Budapest vezetője természetes kihívója lehetne Orbán Viktornak és a rezsimnek

2023. szeptember 04. 21:10

Van egy tiszta, korrupciómentes főváros, amelyet ez a rezsim minden áron tönkre akar tenni. Interjú

2023. szeptember 04. 21:10
KAR¡CSONY Gergely; DEMSZKY G·bor
Demszky Gábor
Demszky Gábor
Hír Klikk

„Jövő júniusban önkormányzati választások elé néz az ország. Hosszú bejegyzésének időzítésében közrejátszott az, hogy az őszi politikai szezonban indul a kampány, amelynek végén eldől, hogy következő öt évben kik vezetik a városokat és köztük a kulcsfontosságú fővárost is?

Nincs semmiféle különös apropója, csak az, hogy írok egy könyvet, amelynek az lesz a címe, hogy Az igazi nevem: Demsky (a lengyel változat szerint »s«-sel, mert onnan származik a család). Ez a könyv lassan készül. Sok-sok korábbi könyvemet, írásomat használom benne, ahogy a velem készített interjúkat is bedolgozom, majd szeptemberben a kiadóval együtt fogjuk folytatni ezt a munkát. 

Ezek szerint véletlen, hogy éppen az önkormányzati választási kampány előestéjén üzen a közéletnek?

Nem. Hasonlókat üzentem már korábban is. Az az új a most közzétett írásban, hogy ez rendszerszerű és összefoglalást jelent. Továbbá van egy történeti háttere, amely az 1998-2002 közötti időszakot mutatja be és elemzi. Annak a legeslegfőbb tanulsága az, hogy 1.) Budapest és az önkormányzatok nélkül nem megy, 2.) a nyilvánosság megteremtése nélkül nem megy, 3.) minden nap el kell mondani, hogy mit vitt és mit lopott el a kormány a fővárostól. Ez a nagyon fontos üzenet, amely érzelmileg összehozza a budapestieket.

Bejegyzésem pontjainak másik része is komoly jelentőségű, hiszen a budapesti főpolgármester nem csak Budapest főpolgármestere. Ő a legnagyobb legitimitással rendelkező magyar politikus, hiszen közvetlenül választja meg a csaknem 2 millió polgárt számláló fővároson belül több százezer állampolgár. Ez a legnagyobb választókörzet. És ez az a pozíció, amit nem kell elmagyarázni sehol a világon, mert értik, hogy mit jelent. Azt is, hogy közvetlenül választják, és hogy ezzel együtt egy nagyon jelentős, befolyásos politikus az országban.

Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy nemcsak az országban fontos pozíció ez, hanem azon kívül is, a nemzetközi közéletben. Annak idején a munkaidőm 30-40 százalékában angolul vagy németül beszéltem. Konferenciákon vettem részt, előadásokat tartottam (például Washingtonban és az ENSZ-ben is), Brüsszelben tárgyaltam sok tucatszor, ahogy a Világbankkal is tanácskoztam. Összességében tehát megemeltem ezt a pozíciót a nemzetközi közéletben, és így tényezővé váltam. Ez is szerepet játszott abban, hogy 2002-ben sikerült az első Orbán-kormányt megbuktatni, hiszen Budapest félelmetesen erőssé vált.

Tehát az ellenzék akkor jár el helyesen, ha a jövő évi önkormányzati választást – még akkor is, ha azt sikerrel veszi – csak az első lépésnek tekinti egy hosszabb politikai küzdelemben?

Ez mindenképpen benne van, mint óriási lehetőség. A minimális program az, hogy meg kell nyerni a budapesti választást. A maximális program pedig, hogy ismét nemzetközi jelentőségűvé tenni a budapesti vezetést és a főpolgármestert. Az így megemelt pozíció alkalmassá teheti a főpolgármestert arra a szerepre, hogy a világ Orbán Viktor és az Orbán-rendszer ellenpontjaként tekintsen rá. Itt van ez a borzalmas autokratikus rezsim, amely tönkre teszi az országot, visz kifelé minket az Európai Unióból, oroszbarát, és még sok mindent el lehet róla mondani, vagy maffiaállamnak is lehet nevezni, ahogy azt Magyar Bálint teszi. Ezzel szemben, van egy tiszta, korrupciómentes főváros, amelyet ez a rezsim minden áron tönkre akar tenni, de nem sikerül neki. Ennek a vezetője az ellenpontja ennek a rendszernek, de nem pártpolitikusként, hanem főpolgármesterként. Ha lenne ehhez elegendő karizma, program, tehetség és kabinet, akkor Budapest vezetője természetes kihívója lehetne Orbán Viktornak és a rezsimnek.”

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. szeptember 06. 22:31
Oh, ... ezek a hagymázas elméjü, foszlott erkölcsü, minden porcikájukban hamis, áruló, bolsi.náci-libsi hibridek..... Ha az evolúció jól müködne, ezek már khaltak volna, annyira természetellenes minden sejtjük.
Ne szájalj
2023. szeptember 06. 18:33
Van egy tiszta, korrupciómentes főváros, amelyet ez a rezsim minden áron tönkre akar tenni. A kormanynak nem kell csinalnia semmit, ha a fovarost tonkre akarna tenni, eleg, ha olyan tiszta kezu, ratermett emberek vezetik mint Demszky, vagy Karacsony. Budapest sok reszenel a Halal-volgy jobban nez ki.
Sulammit
2023. szeptember 05. 23:23
Még hogy tiszta város Budapest? Neked elment a józan eszed demens Demszky! Az Üllői utat takarítani kellene a sok mocsoktól és nem teletűzdelni pálcikákkal! Nagyobb kettős kukákat kihelyezni, mint Barcelonában, ahol szemetet sehol sem látni, a kukák is üresek, nem leszerelni a vacak kis kukákat.
Palatin
2023. szeptember 05. 21:02
Demszky, brahahahaaa.. Karácsony méltó elödje. Micsoda egy bagázs, mein Gott.... Nem tudhatom Karácsony, hogy neked e város mit jelent, Nékem szűkebb hazám e gyöngyszem, örök, ékes és szent. A sors cikcakkos útjain barangolván, ha újra megcsodálom, Praclid nyoma szívem csücskén oly rút, hogy falra mászom. Hát mit tettél bölcsömet ringató kis hazámmal te ripacs? A városunk fennségét akarókkal miért vagy oly makacs? Miért vagy mostoha Lánchidunkkal, hogy az már tragacs? Egy bohóc vagy Gergő, bár sapkádról hiányzik a pamacs. Árpádunk helyett te Gyurcsányt, e simlis kóklert kedveled, Benne kenyéradódat, pártolódat, utad egyengetőjét leled. Hazád, városod nincs neked, szemed a dícsfénybe réved, Eközben a bús a fenébe kiván téged elárvult pesti néped. Mert bölcs és hazádat szerető nem lévén, te lankadt manó, Egy személyben is murisabb vagy mint a jó Hacsek és Sajó. Mamlaszságban, balgaságban sehol nincs hozzád fogható, Se, ki bolsevista árulásra oly szószegön és rögvest kapható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!