Még mindig csak 50 százelék az esély a Notre-Dame túlélésére

2019. december 26. 17:10

A Notre-Dame elöljárója szerint nagyon törékeny állapotban van a híres párizsi székesegyház.

2019. december 26. 17:10

A Notre-Dame elöljárója szerint olyan törékeny állapotban van a híres párizsi székesegyház, hogy csak 50 százalék esély van a megmentésére. Patrick Chauvet szerint a gótikus templom mindaddig nem lesz biztonságban, amíg nem sikerül eltávolítani róla az április 15-i tűzvész előtt felállított, a katasztrófában megrongálódott állványzatot, mivel az veszélyt jelent a katedrális megmaradt, az épület stabilitása szempontjából kulcsfontosságú boltíveire.

„Most talán azt mondhatjuk, hogy 50 százalék esély van a megmentésre, és ugyanennyi esélye van annak is, hogy az állványzat rádől a három boltívre” – mondta az AP hírügynökségnek az elöljáró, aki szerint nem valószínű, hogy a helyreállítás megkezdődhet 2021 előtt. A kárelhárítási munkálatok egyik fő kihívása úgy leszedni az állványzatot, hogy ne rongáljuk meg jobban a katedrálist, márpedig ahhoz, hogy az épület biztonságos legyen, teljesen el kell távolítani az állványokat – mondta Chauvet, aki szerint 2021-ben valószínűleg megkezdhetik a 850 éves templom újjáépítését.

Emmanuel Macron elnök 2024-re ígérte a franciáknak a Notre-Dame újjáépítését. A francia forradalom óta első ízben fordult elő idén, hogy nem tartottak karácsonyi misét a Notre-Dame-ban. A híveknek két másik párizsi templomot jelöltek ki az éjféli misére. Michel Aupetit párizsi érsek szerdán reggel egy cirkuszi sátorban, a Bois de Boulogne parkban mutatott be karácsonyi misét 2500 hívő előtt.

(MTI)

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2019. december 29. 09:33
No és a sok felajánlott pénz hol köt ki? Egyébként nem értem, le kell bontani az állványzatot, oké. De hogy fogják így újra felépíteni? Megint építenek egy állványzatot?
Nuttika
2019. december 28. 14:24
"Michel Aupetit párizsi érsek szerdán reggel egy cirkuszi sátorban, a Bois de Boulogne parkban mutatott be karácsonyi misét" Ez azért külön megalázó, hogy cirkuszi sátorban tartják a karácsonyi misét. Gondolom milyen jót röhögtek a muzulmánok, meg az ateisták, hogy nesze nektek, ti is csak cirkuszi műsor vagytok.
Akitlosz
2019. december 28. 06:06
"Még mindig csak 50 százelék az esély a Notre-Dame túlélésére" Az esőnek is pontosan annyi százAlék a valószínűsége.
olajfa1
2019. december 27. 12:16
A franciák "ISTENTELENEK" LETTEK! Mint mi magyarok 1948-1990 között! Csakhogy miránk ez külsőleg erőszakolták ránk... a franciák meg önként és dalolva érték el ezt az istentelenséget!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!