Csernus Imre megfejtette: „Egy búval baszott, pesszimista, rosszindulatú nép vagyunk” (Videó)

2024. április 19. 09:19

A szakember ugyanakkor hozzátette: tisztelet a kivételnek.

2024. április 19. 09:19

Nyitókép: YouTube / Képmetszet

Csernus Imre volt Rónai Egon vendége az ATV stúdiójában, a műsort az Index töltötte fel YouTube csatornájára. A beszélgetés során a szakember megpróbált válaszokat találni arra a kérdésre, hogy miért olyan depressziós a magyar társadalom, mi okozza a történelmi traumáinkat. A műsorvezető első kérdésére, miszerint mi a magyarság, ki a magyar, Csernus Imre a következő választ adta: „Ki a magyar? Milyen a magyar? 

Nem csak búval baszottak, hanem irigyek, rosszindulatúak, erőszakosak, adott szituációkban lusták és legfőképpen felelősséget nem vállalóak vagyunk. 

Irigyek, mert nem örülünk a másik sikerének, állandóan azt vizsgáljuk, hogy milyen hátszéllel rendelkezett, ami eljuttatta őt oda. Egy búval baszott, pesszimista, rosszindulatú nép vagyunk” – fejtegette a szakember, majd arra a kérdésre, hogy minek köszönhetőek a fenti állítások, a következő választ adta: 

Nagyon sokszor kellett alkalmazkodnunk nálunk nagyobb erőkhöz, ebben nagyon ügyesek voltunk, hiszen túléltünk. 

De nem vettük észre azt, amikor az alkalmazkodás átment megalkuvásba. Ilyenkor izgalmas a megalkuvó gondolkodása” – fogalmazott a pszichiáter, aki szerint ilyenkor az egyén mindig elkezd racionalizálni, kifogások mögé bújva megmagyarázni magának azt, hogy ez miért jó mégis. 

És ezt már nagyon régóta csináljuk”

– fejtegette, majd elmondta: mindezt nem is érdekből csináljuk, hanem mélyebben gyökereznek az okok. Szerinte ha összehasonlítjuk magunkat a „tűzrőlpattant” olasz, spanyol, görög néppel vagy akár északiakkal – akik büszkék arra amilyenek – mi az életünk számos területén „folyékonyan hazudjuk magunknak , hogy ez így jól van”. 

Az önbecsapás hozadékaként önmagunknak köszönhetjük azt, hogy a kisugárzásunk csökken, 

és a szeretetéhségünk illetve a megfelelési kényszerünk fokozódik. Tehát a magyar ember, ha nem nő fel érzelmi szempontból, önmaga ellensége lesz” – fogalmazott a pszichiáter.

A teljes adást alább tekinthetik meg:

 

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:42
🍓 ️ ­­A­­ ­d­­ö­­g­­­ö­s­ ­­l­­­á­­n­y­­o­k­­­ ­­­v­á­­­r­­­n­­a­­k­­ ­­r­­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
cicologus
2024. április 22. 08:28
Aki a napi hírek olvasása után optimista, jókedvű és széles mosollyal énekelve táncol azt úgy hívják, hogy hülye.ideje lenne tanulnod te barom
verkez
2024. április 21. 14:16
Az lehet, hogy ti azok vagytok. Imike! Biztos, hogy mi egy vérből valók vagyunk? Te meg én?
orokkuruc-2
2024. április 20. 08:56
a hazánkra telepedett patkányfaj előszeretettel importál magyarlakta területekről fajtársat, hogy magyarnak higyjük és engedjük, hogy értékénél sokkal magasabbra jusson valódi fajtársai által. Erre a folyamatra nagyon jó példa Imike.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!