Elemző tette helyre Karácsonyt: Tavaly Budapest bevételei harmadával nőttek, még sincs pénz semmire

2024. május 10. 07:00

Szalai Piroska szerint Tarlós István idején kevesebb pénzből tudott a főváros számos fejlesztést finanszírozni, nem volt reálérték csökkenés. Hova tűnt a pénz?

2024. május 10. 07:00
null

Nyitókép: Facebook

„Tavaly Budapest bevételei harmadával nőttek” – szögezi le Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem gazdaság és versenyképesség kutatóintézetének munkatársa Facebook-posztjában.

Mint kiderül, az április 24-i fővárosi közgyűlés elfogadta a fővárosi önkormányzat beszámolóját a 2023. évi költségvetésről, amiből már tényként láthatjuk a város anyagi helyzetét:

 a tavalyi teljes költségvetési bevétel 389 milliárd forint volt, 98 milliárd forinttal, azaz harmadával (33,7%-kal) nőtt a 2022. évihez viszonyítva. 

Ebből a közhatalmi, azaz az adóbevételek 269,5 milliárd forintot tettek ki, 36%-kal, 71 milliárd forinttal emelkedtek. Ezen belül a sokat emlegetett iparűzési adóbevétel 265 milliárd forint volt, 70 milliárd forinttal, szintén 36%-kal magasabb, mint előző évben. Ha az iparűzési adó és az államtól kapott működési támogatás összegéből kivonjuk a szolidaritási adót, akkor éppen 269 milliárd forint egyenleget kapunk, ami szintén 70 milliárd forinttal (35%-kal) nagyobb, mint 2022-ben volt ugyanez az egyenleg.

Az elemző fölteszi a kínzó kérdést: hogy lehet, hogy egy ilyen bevételnövekedés mellett sincs pénze az önkormányzatnak semmire?

„Ha a múlt évet nem a 2022. évvel, hanem Tarlós István utolsó évével, 2019. évvel vetjük össze, akkor is kimondhatjuk, hogy a bevételek jelentősen növekedtek, akkora mértékben, hogy 

nem volt reálérték csökkenés. 

2019-2023 között az infláció együttesen 46,2% volt. Az iparűzési adó kétharmadával, 62%-kal, a működési támogatás pedig felével, 50%-kal nőtt. Ha az iparűzési adó és a működési támogatás összegének a szolidaritási hozzájárulással csökkentett egyenlegét vizsgáljuk, akkor is 47%-os emelkedést tudunk kimutatni, tehát a négyéves növekedés nagyobb volt, mint az ebben az időben átélt infláció. 

Tarlós István tudott a város a pénzéből számos fejlesztést finanszírozni, Karácsony Gergely pedig nem” 

– írja Szalai Piroska.

Hangsúlyozza: „Szentkirályi Alexandra a programjában ezért szerepelteti külön pontként, hogy 

a városházi korrupciót és a pazarló budapesti bürokráciát fel kell számolni.

 Szentkirályi Alexandra tervei szerint felállít a fővárosban egy pénzügyi ellenőrző szervet, s véget vet a luxuskifizető-helyeknek és felszámolja a felesleges tanácsadói állásokat.”

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­g­­­a­z­­­i n­i­­m­f­­­o­­m­­­á­n­­­i­á­­­k­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Lajoss
2024. május 10. 17:29
Pirikém,mindig elfejted,hogy az ún.szolidarítási adót hányszorosára emelte a derék kormányunk?!
Fukar
2024. május 10. 16:26
Hova tűnt, hát hova tűnhetett? Ellopta Orbán Viktor!
gyaloggos
2024. május 10. 09:08
AZ ATV -n HIÁNYOLTAM, HIÁNYOLOM, hogy amikor KARÁCSONY, TÜTTŐ SÍR, hogy KIVÉREZTETÉS, EGYIK műsorvezető sem SZEMESÍTETTE ezeket a fenti számokkal !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!