Pénzeső a Deák téren – keményen megbüntetik a Mobilfoxot

2024. április 20. 11:09

Egy mobiltelefontok-gyártó sajátos marketingfogásaként múlt hétvégén kétmillió forintot szórtak szét a cég telephelye előtt és a Deák téren. A cég a veszélyes akció miatt most több eljárás elé néz.

2024. április 20. 11:09
null

Nyitókép: Mobilfox/Facebook

***

Mint ahogyan a Mandineren mi is megírtuk, egy mobiltelefontok-gyártó sajátos marketingfogásaként múlt hétvégén kétmillió forintot szórtak szét a cég Dalszínház utcai telephelye előtt, illetve az onnan a Deák térig tartó séta során. A vélhetően hónapokon át tervezett eseményt a Mobilfox egyik arca, Szépréthy Roland jelentette be TikTok-oldalán, a gyártó elmondása szerint körülbelül hétezer ember vett részt rajta, javarészt fiatalok – csoda, hogy nem sérült meg senki.

Ezt is ajánljuk a témában

A veszélyes pénzszórásos médiahekkel kapcsolatban a Világgazdaság megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a NAV illetékesei szerint „nem mindegy, hogy milyen minőségében szórt szét kétmillió forintot a Mobilfox influenszere”, 

a gyártó egyébként több eljárás elé is néz.

A Mobilfox eseményénél egyelőre nem ismertek a pénzjuttatás pontos körülményei, az adóhivatal közölte, hogy a magánszemély minden jövedelme adóköteles, kivéve, ha az a törvény alapján adómentes, az adókötelezettséget pedig „befolyásolják a juttatás körülményei és az is, hogy a magánszemélyeknek adott juttatás magánszemélytől vagy kifizetőtől származott-e”.

Ezért kérdés, hogy Szépréthy Roland milyen minőségben osztotta szét a kétmillió forintnyi ezrest, mert ha mindezt egy magánszemélyként tette más magánszemélyek között, akkor az adómentes bevételnek számít, de ha a pénzt egy kifizető adta a magánszemélyeknek, akkor „ez a magánszemélyek összevont adóalapba tartozó egyéb jövedelmének tekinthető, amelyre a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései az irányadók”, míg a kifizetőre a szociális hozzájárulási adóról szóló törvény szabályai vonatkoznak.

Ha a NAV hivatalból nem is lépett fel, a Mobilfox nem úszta meg a fiatalok veszélyeztetésével járó PR-akciót, hiszen azóta három eljárás is indult ellene. Egy a Főpolgármesteri Hivatal kezdeményezésére; Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes a Világgazdaság kérdésére elmondta, hogy illegális közterület-használat miatt bírságot szabnak ki a rendezvény megtartásához előzőleg engedélyt nem kért cégre, 

valószínűleg milliós összeget. 

Emellett a Budapesti Közművek számlázni fogja a tönkretett virágágyások helyreállításának költségét, a főváros továbbá a kormányhivatalhoz fordult az ügyben, hogy indítsanak eljárást a Mobilfox ellen jogosulatlan reklámtevékenység miatt.

A Mobilfoxot egyébként egy tizenöt éves kamasz, Diller Kevin alapította 2017-ben, ma már tizenegy országban van jelen, a  legutóbbi, 2022-es nyilvános adatok szerint az azt megelőző esztendőben 4,2 milliárd forintos árbevétel mellett 210 milliós adózott eredményük van. A cég a „törhetetlen” telefontokjai mellett agresszív marketingkampányairól is ismert.

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:42
🍓 ️ ­A­­ ­d­­ö­­­g­­­ö­­­s­­­ ­l­­á­­n­­y­o­­k­­­ ­v­­á­­­r­­n­­­a­­­k­­­ ­r­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
rockercicc
2024. április 20. 15:11
Remélem jól megfingatják őket! A sok kis tahó patkányt is meg kéne! Megérdemelnék!
nemecsek-3
2024. április 20. 14:37
Ráugrottak valamire amiről maguk sem tudják mi de hátha kijön belőle valami szaftos ügy. Azért mert bunkó proli kölyköknél - akik egyes potentátok szerint már csecsmőként érettek az önálló döntéshez és szavazati jogot kellene kapniuk akár 12 évesen- föl sem merülhet, hogy bármi felelősség terhelje őket mert vaddisznó módra széttaposták a kertet. Szegények meg lettek vezetve. És mikor fizet a főpolgármester az összes hányásért az összes kutya és emberi szarért, széthugyozott teleszemetelt parkokért amit a bűzüket eregető koszukkal mindent összemocskoló magukról elfeledkezett vagy emberi mivoltukból kivetkőzött de liberális jogait a legmesszebbmenőkig gyakorolni jogosult hajléktalanok éjszakába belekábult lények síma prolik maguk után hagynak. A mindenható gyógyír libsiéknél és terellés a lenyúlt milliárdokról : Visszautasítani a jóvátételt és nyílvános kivégzést tartani egy jól felfújahtó semmi ügy miatt, meghurcolni valakit hátha lehet nyesni egy ágacskát babérkoszorúhoz
iphone-3
2024. április 20. 13:39
végre
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!