Nem semmi: ennyi pénzre büntethetik azt, aki dohányterméket ad el 18 év alattinak

2024. január 30. 08:44

Csúnyán megüti a bokáját az, aki fiatalkorúaknak ad el dohányterméket.

2024. január 30. 08:44
null

A fiatalok védelmében fokozottan ellenőrzi a trafikokat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH), amely kiemelt feladatának tekinti, hogy távol tartsa ezt a korosztályt a dohányzástól. A hatóság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, egész évben folyamatos próbavásárlásokkal fogja ellenőrizni a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény szabályainak betartását.

Hozzátették, eltökélt szándékuk a törvény fiatalkorúak védelmét biztosító rendelkezéseinek érvényre juttatása, ezért idén a szakembereik minden trafikot legalább egyszer ellenőrizni fognak. 

Az SZTFH felhívta a figyelmet arra, hogy 18 év alatti fiatal dohánytermékkel történő kiszolgálása esetére január 1-jével jelentősen szigorodtak a szankciók: a bírság az első jogsértéskor minimum egymillió forint, a második jogsértés esetén az előző mértékének legalább 150 százaléka, de legfeljebb 10 millió forint, továbbá a trafikot ideiglenesen, 30 napra bezáratják.

Ha a dohánytermék-kiskereskedő 1 éven belül háromszor szolgál ki fiatalkorút, akkor a hatóság visszavonja a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedélyt, ami az állammal kötött koncessziós szerződés megszűnését jelenti – ismertették.

Ismételten kiemelték: 18 éven aluli fiatal nem léphet be dohányboltba, őt tilos dohánytermékkel kiszolgálni, részére dohányterméket értékesíteni. Ha az értékesítőnek kétsége merül fel a vásárló vagy a fogyasztó életkorával kapcsolatban, köteles felszólítani őt életkora igazolására. Megfelelő igazolás hiányában meg kell tagadnia a dohánytermékkel kiszolgálást.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. január 30. 11:49
HELYES BÜDÖS SZÁJUAK
lazio154-2
2024. január 30. 11:00
Kádár rendőrsége engem a piáért üldözött így! Mégis mindig hozzájútottam! Igaz ezért a Váci út Dagály út sarkán lévő lemezes kocsmába, vagy az Árpád híd alatti tengeralatjáróba lettem törzsvendég. Ezekben olyan társaság volt, hogy a rendőrök nem mertek bejönni!
Csomorkany
2024. január 30. 09:45
Így kell bevonni a hajléktalanokat a munka-alapú társadalomba: a kiskorú odaadja a cigi árát a hajléktalannak, a hajléktalan megveszi a cigit (munkavégzés), majd utána vagy megosztják a cigiket, vagy elviszi az előre megkapott felárat. Társadalmi szolidaritás magasfokon. Nota bene: olyan sztorit is meséltek, amikor egy harmadikos általános iskolás kiscsaj próbálkozott egy hajléktalannál ezzel az üzlettel, az meg úgy leszidta, mint a pöngősmalacot, hogy hogy képzeli: ilyen kislány és már cigizni akar, cseszi el az életét. Szóval a társadalmi felelősség néha egész meglepő helyeken bukkan elő...
blackorion93
2024. január 30. 09:21
Az ukrán csempész cigihez olcsóbban és egyszerűbben hozzájutnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!