megérdemlik, hogy méltó körülmények között emlékezhessenek. Mindkettőnk számára egyértelmű volt, hogy nem mutogatunk másra, nem csak kesergünk a dolgok állapotán, nem várjuk meg, amíg az állam majd lép, hanem megmutatjuk, hogy létezik civil kurázsi, és megfinanszírozzuk a síremlék és környezete megújulását. Őszintén hiszek benne, hogy ha az ember megengedheti magának, akkor tennie is kell a közössége érdekében. Hála Istennek, üzletemberként, több sikeres cég tulajdonosaként, ezt megtehetem. És ha így van, akkor meg is kell tennem, mert úgy gondolom, felelősségünk van abban, hogy kiálljunk a jó ügyek mellett, ki-ki a lehetőségéhez mérten.

Könnyű volt elindulni?
Fölvettem a kapcsolatot a NÖRI-vel, ahol egyből nagyon nyitott voltak a kezdeményezésünkre. Aztán megérkeztél te a NÖRI élére, és ezzel felgyorsultak az események. Szakmai, baráti, emberi és mindenféle értelemben véve kiváló együttműködés kezdődött. Megbeszéltük a részleteket, elindult az engedélyeztetés, a restaurálási folyamat, majd az év vége felé elvitték a síremléket, miközben megterveztettük a sír környezetét és elkezdődött a parkosítás. A NÖRI pedig egészen példaértékű módon együttműködve rendbe tette az odavezető utakat, valamint az emlékmű előtti kis teret. Valóban méltó emlékhely lett belőle, ami idén március 15-re ugyan elkészült, s bár hivatalosan még nem adtuk át, de folyamatosan látogatható volt, hiszen nem szerettük volna megfosztani az emlékező közönséget az élménytől. Végül most június 11-re jött el a pillanat, hogy ünnepélyesen is felavatjuk a megújult síremléket.

Miért ilyen fontos neked Petőfi?
Mindig kiemelt helyet foglalt el a szívemben, a személye és az életműve is. Nagy Petőfi-rajongó vagyok, gyűjtöm ennek a korszaknak az irodalmát, eredeti relikviáit, kéziratokat, első kiadásokat. Petőfivel kapcsolatban is szép gyűjteményem van, melynek éke egy olyan Nemzeti dal, amelyik a legelső sorozatban jött le Landerer nyomdagépéről. Petőfi páratlan zseni volt, akinek népszerűségét az is jelzi, hogy a születési helyét három település is követeli magának mind a mai napig, és a halálának a helyszínéről is folyamatos viták zajlanak.

Te mit gondolsz erről?
Én ezekbe a hitvitákba nem szoktam belemenni, azt szoktam mondani, hogy Petőfi úgy jelent meg köztünk, mint egy üstökös, és utána úgy is tűnt el a csillagok között...”

Nyitókép: Rákay Philip Facebook-oldala

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2022. június 11. 20:29
Inkább az 1979-ben megjelent Pink Floyd The Wall című albumára hivatkoznék: The Show Must Go On
zsolti123
2022. június 11. 02:13
Megtaláltuk Petőfi Sándor állítólagos szibériai rokonait, exkluzív interjút adott a költő szépségkirálynő leszármazottja, Damira! https://rtl.hu/fokusz/2021/03/12/exkluziv-interju-petofi-sandor-leszarmazottjaval-aki-raadasul-szepsegkiralyno
zsolti123
2022. június 11. 02:01
https://www.szilajcsiko.hu/single-post/2020/09/15/t%C3%ADz-%C3%A9ve-zajlik-a-magyarok-vil%C3%A1gsz%C3%B6vets%C3%A9g%C3%A9nek-pet%C5%91fi-kutat%C3%A1sa-ez-a-c%C3%ADme-patrub%C3%A1ny-mikl%C3%B3s
zsolti123
2022. június 11. 02:00
https://www.kortarsmuveszet.com/petofi-sziberiaban-patrubany-miklos-a-magyarok-vilagszovetsegenek-elnoke-a-bbte-diakjaival-beszelget.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!